Is er Bitcoin na de dood? Zo regel je jouw crypto-testament
Als crypto-bezitter heb je vast weleens met de volgende gedachte gespeeld: wie erft jouw Bitcoins als je sterft? En hoe heb je dat precies geregeld? Erg morbide, maar wel iets om bij stil te staan. Het kan zomaar gebeuren dat niemand in jouw omgeving weet waar jij je crypto bewaart. Laat staan dat ze de inloggegevens hebben. Zou toch zonde zijn als niemand bij jouw vermogen kan (of jij bij dat van een erfgenaam). Je kunt er zelf immers niets meer mee. Wees gerust: wordt aan gewerkt.
Dat moet toch anders kunnen? Dat vindt ook Jeetu Kataria, CEO van Digital Financial Exchange (DIFX). Volgens Kataria heeft DIFX een nominatieprogramma ontwikkeld, gebaseerd op blockchain. “Gebruikers kunnen hiermee vertrouwde individuen, familie en vrienden kiezen als begunstigden van hun crypto-wallets.” Een mooie ontwikkeling, want uit onderzoek blijkt dat 89% van de crypto-bezitters zich behoorlijk zorgen maakt wat betreft de overlevering van hun digitale bezittingen. De nieuwe tool is onthuld tijdens het evenement Crypto Expo Dubai.
Waar bewaar je Bitcoin eigenlijk?
Voor het nominatieprogramma van DIFX heb je wel een wallet nodig. Er bestaan software, maar ook hardware wallets. De meeste Bitcoin-bezitters bewaren crypto in een software wallet; een speciale desktop-app of mobiele app die als kluis fungeert. Een software-wallet is beveiligd met een wachtwoord of een 2FA-verificatie. Raak je de inloggegevens kwijt, dan is er nog geen man overboord. Elke wallet heeft een laatste redmiddel, een back-up van 12 unieke woorden; je privésleutel. Deze heb je trouwens ook nodig wanneer je de wallet op een ander apparaat installeert. Toch zijn software-wallets niet altijd even veilig en behoorlijk gevoelig voor diefstal. Ze worden namelijk regelmatig gehackt. Zelfs crypto-goeroes op YouTUbe zijn hier het slachtoffer van geworden.
Een andere optie is het gebruik van een hardware wallet (ledger), een soort speciaal ingerichte USB-stick. Hierop bewaar je niet de Bitcoins zelf, maar de privésleutel (de 12 unieke woorden). Je computer communiceert met de ledger, waarbij Bitcoin-transacties naar het apparaat worden verzonden. Vervolgens worden de transacties teruggestuurd naar de computer. Op deze manier bestaan de privésleutels nooit op de computer zelf en zijn ze niet vatbaar voor vele soorten virussen.
Hard of zacht is allebei een optie. Je kunt je crytpo trouwens ook op het handelsplatform laten staan waar je ze hebt aangekocht. Geen aanrader, want dit is de minst veilige optie. Bovendien niet geschikt voor het nominatieprogramma van DIFX.
Regel jouw crypto-testament
Maar ja, veilig Bitcoin bewaren in een wallet brengt ons wel terug naar dat andere probleem. Hoe zorg je ervoor dat naasten bij jouw crypto-fortuin kunnen, mocht het zover komen? Misschien heb je de back-up van 12 woorden wel ergens opgeschreven en hiervan iemand op de hoogte gebracht. Dat is natuurlijk een optie, maar niet zonder gevaar. Een relatie kan uitgaan en een familieruzie kan ontaarden in pure haat. Misschien dat iemand uit wraak met jouw vermogen aan de haal gaat. Geen waterdichte oplossing dus.
Gelukkig worden er continu nieuwe toepassingen bedacht met blockchain-technologie. En nu dus ook een manier om veilig je cryptovermogen over te dragen na jouw heengaan. In vergelijking met het doorgeven van privésleutels is dit volgens Kataria dé manier om veilig en efficiënt om te gaan met dit proces. Zeker niet verkeerd om je hierin te verdiepen. Regel dus jouw Bitcoin-testament!