Waarom Marvel-films zo tegenvallen, aldus Avatar’s James Cameron
James Cameron is onder het dak van Disney druk bezig met zijn ambitieuze plannen voor Avatar. Toch heeft hij nog een appeltje te schillen met de Marvel-films van de entertainmentgigant.
Je zou kunnen stellen dat James Cameron al jaren in gevecht is met Marvel Studios. Op een vriendschappelijke manier, met een knipoog. Avengers: Endgame en Avatar wisselden elkaar namelijk al sinds 2019 af als de grootste film aller tijden.
Avatar zat tien jaar lang comfortabel op die troon. Tot dus de grote climax van meer dan tien jaar aan Marvel-films de baanbrekende 3D-film van de troon wist te stoten. Een rerelease van Avatar zorgde dit jaar er weer voor een wisseling van de wacht.
Disney x Avatar
De lachende derde? Dat is zonder twijfel Disney. Na de overname van Fox is de Grote Muis namelijk eigenaar van zowel het Marvel Cinematic Universe als dus Avatar. De merchmachine is al op volle toeren aan het draaien, met onder andere een stortvloed aan LEGO Avatar-sets als gevolg.
Niet zonder reden: James Cameron levert in december namelijk na dertien jaar eindelijk de langverwachte tweede Avatar-film af, The Way of Water. Een spannend moment voor de 68-jarige filmmaker.
Hij heeft al groen licht voor een derde film en dat deel is zelfs al bijna af. Naar verluidt wil Disney echter pas de portemonnee trekken voor zijn geplande vierde en vijfde Avatar-film afhankelijk van hoe goed The Way of Water het gaat doen.
James Cameron over Marvel
In de tussentijd is Cameron niet van plan om Marvel te ontzien. Zijn Avatar-franchise is één van de weinige blockbusterreeksen zonder superhelden. Alhoewel hij niet zo vernietigend is als Martin Scorsese of Francis Ford Coppola, heeft Cameron wel kritiek op de films van Marvel en DC.
Volgens de regisseur missen de superheldenfilms van beide studio’s namelijk complexiteit en diepgang. Daarover zei hij het volgende tegenover The New York Times.
“Als ik naar die grote, spectaculaire films kijk – ik heb het over jullie, Marvel en DC – maakt het niet uit hoe oud de personages zijn, ze doen allemaal alsof ze op de universiteit zitten. Ze hebben relaties, maar ook weer niet echt. Ze hangen nooit hun sporen op vanwege hun kinderen. De dingen die ons echt aarden en ons kracht, liefde en een doel geven? Die personages ervaren het niet, en ik denk dat dat niet de manier is om films maken,” aldus James Cameron.
De Avatar-regisseur heeft zeker een punt. Die oppervlakkigheid, gecombineerd met een type humor dat al snel tot eenheidsworst leidt, zorgt ervoor dat vooral Marvel-films vaak amper uit elkaar te houden zijn. Ja, een andere superheld speelt de hoofdrol, maar de stijl en humor is vaak inwisselbaar.
De Spider-Man-film die er nooit van kwam
Het betekent echter niet dat Cameron het genre hekelt. Verre van. Hij heeft in de jaren tussen Terminator 2 en Titanic zelfs aan plannen voor een Spider-Man-film gewerkt. Ver voor de superhelden-hype van de afgelopen vijftien jaar. Ook toen wilde hij al een meer realistischer superheld neerzetten.
“Ik wilde iets maken dat een soort gruizige realiteit had. Superhelden kwamen in het algemeen altijd als een beetje fantasievol voor mij over, en ik wilde iets doen dat meer in de trant van Terminator en Aliens zou zijn geweest, dat je koop meteen de realiteit. Ik wilde het verankeren in de werkelijkheid en het verankeren in de universele menselijke ervaring. Ik denk dat het een leuke film was geweest om te maken.”
Nooit meer Marvel?
Wat dat betreft is Cameron consistent in zijn visie op superheldenfilms. Door rechtenkwesties is zijn Spidey-film er helaas nooit van gekomen. Dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren:
“Ik heb na Titanic de beslissing genomen om gewoon verder te gaan en mijn eigen dingen te doen en niet te werken in het huis van de IP van anderen. Dus ik denk dat Spider-Man waarschijnlijk de schop onder mijn kont was die ik nodig had om gewoon mijn eigen spul te gaan maken”, aldus James Cameron.
Maar wie weet. Nu hij in het huis van Disney rondwandelt, kan hij wellicht alsnog zijn stempel op de superheldenfilms drukken. Al blijven dezelfde rechtenkwesties hem dan nog steeds in het geval van Spider-Man achtervolgen. De filmrechten voor de spinnenman zitten immers nog steeds vast in een ingewikkelde constructie tussen Disney en Sony Pictures.