Dat de huizenprijzen stijgen is bekend, maar dit gaat wel héél hard
Dat de huizenprijzen momenteel de pan uitrijzen en we momenteel met een oververhitte huizenmarkt te maken hebben, hoef je een woningzoekende niet te vertellen. Maar hoe hoog de prijzen écht zijn, realiseer je je pas als je de prijzen vergelijkt met een aantal jaar terug.
In de afgelopen 8 jaar zijn de huizenprijzen met 58 procent gestegen. En het ziet er niet naar uit dat de prijzen nu tot een halt komen. Gelukkig is er ook goed nieuws voor starters.
De coronacrisis is niet langer alleen een medische crisis, maar ook een economische crisis. Toch heeft die nog geen enkel effect op de huizenmarkt. Sterker nog, de prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar. Vorige maand waren huizen gemiddeld 9,3 procent duurder dan in januari 2020.
Huizenprijzen 58 procent gestegen
Sinds de huizenprijzen in juni 2013 een dieptepunt bereikten, zijn ze daarna alleen maar gestegen. Vergelijk je de huizenprijzen van januari met die in juni 2013, dan blijken de prijzen 58 procent (!) hoger te liggen.
Dat is slecht nieuws voor iedereen die een huis wil kopen, maar helemaal voor starters. Als je uit een huurhuis komt, heb je namelijk geen vorig huis die je voor veel meer hebt kunnen verkopen dan je het hebt aangekocht.
Geen overdrachtsbelasting voor starters
Gelukkig is er toch ook goed nieuws voor starters. Sinds 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar tijdelijk afgeschaft. De overdrachtsbelasting is de belasting die wordt geheven bij de overdracht van een woning. Als je een nieuwbouwhuis koopt, hoefde je dit dus al niet te betalen.
In de eerste drie maanden van dit jaar hoef je als je jonger dan 35 bent helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat scheelt je 2 procent. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar 2 procent van een aankoopsom van 300.000 euro is toch alweer 6.000 euro. Geld dat je anders uit eigen zak had moeten betalen.
Vanaf 1 april verandert de regeling voor starters een beetje. Er geldt dan de voorwaarde dat het huis niet duurder dan 400.000 euro is (het gaat hier om de taxatiewaarde, niet de aankoopsom). Wanneer een huis een taxatiewaarde van 399.000 euro heeft, betaal je geen overdrachtsbelasting. Bij 401.000 euro? Dan mag je 2 procent aan belasting betalen.