Aandelen kopen op zwarte maandag na heffingen: de pro’s en cons
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FWel-of-niet-investeren-in-aandelen-op-Zwarte-Maandag-na-heffingen.jpg)
Door de rigoureuze importheffingen van Donald Trump is het een soort Zwarte Maandag op de beurs. Slecht voor de economie, maar ‘crisis’ staat in China voor gevaar én kans. Dat geld ook voor jou. Wat is wijsheid; nu juist aandelen kopen of niet? Daar is geen antwoord op, maar een lesje beleggingspsychologie kan op zo’n dag geen kwaad.
Beleggen of investeren aandelen is vaak een emotionele rollercoaster. De markt kan stijgen naar ongekende hoogten, maar ook plotseling instorten, waardoor je je afvraagt: is dit het einde? Juist op die momenten, wanneer je gevoel schreeuwt dat het niets meer gaat worden, kan het slim zijn om tegen je intuïtie in te gaan en tóch (bij) te kopen. Maar waarom zou je dat doen, en hoe weet je of het een verstandige keuze is?
De psychologie van beleggen
Mensen zijn van nature geneigd om emotioneel te reageren op marktbewegingen. Wanneer de koersen dalen, slaat de paniek toe. Je ziet je portefeuille krimpen en denkt dat het nooit meer wat wordt. Dit fenomeen heet ‘capitulatie’ in de beleggingswereld. Het moment waarop investeerders massaal opgeven en aandelen verkopen, vaak vlak voor een ommekeer. Dat zie je ook op deze Zwarte Maandag na de importheffingen van Trump. Ironisch genoeg is dit precies het moment waarop ervaren beleggers toeslaan. Warren Buffett vat het perfect samen met zijn beroemde advies:
Bij digitale valuta zie je dit nog sterker. De volatiliteit is enorm, en een daling van 30% in een week is niet heel ongebruikelijk. Toch laat de historie zien dat de grootste winsten vaak volgen na dit soort momenten. Denk aan de covid-crash, toen Bitcoin op één dag 27% daalde. Wie toen kocht, lachte in 2021, toen BTC een cyclepiek bereikte van zo’n 69.000 dollar.
Waarom juist aandelen kopen bij pessimisme?
Wanneer je gevoel zegt dat het niets meer wordt is de markt vaak oververzadigd met negativiteit, zoals op Zwarte Maandag na de heffingen het geval is. Bij aandelen kan dit betekenen dat bedrijven ondergewaardeerd zijn door tijdelijke tegenslagen, zoals een slecht kwartaalrapport of een economische dip. Bij crypto kan het gaan om een bredere ‘bear market’, waarin de toeristen de handdoek in de ring gooien. Op dat moment zijn de prijzen laag en oversold, en de kans op een herstel groeit.
Dit betekent niet dat je blind moet investeren. Onderzoek is en blijft cruciaal. Bij aandelen kijk je naar fundamentals. Heeft het bedrijf een sterke balans, een goed verdienmodel en groeipotentieel? Bij crypto analyseer je factoren zoals adoptie, technologie en marktsentiment. Als de basis solide is, kan een dip een gouden kans zijn.
Strategieën om je gevoel te overrulen
Om succesvol te zijn, moet je je emoties in bedwang houden. Een populaire methode is dollar-cost averaging (DCA): je investeert regelmatig een vast bedrag, ongeacht de koers. Zo koop je meer wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer ze hoog zijn. Een andere aanpak is het stellen van duidelijke doelen en limieten. Koop alleen als aandelen een bepaalde prijsdrempel bereiken die jij als ondergewaardeerd ziet middels vooraf ingestelde orders.
Conclusie op Zwarte Maandag
Je gevoel kan een slechte raadgever zijn in de wereld van beleggen en investeren. Wanneer alles verloren lijkt, liggen de grootste kansen vaak voor het oprapen. Of het nu gaat om aandelen of digitale valuta, discipline en geduld zijn essentieel. Doe je huiswerk, vertrouw op feiten in plaats van emoties, en wie weet blijkt dat pessimistische moment juist het startschot voor jouw succes.