Interview | Investeren in Pokémon en LEGO, het goud van de 90’s kids
Bepaalde LEGO-bouwsets en Pokémon-kaarten zijn de afgelopen tijd erg in waarde gestegen. Waarom is dit speelgoed eigenlijk zo waardevol en populair onder volwassenen? Manners Magazine legt vragen over investeren in het speelgoed voor aan de Daniel Becker. Deze Duitser is al 28 jaar expert op het gebied van ‘Trading Cards’. Gerben van Ijken, LEGO-specialist bij Catawiki, vertelt ons meer over investeren in steentjes.
Met toenemende inflatie en dalende of zelfs negatieve rente, neemt de populariteit van beleggen toe. In deze rubriek gaan we in gesprek met beleggers en investeerders die zelf hun brood verdienen in de beleggingswereld. Dit artikel mag niet worden beschouwd als financieel advies. Wil je gaan beleggen? Dan is het belangrijk dat je jezelf eerst deze vier vragen stelt.
Waarom investeren in speelgoed als LEGO of Pokémon-kaarten?
In veel gevallen beginnen mensen met investeren in dergelijk specifieke beleggingen als zij passie voor het product hebben. “Veel volwassenen hebben sterke emotionele connecties met Pokémon”, zegt Daniel. “De 90’s kids van toen zijn de millennials van nu. Hun koopkracht groeit en dus neemt de prijs van trends uit hun jeugd toe.”
In het geval van LEGO speelt er nog een belangrijk aspect een grote rol bij de populariteit van het speelgoed. “Het is inmiddels zo dat volwassenen met een vrij besteedbaar inkomen ook een goede markt zijn. Dus zie je veel LEGO-sets verschijnen met duizenden stenen en stevige prijzen. Deze sets zijn te groot en te lastig voor kinderen om te bouwen, maar juist leuk voor volwassenen. Daarnaast is het gebouwde resultaat ook nog eens mooi als een decoratief object”, legt Gerben uit.
Niet alles heeft waarde
“We zien op de veiling vaak dat grote treinen of ‘modular building sets’ (denk aan een groot hotel, of zeer gedetailleerd restaurant) meer geld waard worden. Deze sets hebben veel details. Het is natuurlijk geen garantie, maar ze gaan vaak voor hogere bedragen onder de hamer”, aldus de LEGO-expert. “De LEGO-sets met het nummer 10297 en hotels uit de modular building-reeks worden vaak voor de hogere bedragen geveild. Ook de LEGO 10300 Back to the Future Delorean Time Machine kan interessant zijn voor de toekomst.”
De waardebepaling van Pokémon-kaarten zit wat complexer in elkaar. Daniel: “Belangrijk is dat elke Pokémon – op een kaart – verschillende sterke punten heeft in ‘het spel’. Daarnaast zien we dat kaarten die maar beperkt beschikbaar zijn, in waarde stijgen, bijvoorbeeld de eerste edities.”
De LEGO Muppets minifigures zijn nu te koop en daar kun jij flink aan verdienen
“Zelf heb ik mij de afgelopen jaren gefocust op kaarten die gemaakt zijn in beperkte oplage en dus zeldzaam zijn. Bijvoorbeeld Japanse ‘Promotional Cards’ die enkel in Japan te koop waren. Een paar weken geleden werden Mario Luigi Pikachu-kaarten verkocht voor 5.500 euro”, aldus de expert.
Rendement op je investering
Zowel bij LEGO als Pokémon-kaarten is het rendement lastig te bepalen. “Soms zie je al waardeverdubbeling in een paar jaar, dit zie je vaak bij de duurdere Star Wars sets of wederom de modular buildings”, zegt Gerben. Doordat beide markten erg schommelen en specifieke bouwsets of kaarten ineens populair kunnen worden, is het lastig om een ‘instapbedrag’ te bepalen. Je kunt voor weinig geld een kaart of set kopen die in de toekomst veel waard wordt.
Welke Pokémon-kaart of LEGO-set je ook koopt, kwaliteit is erg belangrijk. “Het is belangrijk om een set ongeopend en op een droge en donkere plek te bewaren”, stelt Gerben. Omdat Pokémon-kaarten altijd in een ongeopende verpakking worden verkocht, en je niet weet welke kaarten erin zitten, zijn zeldzame kaarten niet meer in de originele verpakking verpakt. Belangrijk is dus dat de kaart niet – of zo min mogelijk – beschadigd is en dat je ‘m veilig en beschermd opbergt. Vaak worden zeer waardevolle exemplaren geseald en goed verpakt.
Pas op voor namaak als je investeert
Heb je een kaart of LEGO-set gevonden, en ben je bereid hierin te investeren, dan ligt er een gevaar op de loer: namaak. In geval van LEGO moet je volgens Gerben goed opletten. “Ja er is zeker veel namaak. Maar LEGO is daar erg scherp op, dus je ziet het zelden op de markt verschijnen. Veel van de namaakproducten kwamen voorheen uit China. Daar heeft LEGO nu geïnvesteerd om de markt te veroveren, met name om goedkope namaak te weren.”
https://www.manners.nl/waarom-investeren-goud-interview/
Voor Pokémon geldt hetzelfde. “Leer jezelf om namaak kaarten te herkennen, voordat je gaat investeren. Er zijn genoeg video’s en sites waar uitgelegd wordt hoe je namaak exemplaren kan herkennen. Soms ziet een kaart er zo realistisch uit, dat je het verschil bijna niet kan zien. Houd altijd in gedachten: als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo”, drukt Daniel ons op het hart.
Verkoop van LEGO of Pokémon-kaarten
De verkoop van LEGO-sets en Pokémon-kaarten gaat niet zo makkelijk als bijvoorbeeld aandelen of crypto. Je kunt jouw investering – mits je het wil verkopen – aanbieden op een veilingsite of naar een winkel die speelgoed inkoopt. Het voordeel van LEGO en Pokémon-kaarten is dat je het niet hoeft te verkopen. Staat de prijs je op dit moment niet aan, dan kan je ervoor kiezen om te wachten met verkopen. “Speelgoed is erg duurzaam: het gaat lang mee en veroudert niet snel”, aldus Gerben.