Meest ondankbare baan krijgt €3.348 meer: de leukste vacatures
Het veel hogere minimumloon vanaf juli 2024 baart nu al zorgen. Maar niet voor Nederlanders die in de horeca werken. Ze krijgen nog meer salaris en dat lijkt ons niet meer dan terecht.
Het is een baan waar je meer stress ervaart dan een hartchirurg, maar hetzelfde salaris krijgt als degene die bij de chirurg de hond uitlaat. Niet voor niets willen veel Nederlanders niet meer in de horeca werken. Toch verdien je er in 2024 dankzij de cao-stijging op fulltime basis minimaal 3.348 euro meer dan in 2023. Daarbovenop komt nog de reguliere indexatie van het minimumloon in juli 2024.
Ondankbare banen laten zich kenmerken doordat er veel wordt gevraagd en er weinig waardering tegenover staat. Een hartchirurg en een horecamedewerker zijn aan het einde van de dag allebei gesloopt. De hartchirurg is door zijn patiënten uit de grond van hun nieuwe hart bedankt, maar de horecamedewerker is als een hoop stront behandeld door klanten die een augurkje te weinig op hun hamburger hadden.
Volgens wetenschappers is de horeca daardoor de meest stressvolle werkomgeving die er is. Werknemers hebben er 58% meer kans op een hersenbloeding dan in andere sectoren.
In 2024 zijn de lonen in de horeca flink gestegen, maar toch heerst er een schreeuwend tekort aan personeel. Wij begrijpen dat wel. Heel goed dat veel horeca-medewerkers er vanaf 1 juli nog een extraatje bovenop krijgen.
Het salaris in de horeca anno 2024
Horeca-medewerkers staan op drie als het gaat om de grootste loonstijging in 2024, met een stijging van 10,2%. Waar het uurloon in de sector vorig jaar nog op 11,75 euro lag, is dit in 2024 minimaal 13,27 euro. Vanaf juli is dat door een extra verhoging sowieso al 13,43 per uur. En daarbovenop komt nog de reguliere verhoging van juli.
Op jaarbasis scheelt dit voor een fulltime-functie zeker 3.348 euro. Dit klinkt veel, maar in feite valt het nog steeds samen met het wettelijk minimumloon. Op 1 juli stijgt het minimumloon dus opnieuw, waardoor café-uitbaters nogmaals in de buidel mogen tasten.
Vacatures in de horeca
Elke crisis biedt tevens kansen, in dit geval voor de mensen die het best zien zitten om in de horeca aan de slag te gaan. En eerlijk is eerlijk, er zijn ook horecabanen die heel leuk zijn. Pilsjes tappen in een bruine kroeg, bijvoorbeeld, waarbij je er meestal zelf ook een paar kunt drinken. Een paar leuke vacatures op een rij,
Bij de Febo kun je aan de slag voor 2.300 bruto per maand (exclusief de verhoging in juli), met een bonus van 350 euro als je het zeven maanden volhoudt én korting op een fitnessabonnement om al die hamburgers met van die lekkere febo-saus eraf te sporten. Onduidelijk aan de vacature is of gratis burgers inbegrepen zijn of dat je die stiekem achterover moet drukken. Feit is dat je exact het minimumloon verdient.
Biertjes tappen bij Tramzicht of het Amstel Hotel
Een andere buitenkans is wat ons betreft de baan als barman bij café Tramzicht in Domburg. Juist, de kroeg hieronder op de foto.
Een prachtig bruin café en als het zo rustig is als op de foto − en dat is van oktober tot april ongetwijfeld het geval − dan kun je lekker voetbal kijken. Het is namelijk ook nog eens een sportcafé. Solliciteren kan hier. Liever Mick Jagger aan de toog? Ze zoeken ook een bartender bij het Amstel Hotel.
Check ook wat je verdient als filiaalmanager van McDonald’s en burgerflipper bij Burger King. Genoeg leuke vacatures, en de fooi haalt het salaris vaak nog wel wat omhoog.
Goed betaalde banen in hotels, restaurants en cafés
We hebben het over de stijging van het minimumuurloon in het cao van de horeca, maar natuurlijk kun je ook in deze sector klimmen op de ladder. Los van managementfuncties verdien je het meest als chef-kok, maitre en sommelier.
Leukste beroep zonder diploma
Niet stressbestendig? Dan is de horeca niets voor jou. Dit beroep zonder diploma is een stuk relaxter en betaalt ook nog een hoger salaris.