Investeren in Bitcoin: 5 vragen aan trader en analist Madelon Vos
Nog nooit was Bitcoin zo trending als nu. Recordhoogtes volgen elkaar op, bij bedrijven als PayPal kun je er al mee betalen. Maar wat is de toekomst van de cryptovaluta? En is het slim om nu nog te investeren? We spreken erover met expert en investeerder van het eerste uur Madelon Vos.
Als je een beetje slim investeert, valt aan van alles geld te verdienen. Of het nou om zeldzame LEGO-sets of sneakers gaat: als je op het juiste moment inkoopt en verkoopt, maak je winst. In de rubriek ‘Investeren in’ spreken we experts en investeerders. In deel 1 duiken we in de cryptovaluta met de 25-jarige analist en trader Madelon Vos.
Vijf vragen aan Madelon Vos
Je kent Madelon Vos waarschijnlijk wel van haar columns en YouTube-kanaal. Ze was er vroeg bij als investeerder in de digitale munt. Op 17-jarige leeftijd kocht ze haar eerste Bitcoin en de rest is geschiedenis.
“Mijn vader zei altijd: ‘Breng je geld niet alleen naar de bank, daar wordt het alleen maar minder waard'”, verklaart de Groningse. “Geld wordt in de basis altijd minder waard. Binnen 20 jaar is 100.000 euro grofweg nog geen 50.000 euro aan koopkracht waard. Daarom kocht ik al in 2013 Bitcoin van het geld dat ik verdiende bij de pizzeria.”
De volgende missie van Madelon Vos was om te laten zien dat vrouwen ook financieel sterk kunnen zijn. “Toen ik 18 was zat ik op een handelaarsplatform waar iemand zei dat ik waarschijnlijk een man van 40 was die bij zijn ouders woonde. Aanvankelijk kwetste dat mij, maar achteraf kan ik er wel om lachen.”
1. Waarom moeten we investeren in Bitcoin?
“Je kunt het zien als een soort digitaal goud. Het is een schaars oppotmiddel en je kunt er in het uiterste geval mee betalen. In dat geval hoeft er geen derde partij aan te pas te komen.”
2. Hoe groot is het risico?
“De markt van de Bitcoin is nu zo klein dat je nog sterke koersbewegingen ziet. Maar doordat er steeds meer grote spelers zoals Elon Musk bijkomen, wordt het risico minder groot. Grote bedrijven hebben namelijk een strategie voor vijf tot tien jaar.”
Het risico om te investeren in Bitcoin wordt dus kleiner volgens Madelon Vos. Toch is het volgens haar niet slim om enkel in de digitale munt te investeren.
“Ik vind een gespreide portefeuille fijner leven. Op het moment dat de koers van Bitcoin heel hard omlaag hard omlaag gaat, heb ik aandelen, edelmetalen, vastgoed en cash. Naast inlezen is de gouden tip: spreiden.”
Madelon Vos heeft ongeveer 85% van haar vermogen in Bitcoin zitten.
3. Wat is het goede moment om te investeren?
“Het juiste moment om te investeren bestaat niet, daarom koop ik nu maandelijks en handel ik met een gedeelte. De ene keer koop je gunstiger dan de andere keer, maar zo hou je een mooi gemiddelde. Naast maandelijks koop ik extra Bitcoins als de koers omlaag gaat.”
4. Hoe koop je eigenlijk Bitcoin?
“Er zijn drie manieren om Bitcoin te kopen. De eerste en makkelijkste is via een app of online service (ook wel een broker genoemd). Hier kun je de cryptovaluta kopen, verkopen en bewaren tegen doorgaans een percentage van ongeveer 1%. Dit is erg weinig in verhouding tot de koersbewegingen.”
“De tweede optie is Bitcoin kopen op de beurs. Dan koop je direct van iemand die wil verkopen voor dollars of euro’s. Een exchange zorgt ervoor dat je met elkaar kunt handelen. Deze vraagt een nog lagere fee (ongeveer 0,25 %) dan de app, maar verdient ontzettend veel. Er worden namelijk miljoenen zo niet miljarden per dag verhandeld.”
“Optie drie is alleen weggelegd voor grote investeerders. Deze kunnen aankloppen bij een exchange om direct bij een ‘miner’ te kopen. Hierdoor komen de digitale munten van de miner niet op de beurs en krijgt de digitale mijnwerker evenveel geld voor zijn eerste als laatste Bitcoin. Een exchange maakt deze transactie mogelijk en krijgt dus nog steeds een fee.”
Waar aankopen lastig gaat zonder derde partij, is het beheren van Bitcoin wel makkelijk en veilig in eigen hand te houden. Je kunt Bitcoins bewaren op de brokers, wat niet 100% veilig is wanneer er een hack plaatsvind. Madelon Vos zelf prefereert een offline wallet.
5. Is cryptovaluta het betaalmiddel van de toekomst?
“Ik denk dat de dollar en euro uiteindelijk worden overgenomen door een cryptovaluta. Dit wordt een valuta die door de centrale bank zelf is gecreëerd. Facebook en Amazon zijn druk bezig met een eigen valuta en de centrale bank wil niet achterblijven. Als het geld uit hun systeem wordt gehaald, vergroot dit de kans dat de euro of dollar omvalt.”
Nog niet genoeg gehoord over Bitcoin? Neem dan een kijkje op de website van Madelon Vos.