George R.R. Martin over House of the Dragon: ‘Half geneigd tot herschrijven’
George R.R. Martin is in zijn nopjes met de nieuwe HBO-serie. Als het van de geestelijke vader van het Game of Thrones-universum afhangt, zouden er wel eens vier seizoenen van House of the Dragon in het verschiet kunnen liggen.
In een blog waar het lijkt alsof 2005 in de toekomst ligt, verklaart de schrijver zijn liefde aan de show en geeft hij ook enkele interessante feitjes mee. Waarom zijn er zoveel time jumps? Wat vindt hij van de cast? En beschouwt hij fantasy-broertje The Rings of Power als een concurrent, een collega of een conculega?
‘Vier seizoenen van House of the Dragon’
Om het complete verhaal van Rhaenyra, Daemon en (maakt niet uit welke) Aegon in alle pracht en praal te kunnen vertellen, zijn er volgens Martin op zijn minst vier seizoenen nodig.
“Er zullen vier volle seizoenen van tien afleveringen elk nodig zijn om volledig recht te doen aan the Dance of the Dragons, van start tot finish”, gelooft de schrijver, die het zich beklaagt dat grote omroepen tegenwoordig series willen inblikken in minder dan tien afleveringen. “Toen ik nog kind was, zaten er wel veertig afleveringen in een seizoen.” En dat verklaart ook meteen waarom ze in Westeros over een tijdmachine lijken te beschikken.
De time-jumps van House of the Dragon
George R.R. Martin geeft aan dat de time-jumps in het eerste seizoen van House of the Dragon een bewuste keuze waren. Als het van hem had afgehangen, zou er veel meer tijd besteed zijn aan de relaties tussen verschillende personages, en de geboortes van alle kinderen. Blijkbaar hebben Alicent en King Viserys zelfs een vierde kind gebaard waar de serie nog met geen woord over gerept heeft.
“Maar er is slechts een beperkt aantal minuten per seizoen. Eigenlijk hadden we dertien afleveringen nodig om het verhaal zonder time-jumps uit de doeken te doen. Maar we wilden niet het risico lopen dat kijkers de serie te traag of te saai zouden vinden”, klinkt het. “Alsnog ben ik heel blij dat we tien uur per seizoen gekregen hebben, in tegenstelling tot Rings of Power die het met slechts acht uur moet doen.”
Hebben de studiohoofden van Amazon hun notitieblokje al uit de lade gehaald? Want ook met 8 uren zijn de makers er niet echt in geslaagd kijkers lang aan de buis te kluisteren. Toch hoopt de schrijver van de Game of Thrones-boeken dat The Rings of Power een succes wordt.
“Die rivaliteit tussen beide series bestaat alleen in de media. Ik ben zelf een fan van fantasy en ik wil meer fantasy op tv. Niets zou dat beter kunnen bewerkstelligen dan twee hit-series.” En wat vindt hij van de acteurs die leven geven aan zijn personages?
George R.R. Martin over de cast
Verder deelt George R.R. Martin ook bloemetjes uit aan showrunner Ryan Clondal en de volledige cast. “Ik kan natuurlijk niet objectief blijven in het beoordelen van House of the Dragon, maar ik neem mijn hoed af voor Ryan, de crew en de volledige cast. Ik hou zowel van de acteurs die de jongere als de oudere versies van mijn personages spelen. Onze gehele cast is fantastisch.”
Maar het grootste lof bewaart hij voor Paddy Considine, de Britse acteur die King Viserys vertolkt en in de achtste aflevering van het eerste seizoen met alle aandacht ging lopen. “Het personage dat Paddy gecreëerd heeft, is zo veel krachtiger en tragischer dan mijn eigen versie in het boek Fire and Blood. Ik ben zelfs half geneigd om alles te herschrijven. Als hij geen Emmy krijgt na deze acteerprestatie, is er geen gerechtigheid meer”, vindt Martin.
Meer over je favoriete serie
Gelukkig kan je in afwachting van de volgende aflevering nog veel meer lezen over House of the Dragon bij Manners. Check in dit artikel waarover fans hun beklag deden na de zevende aflevering. Of bekijk hier welke acteurs hun opwachting hebben gemaakt na de zoveelste time-jump in het eerste seizoen. Als je zelf een time-jump wil meemaken, klik dan hier om de laatste blogpost van George R.R. Martin zelf te lezen.