Je maandlasten bij een hypotheek voor de gemiddelde huizenprijs
De woningmarkt is krap en een koopwoning bemachtigen is voor veel mensen een uitdaging. De gemiddelde transactieprijs van bestaande koopwoningen steeg in juli dit jaar tot een bedrag van ruim 457.000 euro. Maar wat zijn eigenlijk je maandlasten, als je een daarvoor passende hypotheek afsluit?
Mocht het je gaan duizelen bij het lezen van het bovengenoemde bedrag, dan zijn er ook nog alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld je heil zoeken in Zweden, waar je voor 70.000 euro een villa koopt en kunt genieten van pittoreske eenvoud.
De gemiddelde prijs voor een koopwoning
Vorige maand werden er in Nederland ruim 18.600 koopwoningen verkocht. In 2024 zijn dat er tot nu toe zo’n 111.000. Die 18.600 woningen werden gekocht voor een gemiddelde verkoopprijs van 457.320 euro. Om in aanmerking te komen voor een passende hypotheek (zonder zelf een enorme zak geld in te leggen), moet je een inkomen van bijna een ton verdienen.
Dat is voor de single Jan Modaal lastig te betalen en ook voor huishoudens met een dubbel modaal inkomen wordt dat knap lastig. Een modaal salaris is in 2024 geraamd op een bedrag van 44.000 euro, wat in de praktijk uitkomt op een bruto maandsalaris van ruim 3.660 euro. Bij een dubbel modaal inkomen is dat ruim 7.300 euro bruto per maand.
De maandlasten
Dat klinkt wellicht als een ruim salaris, maar hoe zit het dan met de maandlasten bij een hypotheek van 457.000 euro?
Om helderheid te scheppen gebruiken we de rekentool van onafhankelijk vergelijkingsplatform Independer. We gaan in dit geval uit van een gewenste hypotheek van 457.000 euro. De brutomaandlasten komen volgens de rekenhulp uit op een bedrag van 2.197 euro per maand. Als we ter vergelijking ook nog de rekentool van De Hypotheker gebruiken, vinden we hetzelfde resultaat. In beide gevallen gaan we uit van een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, tegen een rente van 4,06 procent.
Toch geven de bruto maandlasten niet altijd een representatief beeld van de daadwerkelijke maandlasten. In sommige gevallen zijn de netto maandlasten van de hypotheek lager. Volgens de rekentools zijn de indicatieve netto maandlasten bij een hypotheek van 457.000 euro gelijk aan een kleine 1.700 euro. De netto hypotheeklasten zijn voor veel mensen lager dan de bruto hypotheeklasten, omdat je als woningeigenaar in Nederland verschillende fiscale voordelen hebt: belastingvoordelen, dus.
Verschil bruto en netto maandlasten
Hoe zit dat? De bruto hypotheeklasten zijn de totale lasten die jij betaalt aan de hypotheekverstrekker. Het brutobedrag is opgebouwd uit onder andere het bedrag dat je aflost en de hypotheekrente die je betaalt.
De netto maandelijkse hypotheeklasten zijn de bruto lasten min de belastingvoordelen waar je in sommige gevallen recht op hebt, zoals de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente die je betaalt mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Het belastinginkomen wordt op haar beurt verhoogd met het zogenoemde eigenwoningforfait. De hoogte daarvan wordt bepaald aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Doordat je de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van het belastbaar inkomen, betaal je minder inkomstenbelasting.
In de praktijk kunnen de netto maandlasten dus lager uitvallen dan de bruto maandlasten van je hypotheek. Let op, de bedragen in dit artikel zijn indicatief en zijn geen financieel advies. Op zoek naar persoonlijk advies? Maak dan een afspraak bij de hypotheekadviseur.