Koersverwachting week 22: tegenstellingen alom, dus geld te verdienen!
Zoals elke maandag blikken we ook vandaag met onze koersverwachting vooruit op de te verwachten prijzen van populaire beleggingen. Deze week is interessant, want als we de markten analyseren zien we veel tegenstellingen. Wij zetten ze per markt op een rij en leggen de invloed op de koersverwachting van populaire beleggingen uit.
Zoals iedere week zetten we voor onze koersverwachting eerst de algemene fundamentele factoren op een rij die de prijzen van beleggingen de komende week kunnen beïnvloeden. Daarna maken we een reality-check op onze koersverwachting van vorige week.
Daarmee zijn we klaar voor de koersverwachting van de komende week. Om deze te bepalen bekijken we specifieke fundamentele factoren per belegging. Daarna maken we technische trendanalyses en analyses van de oscillatoren. We maken onze koersverwachting compleet met het delen van de bevestigde (ver)koopsignalen per belegging.
Zoals je van ons gewend bent gebruiken we voor onze analyses, vergelijkingen en koersverwachtingen de koersen die vóór opening van de AEX op de digitale koersenborden genoteerd staan.
Algemene economische fundamentele factoren week 22
Allereerst blijft natuurlijk de situatie in de Oekraïne en Rusland boven de markt hangen. Daarnaast speelt corona nog steeds een rol. Hier zien we al direct een tegenstelling.
Waar Europa en Amerika rekening houden met een zomergolf en zich voorbereiden op een heftig najaar heeft China de coronabeperkingen in veel steden juist versoepeld. Dit is gunstig voor de handel en kan de inflatie aan banden leggen. Ook de apenpokken-epidemie wordt met argusogen gevolgd door investeerders.
Daarnaast zien we deze week in Amerika een gebroken week. De financiële markten blijven vandaag namelijk gesloten vanwege Memorial Day. Later in de week komt de OPEC (vergadering van olieproducerende landen bijeen). Ook hier zien we een tegenstelling. Eerder verhoogde men namelijk de capaciteit naar aanleiding van de situatie in Rusland. Hoewel de olieprijzen nu hoger liggen komt er naar verwachting geen verhoging van de capaciteit.
Verder zien we ook in de cryptomarkt drie tegenstellingen. Waar men zich eerst zorgen maakte over de ontwikkeling van de Bitcoin prijs door de correlatie met de tech-aandelen is het sentiment nu andersom. De tech-aandelen stijgen en worden door veel analisten weer positief bekeken. De Bitcoin en andere crypto zakken juist verder weg. Daarnaast zien we dat er een steeds grotere tegenstelling ontstaat tussen de Bitcoin en andere cryptomunten. Deze altcoins noteren veel grotere verliezen dan de Bitcoin. Tot slot zien we dat de technische analyses een fikse koersdaling voorzien terwijl de whales (grootbezitters) en institutionele beleggers juist weer meer kopen.
Nog voor we de inhoudelijke analyses en de agenda voor de komende week hebben gezien kunnen we dus al concluderen dat het een spannende koersverwachting wordt. De tegenstellingen bieden namelijk kansen, maar ook risico’s. Daarom is het belangrijk altijd jouw eigen onderzoek te doen.
Beursagenda en beleggingsagenda week 22
Zoals gezegd is de Amerikaanse markt gesloten wegens Memorial Day. De Europese markt is uiteraard wel open en daar verwachten we cijfers over het zakelijk klimaat en economisch vertrouwen van particulieren en de service- en productie sectoren (allen over mei). Ook komen vandaag en morgen de EU-leiders bij elkaar.
Dinsdag publiceert Europa de voorlopige HICP-indexen over mei. Uit Amerika kunnen we de Redbook-index, cijfers over de huizenprijzen en consumentenvertrouwen (allen over mei) verwachten.
Woensdag publiceert Europa werkeloosheidscijfers over april. Ook komt de S&P Global Manufacturing PMI over mei uit. In Amerika verwachten we daarnaast cijfers over uitgaven in de bouw (april) en ISM indexen (over mei).
Donderdag vindt de maandelijkse OPEC-meeting plaats. In Europa publiceert men dan de producentenprijsindexcijfers over april. Uit Amerika verwachten we de publicatie van de werkeloosheidscijfers.
Vrijdag verwachten we uit Europa retail verkoopcijfers over april. In Amerika geeft men meer werkeloosheidscijfers en de ISM-indexen prijs over mei.
Ook hier zien we weer een tegenstelling. Tegenvallende Amerikaanse werkeloosheidscijfers kunnen ervoor zorgen dat de FED beperkt ingrijpt tegen inflatie, maar het kan ook een teken zijn dat de hogere prijzen en het rentebesluit de economische groei afremmen. Dit geldt natuurlijk evenzeer voor economische cijfers over groei en inflatie. De markt is benieuwd hoe de ECB en FED met deze tegenstrijdige krachten omgaan.
Op de crypto-agenda zien we geen evenementen genoteerd die de prijzen van de cryptomarkt in de komende week kunnen beïnvloeden.
