Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 17 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn alle Israëlische miljardairs versus de Palestijnse

Ook qua vermogen bestaat er een schril contrast tussen beide kanten van de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft maar liefst dertig miljardairs. Palestina slechts één.

Ondanks een inwonersaantal ongeveer gelijk aan onze zuiderburen, telt Israël bijna dubbel zoveel miljardairs als Nederland en België. Samen.

Palestijnse miljardairs

In Palestina is er op dit moment slechts één persoon die zich deze status mag aanmeten. Maar het is niet de enige Palestijnse miljardair uit de geschiedenis.

Yasser Arafat

Yasser Arafat, miljardair, palestina, israël
Yasser Arafat (Afbeelding: ANP)

De overleden Palestijnse leider en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Yasser Arafat zou een vermogen van 3 à 5 miljard dollar gehad hebben. Al ligt het daadwerkelijke bedrag waarschijnlijk veel hoger, schatte Forbes zijn vermogen op ‘slechts’ 200 miljoen dollar toen hij stierf in 2004. Het is een mysterie waar het grootste deel van zijn fortuin – miljarden aan buitenlandse steun bestemd voor Palestina – gebleven is.

Toufic Aboukhater

Verder maakte ook Toufic Aboukhater tot aan zijn dood in 2020 deel uit van de mondiale financiële elite. De hotelmagnaat werd in 1934 geboren in het toenmalig Brits mandaat Palestina maar bezat ook de Libanese en later de Monegaskische nationaliteit. Zijn vermogen werd geschat op 4,5 miljard dollar. En interessant feitje: Aboukhater kocht in 2011 het Amstel Hotel in Amsterdam maar deed het gebouw al opnieuw van de hand in 2014.

Munib Al-Masri

Palestijnse-Israelische-miljardairs
Munib Al-Masri in 2020. (Afbeelding: ANP)

Vandaag de dag is Munib Al-Masri de enige Palestijnse miljardair. Geboren in 1934, Al-Masri was in de jaren 90 onderdeel van de regering Arafat maar had geen specifieke ministerpost. Na het overlijden van Arafat, wees hij een rol als premier van Palestina steevast en meermaals af. Zelf is hij felle voorstander van een vredevolle tweestatenoplossing. In 2022 eiste Al-Masri nog een formeel excuses van de Britse overheid voor misbruik tijdens het Palestijnse mandaat.

Zijn vermogen van om en bij de 1,5 miljard dollar heeft hij vergaard dankzij Edgo, een bedrijf in de olie- en gasindustrie dat hij in 1956 uit de grond stampte. Via Padico Holding heeft de familie Al-Masri inmiddels een kwart van de Palestijnse economie in handen, waaronder telecom en vastgoed. Munib woont in een Italiaanse villa, in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever.

Israëlische miljardairs

Voor het lijstje van Israëlische miljardairs beperken we ons tot levende zielen. En dat zijn er op dit moment dertig volgens de Forbes Billionaire’s List. Van de rijkste vijf geven we een who’s who. De overige 25 Israëlische miljardairs vind je in een tabel daaronder, met daarin hun vermogen en de voornaamste bron van inkomsten.

De broers Ofer

Palestijnse, Israëlische, miljardairs
Idal, Sammy en Eyal Ofer in 2011 (Afbeelding: ANP)

Eyal en Idan zijn de erfgenamen van Sammy Ofer; scheepvaartmagnaat en de rijkste miljardair van Israël tot aan zijn overlijden in 2011. Beide broers kregen elk ongeveer de helft van de aandelen in Ofer Global. Het Monegaskisch bedrijf is tegenwoordig niet alleen actief is in de scheepvaart, maar ook in vastgoed, tech, energie en het bankwezen.

Vermogen Eyal Ofer: 18,6 miljard dollar

Vermogen Idan Ofer: 13,5 miljard dollar

De broers Bukhman

Igor en Dmitry Bukhman begonnen in 2004 met games verkopen toen de broers nog in de schoolbanken zaten in Rusland. Inmiddels is Playrix een van de grootste internationale spelers op het gebied van online gaming, met een jaarlijkse omzet van 2,5 miljard dollar.

In 2016 konden ze met hun Joodse achtergrond het Israëlisch staatsburgerschap bemachtigen, maar zowel Igor als Dmitry wonen in Londen. In 2022 sloot Playrix haar kantoren in Rusland en Wit-Rusland en verhuisde het bedrijf bijna al haar 1.500 werknemers uit protest tegen de oorlog in Oekraïne.

Vermogen Igor Bukhman: 6,9 miljard dollar

Vermogen Dmitri Bukhman: 6,9 miljard dollar

Yuri Milner

Palestijnse, Israëlische, miljardairs
Yuri Milner in 2017 (Afbeelding: ANP)

Ook geboren in Rusland met een Joodse achtergrond, de 61-jarige Yuri Milner verwierf in 1999 de Israëlische nationaliteit maar resideert in de Verenigde Staten. Tevens de eerste burger ooit uit de toenmalige Sovjet-Unie die een MBA-diploma haalde in Amerika. En dat, aan dezelfde universiteit als Elon Musk en Donald Trump.

Met zijn durfkapitaalbedrijf DST Global was Milner later een van de eerste investeerders in Facebook en Twitter. Achteraf belegde hij de winst daaruit in onder andere Spotify en Airbnb.

Vermogen: 6,8 miljard dollar

Alle andere miljardairs uit Israël

In de tabel hieronder zie je de naam, het vermogen en de bron van inkomsten van alle dertig miljardairs uit Israël.

Israëlische Miljardair Vermogen Bron van inkomsten
Eyal Ofer $ 18,6 miljard Scheepvaart, tech, vastgoed
Idan Ofer $ 13,5 miljard Scheepvaart, tech, vastgoed
Igor Bukhman $ 6,9 miljard Online gaming
Dmitri Bukhman $ 6,9 miljard Online gaming
Yuri Milner $ 6,8 miljard Durfkapitaal
Stef Wertheimer $ 6,3 miljard Metaalbewerking
Teddy Sagi $ 5,6 miljard Software voor gokken
Shari Arison $ 4,2 miljard Cruise-industrie
Shaul Shani $ 4 miljard Telecom
Yitzhak Tshuva $ 3,7 miljard Vastgoed
Arnon Milchan $ 3,3 miljard Media / TV
Gil Shwed $ 3,3 miljard Software
Michael Federmann $ 2,9 miljard Defensie / Hotels
Shmuel Harlap $ 2,2 miljard Autoindustrie
Adam Neumann $ 2,2 miljard WeWork
David Wertheim $ 2,2 miljard Coca-Cola Israël
Oren Zeev $ 2,2 miljard Durfkapitaal
Shlomo Kramer $ 2 miljard Software
Liora Ofer $ 1,6 miljard Durfkaptiaal
Mori Arkin $ 1,5 miljard Farma
Zadik Bino $ 1,5 miljard Bankwezen
Amnon Shashua $ 1,5 miljard Autotechnologie
Marius Nacht $ 1,4 miljard Software
Ziv Aviram $ 1,3 miljard Autotechnologie
Danna Azrieli $ 1,2 miljard Vastgoed
Dan Gertler $ 1,2 miljard Mijnindustrie
Drorit Wertheim $ 1,2 miljard Coca-Cola Israël
Shlomo Eliahu $ 1,1 miljard Verzekeringen
Morris Kahn $ 1 miljard Software
Ihor Kolomoyskyy $ 1 miljard Bankwezen

Deze miljardairs geven het minst aan goede doelen en Musk is erbij

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.