Investeren in Chanel: het rendement op een oude tas
Eerder schreven we al over het rendement op jouw oude LEGO-sets die je wellicht nog op zolder hebt liggen. Tip: doorzoek ook de zolder van je oma eens grondig. Het rendement op een oude Chanel-tas (of dat van een ander luxe merk) kan behoorlijk zijn.
Hoewel de rentes stijgen, levert geld op de bank te laten staan – bijna – niks op. Een manier om extra geld te verdienen zonder daar ook maar iets voor te doen? Investeren. Hoe? Koop een Chanel-tas (ja echt, je leest het goed). Designertassen hebben een behoorlijk prijskaartje, maar dan heb je ook wat. En goed nieuws: designspullen zijn niet alleen fijn om naar te kijken, het kan ook behoorlijk wat geld opleveren.
Staat die Chanel-tas bij jouw vriendin hoog op het wensenlijstje? Dan is dit artikel misschien wel het laatste zetje om die droomtas nu écht aan te schaffen (en goede afspraken te make over de verdeling van het rendement).
Investeren? Begin met een spaarplan
Voordat je nieuwe Chanel-tas wat oplevert, moet je er natuurlijk eerst één aanschaffen, tenzij er eentje onder het stof ligt bij jouw oma of moeder. Een tas kost in ieder geval al gauw duizenden euro’s. Belangrijk om dat bedrag dus eerst bij elkaar te sparen. Ben jij meer iemand met een gat in je hand en gaat het sparen nog niet zo lekker? Check dan dit stappenplan om 10.000 euro in een jaar te sparen.
Het rendement
Terug naar dat investeren. Je hebt het bedrag eindelijk bij elkaar en je wordt écht eigenaar van die ene tas. Welke kies je dan? Bepaalde designertassen worden per jaar honderden euro’s meer waard. Zo vertelde Marije van Ham, eigenaar van Touched Vintage, eerder aan Nu.nl dat haar eerste Chanel-tas inmiddels met ruim 5.000 euro in waarde gestegen is. Ze kocht de tas voor 2.000 euro en in 2021 was de tas 7.400 euro waard.
Welke Chanel-tas kies je?
De keuze is reuze. En natuurlijk is het belangrijk om vooral te kiezen voor een tas die jij (er zijn ook herentassen) of je vriendin mooi vindt. Maar als je goed wil investeren, kun je het best kiezen voor een echte klassieker. Bijvoorbeeld de iconische 2.55, ontworpen door Coco Chanel in (je raadt het misschien al) 1955. Niet alleen het model, ook de maat, het formaat en de kleur wegen mee als je streeft naar een hogere waarde van jouw investering. Kies je voor zwart, een medium size en kalfsleer? Dan zit je sowieso goed.
Het totale kostenplaatje van je investering
Waar je nu al snel 7.000 euro kunt neertellen voordat je eigenaar bent van een Chanel-tas, zag dat kostenplaatje er in 1955 anders uit. Toen kon je al voor 200 euro investeren voor deze klassieker. En ja, dat bedrag had in die tijd een andere waarde dan nu. Maar alsnog: 200 euro in 1955 staat volgens het CBS gelijk aan 1.697,41 euro in 2021. Hou je vast: dat is een stijging van bijna 750 procent. Heb jij al bij je oma gecheckt of zij nog een exemplaar in de kast heeft liggen?