Zoveel invloed heeft de hypotheekrente op je maximale hypotheek
Sinds januari dit jaar is de hypotheekrente ruimschoots verdubbeld. Dat is slecht nieuws voor huizenzoekers, want de hoogte van de rente heeft direct invloed op hoeveel je maximale hypotheek mag zijn. In andere woorden: hoeveel je mag lenen?
Om wat voor verschil gaat het hier? Hoeveel invloed heeft de gestegen hypotheekrente nou echt?
Stijgende hypotheekrente en je maximale hypotheek
Waar je in januari nog een hypotheek met NHG-verzekering voor 20 jaar kon vastleggen met gemiddeld 1,44 procent rente, is dat nu zo’n 3,4 procent. De hypotheekrente, de rente die je aan de bank betaalt voor de lening op je woning, is dus flink gestegen. Toch vraag je het jezelf wellicht af: hoe erg zijn die paar procenten nou?
Laten we voorop stellen dat de hypotheekrente momenteel nog steeds erg laag is in vergelijking met rentes in het verleden. Maar de stijging heeft wel degelijk invloed op hoeveel je mag lenen. Een berekening van De Hypotheker laat zien wat dit in harde euro’s voor jou betekent.
Op de website deelt De Hypotheker een voorbeeld van een stel met een gezamenlijk inkomen van 75.000 euro. De partner die het meest verdient, brengt in het voorbeeld zo’n 45.000 euro per jaar in het laatje, de andere partner 30.000 euro.
In het voorbeeld gaat De Hypotheker uit van een hypotheekrente van 1,92 procent in januari. Het stel kon toen een maximale hypotheek van 384.608 euro krijgen. Met de hypotheekrente van tegenwoordig (3,85 procent) is dat nog maar 366.621 euro. Zet de stijging door naar 4,85 procent? Dan kunnen ze ‘maar’ 349.399 euro lenen. In vijf maanden tijd kan het stel dus bijna 18.000 euro minder lenen. En als de stijging doorzet zelfs ruim 35.000 euro minder.
Stijgt de rente nog verder?
Dan is natuurlijk de volgende vraag die in je opkomt of de hypotheekrente nog verder stijgt. Even leek het erop dat de stijging tot stilstand was gekomen. Een enkele geldverstrekker verlaagde zelfs licht de hypotheekrente. Maar wie toen juichte, deed dat te vroeg. Doordat de hoge inflatie opnieuw een nieuw record bereikte, is een verlaging van de hypotheekrente nog lang niet aan de orde.
Sterker nog, als de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar nog vaker de marktrente zal verhogen, zal de hypotheekrente waarschijnlijk mee stijgen.
Zorgt de gestegen hypotheekrente voor dalende huizenprijzen?
Gelukkig is er ook goed nieuws. Als de hypotheekrente blijft stijgen, zal de oververhitte huizenmarkt waarschijnlijk afkoelen. Als kopers minder te besteden hebben, zullen er waarschijnlijk minder kopers per huis dat te koop staat zijn. Ook zal er in de toekomst wellicht minder overboden worden door de gestegen hypotheekrente. Op termijn betekent dat: lagere huizenprijzen.
Huis kopen? Dit zijn de duurste en goedkoopste gemeenten van Nederland
Hoe snel die daling in zal zetten, is niet duidelijk. Dat ligt er dus aan hoeveel en of de hypotheekrente stijgt. Daarnaast hebben we natuurlijk ook te maken met een krapte op de woningmarkt die niet zomaar op te lossen is.