Dit is waarom Nederland twee nieuwe kerncentrales wil bouwen
Deze week legt de overheid een plan voor aan de inwoners van het Zeeuwse dorp Borssele, waarin de bouw van twee extra kerncentrales wordt aangekondigd. Wat zijn de voor- en nadelen van kernenergie in Nederland?
In tegenstelling tot wat een hoop figuren met paars haar en een wekelijks consult bij de klimaatpsycholoog vertellen, gaat het hartstikke goed met de energietransitie in dit land. Nederland is namelijk niet alleen kampioen in zaken waar je liever laatste eindigt; we zijn ook wereldkampioen zonne-energie.
Geen land ter wereld heeft meer zonnepanelen per hoofd van de bevolking als Nederland. De energie die we hiermee opwekken komt overeen met veertig kerncentrales (en dat terwijl hier toch niet vreselijk vaak de zon schijnt). Met windmolens wekken we zelfs nóg meer elektriciteit op. Inmiddels is hierdoor 50% van alle opgewekte stroom in Nederland duurzaam.
Hiermee liggen we goed op koers om de klimaatdoelen van Parijs te halen. En toch zijn er twee nieuwe kerncentrales nodig.
Kerncentrales voor de winter
De reden dat Nederland alsnog twee kerncentrales wil bouwen, is dat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait. Misschien kunnen we op termijn de energie die we overdag opwekken opslaan in batterijen, om deze er ‘s nachts (als de zon niet schijnt) weer uit te halen. Batterijen die groot genoeg zijn om de elektriciteit uit de zonovergoten maanden op te slaan zodat we deze in de donkere maanden kunnen gebruiken, zullen echter nooit bestaan.
Om deze reden willen we twee kerncentrales. Als er niet genoeg zonne- en windenergie is, zetten we de kerncentrales in Borssele aan.
Voordelen en nadelen van kernenergie
Het voordeel van kernenergie is dat er geen CO2 of andere broeikasgassen vrijkomen. Een kerncentrale draait immers niet op verbranding van kolen of gas, maar op de splijting van uranium.
Het nadeel van kernenergie is dat bij dit proces chemisch afval ontstaat. Tegenstanders zien dit als een goed argument om geen nieuwe kerncentrales meer te bouwen. Voorstanders zeggen dat dit probleem veel makkelijker op te lossen is dan de opwarming van de aarde.
Zo slaan de Finnen hun kernafval 450 meter onder de grond in verzegelde koperen buizen op, waarna ze de ingang van de tunnel opblazen. De komende 100.000 jaar ligt het hier veilig, zeggen de Finnen, ook als er een nieuwe wereldoorlog of een of andere allesvernietigende aardbeving komt. Dit zou een manier kunnen zijn om het belangrijkste nadeel van kernenergie te ondervangen.
Kernenergie: is het nodig?
Een ander nadeel van kernenergie is dat het duur is: de nieuwe kerncentrales in Borssele kosten naar verwachting ongeveer 10 miljard per stuk. Niemand weet of dit een goede investering is. Niet lang geleden dachten we ook dat biomassacentrales een goed idee waren, maar inmiddels is zelfs Vattenfall zelf het erover eens dat we daar beter mee kunnen stopoen.
In de toekomst kunnen we onze overtollige elektriciteit uit wind- en zonne-energie waarschijnlijk omzetten in waterstof, waar we dan weer elektriciteit van maken op momenten dat we het nodig hebben. Dat zou de kerncentrales alweer overbodig kunnen maken.
Oplossing voor de lange termijn: kernfusie
En dan is er nog kernfusie. Deze techniek wekt energie op zoals de zon dat ook doet – door waterstof-atomen samen te smelten tot helium. In tegenstelling tot kernsplitsing komt hier geen kernafval bij vrij. Dit wekt in theorie zóveel energie worden op dat niet alleen de kerncentrales, maar ook alle zonnepanelen en windmolens overbodig zijn. Bovendien komt hier in tegenstelling tot kernsplitsing geen kernafval bij vrij. Kernfusie is echter op zijn vroegst pas in 2050 of 2060 een reële mogelijkheid.
Om deze redenen zet de regering in op de bouw van twee nieuwe kerncentrales in Borssele. Ze moeten ons helpen om de dertig jaar te overbruggen die we nodig hebben om tot een volledig schone en duurzame manier van energieopwekking te momen.
Tot zes april kunnen de inwoners van Borssele bezwaar aantekenen tegen de komst van de kerncentrales. We houden de voortgang voor je in de gaten