Met dit vaccin kun je niet op wintersport in Oostenrijk
De coronaregels zijn vanaf vandaag in Oostenrijk behoorlijk aangescherpt. Het 2G-beleid zorgt ervoor dat de wintersport voor ongevaccineerden geen optie is. Maar ook gevaccineerden maken zich zorgen. Mensen met een Janssen-vaccin zijn namelijk niet welkom. En de geldigheid van de QR-code na vaccinatie is in Oostenrijk verkort.
Zowel #Janssen en #Oostenrijk zijn trending op Twitter. Want Nederlanders maken zich zorgen over hun wintersport. Met name gevaccineerden die het Janssen-vaccin kregen, hebben lichtelijke stress. Want in Oostenrijk wordt deze prik niet geaccepteerd.
Waar kan ik mijn Pfizer boosterprik aanvragen. Op 2 januari vertrek ik naar Oostenrijk, maar vanaf dan geldt mijn J&J vaccin niet meer in Oostenrijk. Vrouw en kinderen kregen Pfizer, voor hen geen probleem😬 #prutswerk
— Steven Wybaillie (@stevenwybaillie) November 8, 2021
@wijsopreis_app klopt het dat je vaccinaties voor de Oostenrijkse horeca pas geldig is vanaf april? Ik ben zorgmedewerker acute zorg en heb mijn 2e vaccinatie in januari gehad. Dat betekent dan dat ik in Oostenrijk de horeca niet in mag?
— Rezie Leenders (@Rezie_L) November 9, 2021
Geen Janssen-vaccin in Oostenrijk
Eerder werd al bekend dat wintersport voor ongevaccineerden in Oostenrijk lastig wordt. Vanaf vandaag gaat namelijk de 2G-regel (gevaccineerd of genezen) in het land in. Een negatieve coronatest is niet meer genoeg om horecagelegenheden of skiliften in te kunnen. „Degenen die gevaccineerd zijn, zullen nauwelijks beperkingen blijven ondervinden. Dit geldt ook voor het toerisme en onze wintergasten uit het buitenland”, sprak de Oostenrijkse minister van Toerisme, Elisabeth Köstinger.
Maar er zitten meer haken en ogen aan een wintersport in Oostenrijk. Want het maakt namelijk ook nog uit welke prik je gehad hebt. Vanaf 3 januari is één dosis Janssen niet meer voldoende. Dat betekent dat gevaccineerden met Janssen een boosterprik moeten nemen. Maar zoals uit de afgelopen persconferentie bleek, gaat Nederland vanaf december boosterprikken aanbieden aan risicogroepen. Andere doelgroepen komen vanaf januari pas in aanmerking.
ieder jaar ga ik gaan skien in Obergurgl in Oostenrijk, in Februari 2022 mag deze keer mijn vrouw niet mee omdat ze J&J gekregen heeft
— Vincent (@VincentVlaming) November 9, 2021
Vaccinatie voor wintersport
In Nederland kregen 845.000 mensen een Janssen-prik. Veel jongeren namen deze vaccinatie aangezien demissionair coronaminister Hugo de Jonge de slogan ‘Dansen met Janssen’ verkondigde. Gevaccineerden die zich daardoor lieten overhalen tot een Janssen-vaccin of blij waren dat ze er met één prik vanaf kwamen, komt het nu duur te staan.
Maar ook gevaccineerden met Pfizer, Moderna of AstraZeneca, moeten voor hun wintersport rekening houden met een aantal aanpassingen. Want vanaf 6 december gaat de geldigheid van een QR-code in Oostenrijk van 360 naar 270 dagen. Dat betekent dat sommige gevaccineerden tijdens de voorjaarsvakantie ook geen toegang hebben tot horeca en skipistes. Tenzij ze voor die tijd een boostervaccin halen.
Ben je mal, veruit de meeste Nederlanders laten zich vaccineren voor een vakantie en om een drankje te kunnen doen. #Janssen #Lockdown
— Martin Ernst Neyt (@NeytAndText) November 9, 2021
Je mag Oostenrijk gewoon binnen. Dat plan werkt! Alleen vragen ze of je gevaccineerd,genezen of PCR-getest bent. Wil je ergens logeren enz. dan moet je gevaccineerd of genezen zijn. De veroorzaker van het ‘zooitje’ is NL zelf. Ze sluiten niet aan bij de rest. @Esther_de_Lange https://t.co/rdrcM03Elw
— Tineke Koelewijn (@tineke_koelew) November 9, 2021
2G maatregelen Oostenrijk opent vraag duur van bescherming vaccinatie. Met daarbij nog verschil Janssen en Pfizer. Als je ongekende platte polariserende discussies wil voorkomen dan NU openheid van zaken geven over nut, noodzaak en timing 2e/3e prik.@jpaternotte hoe zie jij dit?
— paulinevdwaal (@pvdw_m4w) November 9, 2021