Harris hakt Trump financieel in de pan en dit zegt dat over winkans
Donald Trump en Kamala Harris gaan nek-aan-nek in de peilingen, maar qua donaties slaat de politica met Jamaicaans-Indiase roots een steeds groter gat met de miljonairszoon uit New York. Wat zegt dat over wie er 5 november 2024 president van de Verenigde Staten wordt?
Niet alles gaat over geld, maar wel veel. Vijf van de zes meest recente presidentsverkiezingen werden gewonnen door de kandidaat die de meeste donaties ophaalde. Wat dat betreft ziet het er goed uit voor Kamala Harris. Sinds zij het stokje heeft overgenomen van Joe Biden, klotsen de donaties tegen de plinten.
Kamala Harris harkt recordbedrag aan donaties binnen
Terwijl Kamala Harris in augustus 361 miljoen dollar aan donaties ontving, bleef Trump steken op 130 miljoen. Logisch wellicht, aangezien zij nu even the new kid on the block is. Na een lucratieve juli- en augustusmaand, blijft echter ook in september het geld onverminderd de campagnekas van de Democraten binnenstromen. Alleen al gedurende de 24 uur na het televisiedebat werd er 47 miljoen dollar naar Harris overgemaakt. Het Trump-team wilde niet reageren toen gevraagd werd hoeveel zij in diezelfde periode ontvingen.
We zetten alle ontvangen donaties in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 onder elkaar:
Donaties 60ste presidentsverkiezingen | Republikeinen | Democraten |
---|---|---|
Donaties tot en met eind juni | 217,2 miljoen dollar | 284,1 miljoen dollar (binnengehaald door Joe Biden) |
Donaties juli | 46,5 miljoen dollar | 204,5 miljoen dollar |
Donaties augustus | 130 miljoen dollar | 361 miljoen dollar |
Totaal | 688,7 miljoen dollar | 1.253,6 miljoen dollar |
Toen het nog Biden tegen Trump was, ging de strijd financieel gezien redelijk gelijk op. Sinds Kamala Harris het roer van de veteraan overnam, krijgen de Democraten significant meer binnen dan de Republikeinen.
Wel hebben de Democraten al relatief veel van hun kruit verschoten. Van de 688,7 miljoen dollar aan ontvangen donaties heeft Trump nog 295 miljoen dollar over in zijn campagnekas. Niet veel minder dan de 404 miljoen dollar die Harris nog te besteden heeft van de 1.253,6 miljoen die de Democraten tot dusver ontvingen.
Die miljoenen hebben de presidentskandidaten hard nodig, want alleen al in de zeven swingstates gaven beide presidentskandidaten voor bijna 600 miljoen dollar aan advertenties uit. Nu we de laatste maand voor de apotheose tegemoet gaan, zal deze campagne alleen maar geïntensiveerd worden.
Wint de presidentskandidaat met de hoogste donaties?
Bij Manners beseffen we dat je correlatie niet moet verwarren met causatie, én dat resultaten uit het verleden geen enkele garantie bieden voor de toekomst. Desondanks toont de geschiedenis aan dat de kandidaat die de meeste donaties binnen harkt, meestal ook wint. Van de andere kant: de enige kandidaat die wél tegen de donaties in won, was Donald Trump in 2016. Als je iemand nooit moet afschrijven, is het The Donald wel.
We zetten alle presidentsverkiezingen sinds 2000 nog eens op een rij, met het accent op de ontvangen donaties in beide kampen.
- 2000 – Al Gore vs. George W. Bush
- Gore: $119 miljoen aan donaties.
- Bush: $193 miljoen aan donaties.
- Resultaat: Bush won in een van de meest spannende (en controversiële) verkiezingen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Geld speelde een rol, maar de strijd werd beslecht in de rechtszaal. Hier hakte the Supreme Court de knoop door na een hertelling in Florida.
- 2004 – John Kerry vs. George W. Bush
- Kerry: $328 miljoen aan donaties.
- Bush: $367 miljoen aan donaties.
- Resultaat: Bush won de herverkiezing. Hij had een licht financieel voordeel ten opzichte van Democraat John Kerry, maar won vooral door zijn focus op nationale veiligheid na 9/11.
- 2008 – Barack Obama vs. John McCain
- Obama: $778 miljoen aan donaties.
- McCain: $383 miljoen aan donaties.
- Resultaat: Obama won. Zijn ruime voorsprong in donaties gebruikte hij om een enorme advertentiecampagne op te tuigen. De Democraten gingen in groten getale langs de deuren en hadden een veel breder bereik onder kiezers dan oorlogsheld McCain.
- 2012 – Barack Obama vs. Mitt Romney
- Obama: $722 miljoen aan donaties.
- Romney: $449 miljoen aan donaties.
- Resultaat: Obama won de herverkiezing. Wederom had hij een groot financieel voordeel én een veel grotere mediacampagne.
- 2016 – Hillary Clinton vs. Donald Trump
- Clinton: $768 miljoen aan donaties.
- Trump: $398 miljoen aan donaties.
- Resultaat: Trump won, ondanks dat hij significant minder geld te besteden had dan Hillary Clinton. Zijn onconventionele manier van campagne voeren raakte een gevoelige snaar bij veel kiezers die zich ongehoord voelden, met name in de allerbelangrijkste swing states.
- 2020 – Joe Biden vs. Donald Trump
- Biden: $1.060 miljoen aan donaties.
- Trump: $774 miljoen aan donaties.
- Resultaat: Biden gebruikte zijn financiële voordeel om een uitgebreide campagne te lanceren. Ook gebruikte zijn team de sociale media veel intensiever dan dat van Trump. Veel swing states vielen nipt zijn kant op.
En dan staan nu de presidentsverkiezingen van 2024 voor de deur. Donald Trump tegen Kamala Harris. 688,7 miljoen tegen 1.253,6 miljoen. 5 november is het zover. Of het de belangrijkste presidentsverkiezingen ooit worden, durven we niet te zeggen (bij Jinek en Bar Laat zeggen ze van wel, maar dat zeiden ze in 2016 en 2020 ook). Dat het de duurste verkiezingen ooit worden, is medio september wél al duidelijk.