Huizenprijzen stijgen meer dan gedacht: trap na voor woonprotest
De huizenprijzen rijzen al de pan uit, maar volgens de Rabobank komt er nog geen einde aan deze stijging. De komende twee jaar zal het gemiddelde koophuis nog eens 90.000 euro duurder worden, stelt de bank. Hun schatting komt één dag nadat duizenden mensen aanwezig waren bij het woonprotest in Amsterdam.
Voor het eerst sinds de jaren tachtig kwamen er mensen bijeen om te demonstreren tegen de situatie op de woningmarkt. Een dag later blijken de prijzen van huizen nog veel sneller te stijgen dan gedacht.
Huizenprijzen stijgen nog meer
Iedereen die momenteel een huis zoekt, kan erover meepraten: het lijkt wel alsof de huizenprijzen met de dag stijgen. Waar je in het jaar 2000 nog een gemiddeld huis voor iets meer dan 170.000 euro kon kopen, betaalde je afgelopen juli voor hetzelfde huis maar liefst 395.000 euro.
En deze stijging is nog niet afgelopen, stelt de Rabobank. Volgens hen stijgen de prijzen van koophuizen dit jaar nog met gemiddeld 14,4 procent. Volgend jaar komt daar nog eens zo’n 11,5 procent bij. “Voor starters op de woningmarkt is de snelle prijsstijging een sombere boodschap”, zegt Stefan Groot, woningmarkteconoom bij de Rabobank. Een stijging van 90.000 euro betekent dat de koper dertig jaar lang zo’n 300 euro extra per maand moet betalen, zelfs bij de huidige lage rente.
Niet alleen in grote steden
Het is ook niet alsof starters en andere woningzoekenden hun heil ergens anders kunnen zoeken. Waar vroeger gedacht werd dat het vooral om hoge huizenprijzen in grote steden als Amsterdam en Rotterdam ging, is dat niet langer het geval. Niet voor niets kwamen mensen uit het hele land af op het woonprotest.
Sterker nog, de verwachting is dat de huizen in Flevoland dit jaar met maar liefst 20 procent stijgen en volgend jaar met nog eens 15 procent. Ook in het noorden van het land, bijvoorbeeld Noordoost-Groningen, zullen de huizenprijzen flink stijgen.
De huizenprijzen zijn vooral zo erg gestegen door het tekort aan woningen. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau ABF is het woningtekort opgelopen tot 331.000 huizen, zegt NU.nl. Volgens de gemeente Amsterdam waren er zondag ruim 15.000 mensen op de been om te protesteren tegen de exploderende huizenprijzen.
Woonprotest
Het woonprotest vond gisteren om 14.00 uur in het Amsterdamse Westerpark. Veel organisaties steunden het protest. De linkse partijen, vakbonden en verschillende milieuorganisaties lieten van zich horen.
Lekker druk nu. #woonprotest pic.twitter.com/lIinDTjDNr
— Eva Wiessing (@evawiessing) September 12, 2021
Centraal stonden het woningtekort en de stijgende huizenprijzen, maar er werd ook geprotesteerd tegen huisjesmelkers en woekerhuurprijzen. Lees hier meer over het woonprotest.
Radar legt valsheid onder makelaars bloot: het gif van de huizenmarkt