Als je in deze spannende week wat meer eigen onderzoek wilt doen zijn er natuurlijk diverse bronnen beschikbaar. De weekblik van de Telegraaf is wellicht een goed startpunt.
Analyse AEX aandelen week 21
Wij voorzagen vorige week een neutrale tot licht negatieve week voor de AEX. Dat bleek door een goed herstel op donderdag en vrijdag iets te negatief. De AEX steeg 2,83%.
Daarnaast zagen we een aantal bevestigde (ver)koopsignalen. Deze herhalen we hier met de feitelijke resultaten. De bevestigde koopsignalen waren voor: Alfen (ALFEN) +4,55%, ASR Nederland NV (ASRNL) -1,68%, CTAC (CTAC) -3.38%, Envipco (ENVI) -6,32%, Holland Colours (HOLCO) -0,32%, JDE Peets (JDEP) -4,13%, Koninklijke KPN (KPN) +0,54%, NN Group (NN) +0.54%, Oci N.V. (OCI) -11,80% en Rood microtec (ROOD) -3,85%.
De bevestigde verkoopsignalen zijn deze week voor: AFC Ajax NV (AJAX) -, Alumexx N.V. (ALX) -1,05%, Azerion Group N.V. (AZRN) -2,59%, Beter Bed Holding (BBED) +3,49%, Geojuction (GOJXN) +1,39%, Morefield Group (MORE) -, Nedap (NEDAP) + 1,35% en Value8 (Value) +0,68%.
Daarmee zien we dat de koersen zich meer door de markt dan door de technische analyses laten leiden.
De AEX-verwachting voor week 22
Om de AEX prijzen voor de komende week in te schatten bekijken we eerst of er naast de algemene fundamentele factoren en agendapunten specifieke fundamentele factoren zijn waar we rekening mee moeten houden. Daarna proberen we deze factoren te duiden met oscillatoren en technische trendanalyses. Zo kunnen we onze koersverwachting opstellen en deze compleet maken met de bevestigde (ver)koopsignalen voor aex-aandelen.
Fundamentele analyse AEX-aandelen week 22
Ook de komende week zien we een relatief rustige agenda. Wel zien we een aantal aandeelhoudersvergaderingen.
Vandaag verwachten we voor beurs cijfers over het Nederlandse ondernemersvertrouwen in mei en de producentenprijsindex van april.
Dinsdag zien we veel aandeelhoudersvergaderingen, waaronder bij Aegon en Intertrust. Verder verwachten we voor beurs cijfers over de Nederlandse detailhandel in april.
Woensdag staat de aandeelhoudersvergadering van Adyen op het programma.
Donderdag verwachten we de rente- en wisselkoersen en rentetermijnstructuur over mei.
Uiteraard kunnen ontwikkelingen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen invloed hebben op de koersen van de betreffende aandelen. Deze invloed is uiteraard niet verdisconteerd in de technische trendanalyses en oscillatoren.
Technische analyse AEX-aandelen week 22
Voor de AEX als geheel geven zowel de technische trendanalyses als oscillatoren een neutraal signaal. Aangezien de markt iets positiever is dan de technische analyses rechtvaardigen verwachten wij een neutrale tot licht positieve week.
Daarnaast zien we een beperkt aantal bevestigde koopsignalen. Deze zijn deze week voor: Hunter Douglas gewone aandelen (HDG) en Arcelormittal SA (MT).
Ook zien we een aantal bevestigde verkoopsignalen. Deze zijn voor: CTAC (CTAC), DGB Group NV (DGB), ESG Core Investments (ESG), Galapagos (GLPG) en Value8 (VALUE).
Inmiddels zien we dat de AEX vandaag met winst opende.
Analyse index-futures week 21
Wij voorzagen voor de index-futures een neutrale tot licht positieve week. Dit bleek grotendeels juist en soms zelfs te voorzichtig. Alle index futures noteerden een positief resultaat. Uitschieter was de e-mini Russell 1000 Index (RS11!) met +6,54%.
Koersverwachting index-futures week 22
De technische trendanalyses tonen op één uitzondering na koopsignalen. De uitzondering is voor de Nikkei/USD futures (NKD1!) die zelfs een sterk koopsignaal tonen.
De oscillatoren zijn vooral neutraal, maar bevestigen de koopsignalen voor de E-mini S&P Midcap 400 futures (EMD1!), E-mini USD denominated futures (FTU1!) en E-mini Dow Jones ($ 5,-) futures.
Met zoveel positiviteit ligt onze positieve koersverwachting voor de komende week voor de hand.
Analyse Nederlandse staatsobligaties week 21
Wij verwachtten een neutrale tot negatieve prijsontwikkeling en dat bleek te kloppen. Alleen de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 2 jaar noteerden met + 0,01% geen verlies. Het verlies bleef voor staatsobligaties met een looptijd tot en met 10 jaar beperkt tot minder dan 1%. Voor de overige staatsobligaties was het verlies groter naar mate de looptijd langer was. De Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 30 jaar verloren met -6,14% het meest.
