In het grootste stadion ter wereld speelt nummer 110 van FIFA-ranking
Het grootste voetbalstadion ter wereld is niet de thuisbasis van Argentinië of Frankrijk, nummer 1 en 2 van de FIFA-ranglijst, maar van een land dat we pas op de 110de plek tegenkomen. In het Rungrado 1 mei-stadion schittert de nationale ploeg van Noord-Korea.
Het voetbalteam van Noord-Korea staat op de FIFA-ranking nipt onder Guatemala. Maar waar de Guatemalen in een krakkemikkig stadionnetje uit 1948 spelen voor amper 26.000 toeschouwers, schitteren de Noord-Koreanen in het grootste stadion ter wereld. Het Rungrado 1 mei-stadion heeft een capaciteit van 150.000 toeschouwers.
Het grootste voetbalstadion ter wereld staat in Noord-Korea
Het Rungrado 1 mei-stadion staat in het weinig pittoreske Pyongyang, hoofdstad van Noord-Korea, en is het grootste voetbalstadion ter wereld. Het werd gebouwd in 1985 als een ode aan de grootsheid van de natie. En we moeten erkennen: groots is het geworden.
Het 1 mei-stadion bestaat uit 16 bogen die in een ring staan en samen een magnoliabloesem uitbeelden. Deze esthetische uitsloverij gaat niet ten koste van de praktische doelmatigheid van het stadion. Alle 150.000 toeschouwers kunnen binnen een kwartier naar binnen of naar buiten door een van de 80 entrees. Bij de ArenA sta je veel langer in de rij.
Het Rungrado 1 mei-stadion is de thuisbasis van zowel het Noord-Koreaanse mannen- als het vrouwenelftal, maar het hoofdevenement dat er plaatsvindt is het jaarlijkse Arirang Festival. En dit lijkt ons inderdaad een stuk spectaculairder dan de gemiddelde wedstrijd van Noord-Korea.
Grootste gymnastiekshow ter wereld: Arirang Festival
Het Arirang-festival vindt gedurende twee maanden per jaar plaats in het 1 mei-stadion, dat tijdens alle uitvoeringen stijf uitverkocht is. Het bestaat uit een artistieke gymnastiekshow waarin een nationalistisch verhaal wordt uitgebeeld. Eén tribune is gereserveerd voor 30.000 goed gedisciplineerde kinderen van een jaar of vijf. Zij houden gecoördineerd allerlei gekleurde kaarten omhoog, waarmee ze verschillende mozaïeken vormen. Denk bijvoorbeeld aan de goedlachse tronie van Kim Jong-il.
Op de vloer staan nog eens vele duizenden mensen die uitblinken in het synchroon uitvoeren van allerlei bewegingen. In 2007 deden er 100.000 mensen mee aan de opvoering van de show. Hiermee vestigde Noord-Korea het Guinness World Record als grootste gymnastiekshow ter wereld. Hieronder enkele sfeerbeelden van het festijn tijdens verschillende jaargangen.
De kinderen die hieraan meedoen, zijn vaak hun leven lang gebonden aan de Arirang. Elk jaar doen ze twee maanden lang iedere week aan de opvoering van het evenement, totdat ze met pensioen gaan. De pensioenleeftijd ligt in Noord-Korea al op 60 jaar voor mannen en 55 jaar voor vrouwen. Het is dat we beter weten, anders zouden we denken dat ze het prima voor elkaar hebben daar in Noord-Korea.