Nieuwe James Bond heeft vijand waar niemand rekening mee hield
Na Mickey Mouse gaat ook James Bond het publieke domein betreden. Een grote verandering die nu al impact heeft op wie Daniel Craig gaat opvolgen. 007 zelf is zijn grootste vijand.
De originele versie van Mickey Mouse belandde begin dit jaar in het publieke domein. Daardoor kon opeens elke creatieveling met het iconische personage aan de slag, mits ze maar de specifieke versie uit de cartoon Steamboat Willie gebruikten.
James Bond belandt in publiek domein
Direct dook Mickey al op in een muziekvideo van Green Day en werd er zelfs een Mickey Mouse-horrorfilm onthuld. Disney zal er niet blij mee zijn, maar de entertainmentgigant kan enkel toekijken.
Sherlock Holmes, Winnie the Pooh, Mickey Mouse; in 2035 wordt er nog een iconisch fictief personage aan dat illustere rijtje toegevoegd. Dan hebben we het over niemand minder dan James Bond. Over elf jaar behoren de originele boeken van Ian Fleming namelijk tot het publieke domein. Dan kan iedereen dus 007-games, boeken, films en comics uitbrengen.
Ver weg en toch dichtbij
We horen je al denken: ‘2035 is toch nog ontzettend ver weg?’ Maar voor de producenten achter de films is dat basically al overmorgen. Na meer dan zes decennia aan Bondfilms is er nog maar één decennium over. Gezien de producenten naar een opvolger voor Daniel Craig zoeken die nog vele jaren de rol kan vertolken, is het een realiteit waar nu al over nagedacht moet worden.
Your annual reminder that Ian Fleming's James Bond novels will be entering the public domain on this day in 2035. 11 years to go before y'all can start making 007 stories, comics, games, movies, etc… As long as they don't infringe any Danjaq IP (e.g. gun barrel, music, Q, etc)
— MI6 HQ (@jamesbondlive) January 1, 2024
Zo zou Christopher Nolan technisch gezien in 2035 een eigen James Bond-film kunnen uitbrengen, zonder de toestemming van EON, Amazon of Barbara Broccoli. Al zijn er dan alsnog wel haken en ogen, zo legt Bond-expert en auteur Mark O’Connell tegenover het Britse Express uit.
Haken en ogen
“Natuurlijk zou een naam als regisseur en Bond-fan Christopher Nolan op 1 januari 2035 kunnen beginnen met het opnemen van een Bond-film in de originele jaren 1950-wereld van Fleming’s personage. Toch zou hij ook dan niet volledig in staat zijn om het Bond-theme, een Aston Martin, het openingsbeeld met de geweerloop, veel van de onsterfelijke personages uit de films en een hele reeks andere specifieke elementen te gebruiken.”
Dat zijn namelijk elementen die in latere films zijn geïntroduceerd, films die nog niet op de stoep van het publieke domein staan. Het meeliften op zojuist in het publiek domein belande personages is allesbehalve simpel.
Zo werd Netflix bijvoorbeeld aangeklaagd door het estate van Sir Arthur Conan Doyle, de schrijver die Sherlock Holmes bedacht. In de Enola Holmes-films met Millie Bobby Brown gebruikte Netflix namelijk volgens het nazaat van de Britse auteur bepaalde karaktereigenschappen die de originele Holmes niet in de originele boeken gehad zou hebben. Oftewel; die eigenschappen komen uit latere Holmes-verhalen, en daarmee zouden ze volgens hen niet tot het publieke domein behoren.
De real deal blijft winnen
Uiteindelijk zijn het juist zaken zoals muziek, vormgeving en bijvoorbeeld de auto’s die James Bond James Bond maken. Wat is zonder die iconische elementen nog het verschil met de duizenden 007-kopieën die er al bestaan, simpelweg met een andere naam? Ook nu kiezen we al massaal voor de real deal in plaats van slappe aftreksels.
Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat er een James Bond-film gemaakt wordt buiten de rechthebbenden om. Fleming’s eerste Bond-boek Casino Royale kreeg in 1967 een onofficiële spoof-film met David Niven in de hoofdrol, voordat EON in 1999 de rechten terugkreeg.
OTD in 2015: The James Bond novels became public domain in Canada, Japan, and a few other countries that follow the Berne Convention without further extension (50 years after Fleming's death).
One poor fan fiction compendium is published in Canada. Nobody else bothers.— MI6 HQ (@jamesbondlive) January 1, 2024
Ook Thunderball-producent Kevin McClory maakte onofficieel een nieuwe versie van de vierde Bondfilm met Sean Connery in Never Say Never Again, die het in 1983 aan de kassa opnam tegen Roger Moore’s Octopussy.
Nieuwe 007 moet het verschil gaan maken
Wel is één zaak key: de producenten achter 007 moeten er tussen nu en 2035 voor gaan zorgen dat we helemaal gewend gaan raken aan een nieuwe Bond-acteur. Een gezicht dat gelijk staat aan de officiële, echte James Bond. Alleen daarom is het betreden van het publieke domein voor de producenten al lang niet meer toekomstmuziek. Hopelijk krijgen we dan ook binnenkort al te horen wie Daniel Craig gaan opvolgen. In dit artikel zetten we de grootste kansmakers voor je op een rijtje.