In één klap zijn deze huizen 221% meer waard en de eigenaars rijk
Zoals altijd zijn wij weer eens te laat, maar de beste investering van de afgelopen jaren zou wel eens de aanschaf van een vakantiehuisje kunnen zijn. Duizenden recreatiewoningen in Nederland stijgen met één pennenstreek honderdduizenden euro’s in waarde.
In een poging de lokale woningnood te verlichten, veranderen steeds meer gemeenten hun bestemmingsplan met betrekking tot vakantiehuisjes. Hierdoor zijn ze voortaan permanent bewoonbaar. In theorie een goed idee. In de praktijk zijn het vooral de eigenaars die in hun vuistje lachen. Zij zien de waarde van hun woonobject meermaals over de kop gaan. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money en AD doken in de cijfers.
Eigenaars vakantiehuisjes pakken woekerwinst door wijziging bestemmingsplan
Een rij vakantiewoningen op Park Ceintuurbaan in Harderwijk: simpel, krap (zo’n 50 vierkante meter) en een sober voorkomen uit de seventies. Tot voor kort waren ze minder dan een ton waard. Nu worden ze verkocht voor bedragen rond de 300.000 euro.
De oorzaak is een beslissing van de gemeente om permanente bewoning toe te staan. Een poging om de hevige woningnood in Harderwijk iets te verlichten, maar in de praktijk worden de vaak toch al rijke eigenaars met één pennenstreek nog eens honderdduizenden euro’s rijker.
Investeren vakantiewoning ook rendabel in Ermelo, Dronten, Medemblik en Hardenberg
Dit gebeurde niet alleen in Harderwijk, maar in vakantieparken over heel Nederland. De onderzoekersjournalisten van Follow the Money en AD ontdekten dat 65 vakantieparken op het punt staan om dezelfde ambtelijke tovertruc te ondergaan.
De onderzoeksjournalisten brachten 1238 vakantiewoningen in kaart waarvoor het bestemmingsplan onlangs is veranderd. Deze huisjes werden in één klap meer dan het dubbele waard. De woningprijs steeg met gemiddeld 121,4 procent. Investeren is niet vaak zo rendabel.
De eigenaar van een vakantiewoning in Tienhoven (vlakbij Utrecht) juicht het hardst voor allemaal. Hij zag de waarde van zijn huisje op de Zwaluwhoeve door de gemeentelijke maatregel stijgen van 32.000 euro naar 300.000 euro. Uiteindelijk peuterde hij nog een paar duizend euro extra los tijdens de onderhandelingen en verkocht het voor 307.750 euro.
Investeren in Zweden
In één klap 275.750 euro rijker door een hersenscheet van een gemeenteambtenaar. Daar moeten wij met ons Manners-salaris bijna tien jaar voor werken. Maar goed, investeren in dit boshuis in Zweden is met ons inkomen wél makkelijk haalbaar. Misschien doen de ambtenaren in dat land ook rare dingen.
Lees hier het hele onderzoek van Follow the Money, waarin ook wordt beschreven hoe eigenaars van vakantiehuisjes lokale wethouders bedreigen zodat die ook voor hún vakantiehuisjes permanente bewoning toestaan. Smerige praktijken.