In deze 8 beroepsgroepen werkt de helft van de wereldbevolking
De ruggengraat van onze samenleving. Volgens een nieuw onderzoek van de Verenigde Naties stopt de wereld met draaien als sommige essentiële taken niet uitgevoerd worden. Vandaar dat ruim de helft van de wereldbevolking in deze acht beroepsgroepen werkt.
De onderzoekers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), een tak van de VN, stellen dat deze mensen werkzaamheden verrichten die ook in tijden van crisis onontbeerlijk zijn voor de maatschappij. Recente voorbeelden zijn onder andere supermarktmedewerkers en vuilnisophalers die niet thuis mochten blijven tijdens de coronapandemie. Ook bij de Russische inval in Oekraïne werden bepaalde beroepen vrijgesteld van verplichte legerdienst.
Helft werkende bevolking in acht beroepsgroepen
Het onderzoek van het ILO deelde deze essentiële werknemers in aan de hand van acht brede beroepsgroepen. In de 90 landen waar de studie plaatsvond, bleek bovendien dat 52 procent van de werkende bevolking daarin aan de slag was.
- Werknemers in de voedingsindustrie
- Medewerkers in de zorg
- Winkelpersoneel
- Beveiligingsmedewerkers
- Handarbeiders
- Schoonmaak- en reinigingsmedewerkers
- Vervoersmedewerkers
- Technici en ander ondersteunend personeel
De verdeling verschilt wel per gemiddeld inkomen. Bij landen met een hoog gemiddeld salaris zoals Nederland werkt slechts 34 procent van de werkende bevolking in een van deze beroepsgroepen. Bij landen met een laag gemiddeld inkomen is dat bijna 74 procent.
Daarnaast zijn er ook discrepanties wat de verdeling van de beroepen zelf betreft. In armere landen werkt bijvoorbeeld minder dan 2 procent van alle essentiële werknemers in de zorg, tegenover 20 procent in rijke landen.
En als de coronapandemie iets heeft aangetoond, is het wel dat deze sleutelberoepen voor de samenleving steeds meer onder druk komen te staan. De grootste uitdagingen voor deze werknemers hebben volgens de VN voornamelijk te maken met slechte arbeidsvoorwaarden, laag salaris, lange uren en onveilige werkplaatsen. Momenteel zijn er dan ook veel stakingen.
Je kunt de kernpunten en het volledige onderzoek van de Verenigde Naties raadplegen op de website van het ILO.