Investeren in NFT’s: zo verdiende Berry duizenden euro’s met digitale apen
NFT’s maakten het afgelopen jaar een flinke opmars. De techniek wordt met name gebruikt om digitale kunstwerken te verkopen. Manners Magazine gaat in gesprek met Berry Vrolijk, de crypto-expert van Doopiecash die zich drie maanden lang bezighield met NFT’s.
Met inflatie en dalende of zelfs negatieve rente, neemt de populariteit voor beleggen toe. In deze rubriek gaan we in gesprek met beleggers en investeerders die zelf hun brood verdienen in de beleggingswereld. Dit artikel mag niet worden beschouwd als financieel advies. Wil je gaan beleggen? Dan is het belangrijk dat je jezelf eerst deze vier vragen stelt.
Wat zijn NFT’s?
Hoewel NFT’s populair zijn, is voor velen nog onduidelijk wat het inhoudt. De afkorting staat voor Non-Fungible Token: een niet-inwisselbaar en onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Het is een contract op de blockchain van een cryptomunt. Op dit moment wordt het veel voor digitale kunstwerken gebruikt, maar er zijn tal van toepassingen voor de techniek.
Kunst in vorm van NFT’s
Ook voor Berry Vrolijk is de NFT-wereld nog nieuw. “We hebben ons drie maanden lang druk beziggehouden met NFT’s. We hebben een aantal NFT’s gekocht en gekeken wat het doet, hoe het werkt en hoe het zich beweegt.”
“We kochten een Mutant Ape voor 6,7 Ethereum (bijna 20.000 euro) en we hebben ‘m voor 25 Ethereum (meer dan 74.500 euro) verkocht. Dat is een positieve uitkomst. Maar we hebben ook in veel projecten geïnvesteerd, of in de gaten gehouden, waar helemaal niets van terecht is gekomen”, zegt Berry.
Het is een cowboywereld
“Het is op dit moment nog een cowboywereld. (..) Een NFT maken is vrij simpel. Daarom is het zo’n gevaarlijke markt”, spreekt Berry uit ervaring. “We hebben een NFT gekocht dat een afgeleide was van een soort Ape. De Discord – een groot sociaal medium – had 300.000 volgens. Wij dachten dus dat het een bekend en gehypet project was.”
“Toen de 10.000 NFT’s in de verkoop gingen, verkochten er nog minder dan 5.000 exemplaren. Uiteindelijk bleken er 200.000 bots – nep accounts – in de Discord te zitten. De ontwikkelaars laten niets meer van zich horen en dan weet je, dit hebben we niet zo best gedaan”, zegt Berry.
Zelf niet de fout ingaan
Maar wat kun je hier dan van leren? “Het is slim om een NFT te kopen van een kunstenaar die je kent of bekend is. Het is geen garantie dat iets meer waard wordt, maar je weet wel zeker dat het een kunstwerk is.”
“Er zijn ook projecten waarbij echte kunstenaars kunst vertalen naar NFT’s. Gerenommeerde kunstenaars hebben een ‘bluechip’ (verificatiebadge/ blauw vinkje). Dan heb je zekerheid dat het echt een kunstwerk is en niet een willekeurig object van iemand die je zakken probeert leeg te trekken”, zegt Berry.
Ook goede kunstwerken zijn een risico. “Alles wat nieuw is, of alles waar je in kunt investeren, is leuk. We willen er echter altijd een waarschuwing bij geven. Je moet je altijd bewust zijn van de risico’s. (..) NFT’s zie ik nog als iets speculatiefs, voor de lange termijn moet het zich nog bewijzen. Het is een grote jungle. Er zitten pareltjes in die jungle, maar je moet de weg goed weten te vinden. Er zijn dingen die in de toekomst meer waar kunnen worden. (..) Het kan zo zijn bijvoorbeeld de een NFT van de Cryptopunks over 20 jaar veel waard is omdat het een van de eerste NFT’s is. Maar het kan net zo goed niets waard zijn.”
Veel gebaseerd op hype
“Ik denk dat het een ‘hypecycle’ is en dat uiteindelijk de NFT-gekte afneemt. Toch denk ik dat projecten als de Cryptopunks en de Bored Ape Yacht Club – de grondleggers – wel enigszins hun waarde vast weten te houden en wellicht in populariteit kunnen groeien”, zegt Berry.
Waarom wordt er dan toch zoveel geïnvesteerd in speculatieve NFT’s? “Er zijn kunstwerken van artiesten met blue chips (‘goede’ NFT’s) vanaf een paar honderd euro te koop”, aldus Berry. Naast dat een NFT zelf geld kost, moet je rekening houden met ‘Gas Fees’. Dit zijn transactiekosten die je bij de aan- en verkoop van een NFT betaalt. Hoeveel dit is, verschilt erg van welke cryptomunt je gebruik maakt.
Ondanks de soms hoge kosten, is “het rendement wat je kan maken enorm. Echter, veel rendement betekent ook veel risico”, sluit Berry af.