Koersverwachting Nederlandse staatsobligaties week 22
De technische trendanalyses geven uitsluitend (sterke) verkoopsignalen. De oscillatoren bevestigen dit alleen voor de Nederlandse staatsobligaties met looptijd van 6 maanden. Voor het overige zijn ze neutraal, al zien we ook een enkel koopsignaal.
Wij volgen de technische analyses en houden het op een negatieve week voor de prijzen van Nederlandse staatsobligaties.
Als je daar een vieze smaak van in jouw mond krijgt kun je dit wellicht verhelpen met een lekkere investering. Hoe? Dat lees je in dit artikel over beleggen in kaas.
Analyse prijs goud en olie week 21
Vorige week voorzagen we voor zowel de goudprijs als de olieprijs een neutrale week. Dit bleek te kloppen. De goudprijs daalde 0,15% en de olieprijs noteerde een resultaat van 0,33%.
Koersverwachting prijs goud en olie week 22
Voor de komende week tonen de oscillatoren voor de olieprijs een neutraal signaal. De technische trendanalyses tonen een sterk koopsignaal. Zoals we hiervoor zagen treedt de tegenstelling op dat de olieprijs waarschijnlijk zal stijgen als de OPEC besluit de capaciteit ongewijzigd te laten (en daar ziet het naar uit). Wij verwachten dus een neutrale tot licht positieve olieprijs.
Voor de goudprijs tonen zowel de oscillatoren als de technische trendanalyses een verkoopsignaal. Nu de markten met meer risicovolle beleggingen (zoals aandelen) stijgen lijkt er iets minder behoefte aan de zekerheid van goud. Wij noteren dan ook een negatieve koersverwachting voor de goudprijs.
Analyse FOREX week 21
Wij voorzagen voor de FOREX een neutrale week. Dit bleek te kloppen op één uitzondering na. Deze was voor de Poolse Zloty futures (PLN1!). Deze stegen 3,12%.
FOREX koersverwachting week 22
We zien zowel bij de oscillatoren als technische trendanalyses weinig neutrale signalen. Dit betekent dat we een volatiele markt tegemoet kunnen gaan. Wij blijven voorzichtig met een neutrale tot licht negatieve koersverwachting.
We zien maar één bevestigd signaal en dat is een koopsignaal voor de Ibovespa (6L1!).
Prijsontwikkeling Bitcoin en top 25 cryptomunten week 21
We noteerden eerder al dat de cryptomarkt diverse tegenstellingen laat zien.
Vandaag beginnen de Bitcoin en altcoins sterk aan de nieuwe week. De Bitcoin noteert op het moment van schrijven + 5,46%. Veel altcoins schrijven zelfs grotere winsten. De grootste winst van dit moment is met + 13,49% voor Shiba Inu (SHIB), maar er zijn meer cryptomunten die hun winst in dubbele cijfers schrijven.
Uiteraard kleuren deze positieve cijfers te weekresultaten. De Tron (TRX) noteert met + 6,98% het beste resultaat van de week. Het grootste weekverlies was met 13,33% voor Avalanche (AVAX). De Bitcoin (BTC) noteert dankzij deze positieve ochtend een + van 1,12%.
De goede start van de week kan voor het maandresultaat nog geen potten breken. Alleen Tron (TRX) noteert een positief maandresultaat en dat is met +31,41% dan ook direct fors. Het grootste verlies over de afgelopen 30 dagen is voor Avalanche (AVAX) met -56,55%. De Bitcoin (BTC) noteert in deze periode -20,59%.
Overigens was er natuurlijk een veel groter verlies voor Terra (LUNA), inmiddels Terra Classic (LUNC) geheten, maar deze munt staat niet meer in de top 25 en valt daarmee buiten dit overzicht. Als je alle ontwikkelingen rond deze munt wilt weten en wilt zien of jij recht hebt op een airdrop kun je deze Terra (LUNA) special lezen.
Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag alle resultaten en live cryptoprijzen checken.
Bitcoin en crypto koersverwachting week 22
We zien dat de Bitcoin prijs al een tijd beweegt tussen de $ 29.000,- en $ 30.000,-. Daarmee treedt een volgende tegenstelling op. Hoe langer de prijs horizontaal beweegt (consolideert), hoe groter de kans is op een uitbraak. De dit levert een aantal vragen op. Allereerst is natuurlijk de vraag of zo’n uitbraak omhoog (bullish) of omlaag (bearish) zal zijn.
Een volgende vraag is of de tegenstelling tussen de Bitcoin en andere cryptomunten dan in stand blijft. Het wordt dus een spannende week voor de Bitcoin en andere crypto. Hoe deze verloopt kun je lezen in onze dagelijkse Bitcoin- en crypto- updates die we rond lunchtijd en bij het sluiten van de Amerikaanse markt publiceren op onze zustersite WANT.nl.
Overigens zijn er natuurlijk veel influencers die de crypto-markt op de voet volgen. In dit overzicht hebben we 15 crypto twitter-accounts op een rij gezet die de moeite van het volgen waard zijn.
Meer weten over beleggen?
Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.