Jungle op Borneo wijkt voor duurste bouwproject ter wereld
Te midden van een van ‘s werelds grootste schatkamers qua biodiversiteit verrijst Nusantara, de nieuwe hoofdstad van Indonesië. Fase één van het duurste bouwproject ter wereld wordt deze zomer opgeleverd.
Niet alleen Egypte bouwt aan een nieuwe hoofdstad; ook Indonesië waagt zich aan een bouwproject van groteske proporties. De huidige hoofdstad Jakarta is overbevolkt, smerig en zakt elk jaar 15 centimeter dieper de aardkorst in door slecht grondwaterbeleid. En dus moet er een nieuwe komen.
Nusantara: de nieuwe hoofdstad van Indonesië
Er was maar één oplossing, bedacht president Joko Widodo in 2017. Er moest een nieuwe hoofdstad komen, en wel op Borneo. Hij beloofde plechtig dat de natuur daar met geen haar zou worden gekrenkt, maar hij zou natuurlijk precies zeggen als hij dat wél zou gaan doen. In augustus kunnen we de eerste balans opmaken. Dan wordt fase één (van de vijf) opgeleverd.
Met een begroting van 35 miljard dollar is Nusantara het duurste bouwproject ter wereld dat op dit moment in de steigers staat. Sinds 1 augustus 2022 zijn honderdduizenden bouwvakkers aan het werk in de rimboe van Borneo. Pas in 2045 is de stad af, maar deze zomer al wacht de deadline van fase één. Dan moet een wijk met regeringsgebouwen, woningen, scholen en wegen zijn afgerond.
De oplevering is al twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor september van dit jaar. Zoals je ziet moet er echter nog een hoop gebeuren.
Joko Widodo: ‘Groenste stad ter wereld’
De belofte van Nusantaro is dat het niets minder dan de groenste stad ter wereld zal worden. Niet alleen blijft 75% van het oppervlak groen, ook moet een gigantisch zonnepark de stad van elektriciteit voorzien waardoor de stad bij voltooiing in 2045 klimaatneutraal is. Tegen die tijd zou de stad 1,9 miljoen mensen moeten kunnen huisvesten.
In hoeverre deze groene praatjes worden waargemaakt, valt te bezien. Veel politici die betrokken zijn bij de bouw van de Nusantara, hebben ook belangen in de lokale mijnbouw. Zij zien liever dat er meer steenkool wordt verstookt dan dat er ingezet wordt op zonne-energie. Hoeveel macht hebben zij? Daarnaast vrezen natuurorganisaties voor het effect van alle bouwplannen op zeldzame dieren als de neusaap en de Irrawaddy-dolfijn.
Veel is nog onzeker, maar we kijken reikhalzend uit naar de oplevering van fase één in september van dit jaar. Tot deze fase behoren namelijk ook de opening van een nationaal park en natuurbeschermingsvoorzieningen voor de inheemse diersoorten. Manners volgt het met argusogen.
Ander megaproject blijkt kaartenhuis
Ook niet vies van wat bouwkundig spierballenvertoon, zijn de Saudi’s. Met hun futuristische nieuwe stad The Line lijken ze echter hun hand te hebben overspeeld.