Metro
Metro Televisie 30 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Humberto-kijkers vallen over Jesse Klaver: ‘Klem geluld door een boer’

Veel ophef om de uitzending van Humberto over de boerenprotesten. Vooral Jesse Klaver kreeg de wind van voren van de kijkers. Dat hij boeren ‘geradicaliseerde corona-wappies noemde, viel niet helemaal goed.

Vernieling, geweld, brandstichting, wegblokkades: de boerenprotesten beginnen uit de hand te lopen. BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas vindt het verschrikkelijk om het te zien: „De uitzichtloosheid, de maatregelen, de manier waarop mensen over boeren spreken: ik snap de emotie, maar dit kan gewoon echt niet”, liet ze gisteren weten bij Humberto. En dan zat Jesse Klaver ook nog aan tafel.

Na een onstuimige nacht staan er weer nieuwe boerendemonstraties op de agenda. Humberto Tan vraagt zich af hoe de discussie terug kan gaan naar waar het écht over gaat. „Het mooie aan een democratie is dat je in veel situaties meningsverschillen kan bijleggen”, begint GroenLinks-leider Jesse Klaver. „Maar met deze protesten is dat niet meer te doen. Het zijn geradicaliseerde boeren, geradicaliseerd extreemrechts en geradicaliseerde anti-corona demonstranten. Die hebben elkaar gevonden in een onwijs giftige cocktail. En dat is een aanval op de democratie.”

Uitspraak Jesse Klaver valt verkeerd

Die uitspraak viel bij veel mensen niet goed. „Klaver die aan tafel bij Humberto met droge ogen beweert dat het boerenprotest het werk is van extreem rechts en coronademonstranten. Niemand die hem aanspreekt of corrigeert. Ongelofelijk dat dit kan in Nederland”, schrijft iemand op Twitter. Mensen delen de tweet massaal.

Caroline van der Plas: ‘Boeren willen gehoord worden’

Maar hoe kunnen de protesten zo uit de hand lopen? „Mensen willen gewoon gehoord willen. Boeren dus ook”, begint Van der Plas. Maar het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt, hebben ze niet. „Mensen hebben geen idee wat er zich op het boerenerf afspeelt. Ik kreeg een e-mail van een vrouw dat in haar omgeving binnen zes dagen al de derde boer een einde aan zijn leven heeft gemaakt en dat is verschrikkelijk.” De opstapeling van problemen drijft sommige boeren tot deze keuzes. „De uitzichtloosheid, de maatregelen, de manier waarop er over boeren wordt gesproken, alsof het de grootste milieuvervuilers van het land zijn. Sommigen trekken die onzekerheid niet meer.”

Antoon Bartelen, een akkerbouwer, sluit zich aan bij Van der Plas. „Door bestuurders, politici en mensen in de media, wordt ons vak al jarenlang geminimaliseerd totdat het bijna een zonde is. Op een geven moment ontstaat er dan een groep die de wanhoop nabij is.” Hij maakt wel duidelijk niet achter de acties te staan die uit de hand lopen. „Die acties veroordelen we met z’n allen, maar de focus ligt nu op een heel klein groepje. Laten we ons ook richten op de acties die wél goed zijn verlopen.”

Van der Plas over de brute protesten van boeren

Van der Plas benadrukt nogmaals dat ook zij de gewelddadige acties niet steunt, maar vindt wel dat er écht geluisterd moet worden naar de boeren en dat ze serieus genomen moeten worden. „Toen Greenpeace activisten het Tweede Kamergebouw beklommen en binnen wilden dringen, plaatste een PvDA-kamerlid, en oud Greenpeace-directeur, een foto op Twitter met een tekst als: ‘Ah fijn, mijn collega’s zijn er weer’. Als dat boeren waren geweest en ik had die foto op Twitter gezet, dan was ik helemaal kapotgemaakt”, vertelt Van der Plas.

Over de protesten wordt vandaag een spoeddebat gehouden in de Tweede Kamer „Wat is er nu precies écht aan de hand? Daar moeten we het over gaan hebben.”

Humberto terugkijken

Wil je de hele uitzending van Humberto met Caroline van der Plas en Jesse Klaver terugkijken? De aflevering van gisteravond vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.