Inflatie verpulvert record: zoveel duurder is het leven dan vorig jaar
Begin deze week werd al aangekondigd dat de inflatie in Nederland en de rest van Europa vandaag een record gaat breken. En zo geschiedde. Zoveel duurder is het leven dan vorig jaar.
Vorige maand werd er ook al een record gebroken. Daar stond men al van te kijken. Nu is daar nog eens 3,4 procent extra bovenop gekomen.
Record: inflatie naar 17,1 procent
Het dagelijks leven is in september in doorsnee 17,1 procent duurder geworden. Niet eerder liep de inflatie zo hard op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Een maand eerder liepen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 13,7 procent op.
De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.
Europese methode
Het cijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week, en ook daar word een record verwacht. Hierin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.
De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract af hoefden te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen. Daarin moeten de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht.
Handelen over salaris
Goed, tijd om na te gaan of je recht hebt om een salarisverhoging. Gewoon aanvragen. Check deze negen lessen en trucjes om meer uit je onderhandelingen te halen.