Dit groene zzp-beroep betaalt €92.126 en je bent het in 9 maanden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FDit-groene-zzp-beroep-betaalt-E92.126-en-je-bent-het-in-9-maanden.jpg)
Wat kun je als zzp-hovenier in 2025 eigenlijk verdienen? We zoeken het voor je uit. Feit is dat er extreem veel vraag is en weinig concurrentie.
Met de huidige focus op klimaat en de toenemende aandacht voor groen in zowel particuliere tuinen als in de openbare ruimte, hebben hoveniers het drukker dan ooit. Steeds meer tuinprofessionals kiezen ervoor om als zelfstandige te werken, maar levert dit groene vak ook groene cijfers op je bankrekening op? Of je nu overweegt om zelf de spade in de grond te steken als zelfstandig hovenier of gewoon nieuwsgierig bent naar wat de persoon die jouw lokale plantsoentje onderhoudt verdient, we delen de meest actuele cijfers uit de groene sector.
Het salaris van een zelfstandig hovenier
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: volgens het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2025 verdient een zelfstandige hovenier gemiddeld 44 euro per uur. Daarmee behoren ze tot de middenmoot van zelfstandige professionals in Nederland, met een vergelijkbaar tarief als audiovisueel technici (44 euro) en schilders (45 euro).
Binnen de groenbranche zien we verschillen per specialisatie. Hoveniers die zich richten op tuinontwerp kunnen gemiddeld 48 euro per uur vragen, gevolgd door boomverzorgers met 47 euro. Specialisten in landschapsbeheer verdienen gemiddeld 45 euro, terwijl algemene aanleg en onderhoud 44 euro per uur oplevert.
Hoveniers maken gemiddeld 32 declarabele uren per week, wat neerkomt op een jaaromzet van ongeveer 92.126 euro. Na aftrek van kosten blijft daar zo’n 41.528 euro nettowinst van over – een winstmarge van 45 procent, wat iets onder het landelijk zzp-gemiddelde van 59 procent ligt.
Enorme vraag, weinig concurrentie
Wat hoveniers onderscheidt van veel andere zzp-beroepen is de extreem hoge vraag naar hun diensten. Maar liefst 97 procent van de hoveniers ervaart veel vraag naar hun werk – een percentage dat alleen wordt overtroffen door pedicures. Tegelijkertijd ervaart 32 procent weinig concurrentie, wat een gezonde markt suggereert waarbij hoveniers niet tegen elkaar worden uitgespeeld.
Een hovenier met 10 tot 20 jaar ervaring in aanleg en onderhoud deelt in het uurtarievenboekje zijn advies: “Wees niet bang om werk mis te lopen, er is meer werk dan hoveniers. Kwaliteit mag wat kosten, maar hou het redelijk.” Een nuchtere kijk die perfect past bij de stabiele marktpositie van hoveniers.
Sterke tariefverhogingen
Hoveniers hebben in grote getale hun tarieven verhoogd in 2024. Maar liefst 80 procent verhoogde het uurtarief – een percentage dat ver boven het landelijk gemiddelde van 63 procent ligt. Dit illustreert niet alleen de sterke marktpositie, maar ook het groeiende zelfvertrouwen van groenwerkers om een passende vergoeding te vragen.
Wat betreft toekomstvisie zijn hoveniers zeer positief gestemd. 87 procent is optimistisch over de toekomst van hun bedrijf, waarmee ze in de top 10 van meest positieve zzp-beroepen staan. Ook maken hoveniers zich relatief weinig zorgen over de Wet DBA, wat duidt op vertrouwen in hun status als zelfstandige.
Seizoensgebonden werk
De grootste uitdaging voor hoveniers blijft het seizoensgebonden karakter van hun werk. In het voorjaar en de zomer kunnen hoveniers vaak meer dan 40 uur per week declareren, terwijl de wintermaanden aanzienlijk rustiger zijn. Steeds meer hoveniers lossen dit op door in de winterperiode aanvullende diensten aan te bieden zoals tuinontwerp, snoeiwerkzaamheden of kleine bouwprojecten in tuinen.
Opmerkelijk is dat hoveniers ondanks het relatief harde fysieke werk een bovengemiddelde werkervaring hebben: gemiddeld 7 jaar als zzp’er. Dit wijst op een hoge beroepstevredenheid en loyaliteit aan het vak.
Specialisatie loont
Voor wie een carrière als zelfstandig hovenier overweegt, is specialisatie het sleutelwoord. De hoogste tarieven worden gevraagd door specialisten in tuinontwerp, ecologisch tuinieren en boomverzorging. Ook zien we een groeiende vraag naar hoveniers die zich specialiseren in klimaatbestendige tuinen, tiny forests en verticaal groen voor binnenstedelijke projecten.
Met de toenemende klimaatverandering en vergroening van de stedelijke omgeving lijkt de toekomst voor hoveniers voorlopig rooskleurig – of beter gezegd: groen – te blijven.
Zzp-uurtarieven in 2025
Benieuwd wat je voor jouw specifieke sector of beroep ongeveer kunt vragen als uurtarief? Check de Manners-overzichtspagina met alle uurtarieven in 2025 en het gemiddelde zzp-salaris van zelfstandigen op een rij. Waaronder het verrassende uurtarief van beveiligers.