Hollywood-stakingen voorbij: dit gaat er voor jou veranderen
De stakingen van de schrijvers van het WGA in Hollywood zijn na bijna vijf maanden tot een einde gekomen. Van AI tot salarissen en data: Hollywood gaat vergaand veranderen.
Een groot deel van Hollywood hoeft niet meer de straat op. Na bijna vijf maanden aan stakingen ligt er een nieuw contract klaar voor leden van de Writers Guild of America (WGA).
Dit gaat er veranderen in Hollywood
We vatten de vergaande impact in drie delen voor je samen. Want naast meer geld en bescherming tegen de impact van kunstmatige intelligentie gaan ook wij als kijkers erop vooruit.
1. Loonsverhogingen
De protestborden kunnen nog niet de open haard in, de leden moeten nog stemmen om het voorstel goed of af te keuren, maar de Amerikaanse pers noemt ‘t al een historisch moment. De impact op de toekomst van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie is namelijk gigantisch.
Maar de grootste winst zit ‘m voor de groep in het feit dat streamingdiensten zoals Netflix in de toekomst veel dieper in de buidel moeten gaan tasten. De loonsverhogingen zijn over de hele linie aanzienlijk, maar vooral “high budget subscription video on demand” gaat op de schop. Oftewel, de Originals die we allemaal thuis streamen op bijvoorbeeld HBO Max, Netflix en Prime Video. De schrijvers van je favoriete series en films krijgen eindelijk wat ze verdienen.
Sterker nog: WGA concludeert bijvoorbeeld dat schrijvers van grote streaming-films op een minimale compensatieverhoging van 18 procent kunnen rekenen. Ook stijgen de residuals met maar liefst 26 procent. Dat zijn de bedragen die de schrijvers op de lange termijn blijven krijgen als een film bijvoorbeeld opnieuw wordt uitgezonden.
2. Kunstmatige intelligentie
Tof, goede zaak, maar in de media ging het de afgelopen maanden natuurlijk vooral over kunstmatige intelligentie, AI.
Ook op dat vlak heeft de WGA voor elkaar gekregen wat er vanaf het begin werd geëist. Volgens de samenvatting van het contract dat nu op tafel ligt kan AI geen literair materiaal schrijven of herschrijven en kan AI-gegenereerd materiaal niet worden gebruikt als bronmateriaal voor films of series. Een studio kan dus niet ChatGPT een nieuwe film laten bedenken, om er vervolgens een ‘echte’ schrijver op te zetten en zo de rechten compleet in eigen handen houden.
Dat is groot nieuws, want dat waarborgt in principe ook voor de toekomst de rol van schrijvers in Hollywood.
3. Data en kijkcijfers
Toch is AI niet eens het opvallendste deel van het nieuwe contract. Die eer gaat naar wat je zou kunnen samenvatten als ‘Data en Kijkcijfers’. Waar je van televiesieprogramma’s ook als consument de kijkcijfers kunt raadplegen, zijn streamingdiensten een black box. Zelfs de schrijvers en acteur zelf hebben vaak geen idee hoe goed hun eigen films en series het gedaan hebben. Dat helpt ook hun onderhandelingspositie niet.
Daar komt nu verandering in. Als onderdeel van het nieuwe contract, waar dus nog voor gestemd moet worden, moeten studio’s dergelijke data met het WGA delen. Ook, juist ook, “het totale aantal gestreamde uren, zowel nationaal als internationaal, van zelfgeproduceerde streamingprogramma’s met een hoog budget.”
Netflix en co. komen dus niet meer weg met hun zelfbedachte meetmethodes en selectieve persberichten.
De kans is nog steeds groot dat er een NDA op dergelijke specifieke data rust en dat wij als consumenten ze niet zoals reguliere kijkcijfers gedetailleerd kunnen raadplegen, maar het is al een stap in de goed richting. Disney kan dan niet meer een ogenschijnlijk populaire show cancelen door te claimen dat niemand er naar keek, en dat wij de Grote Muis maar op zijn woord moeten geloven. Dan is er data om raad te plegen en dergelijke claims te staven. More power to us.
Back to business, met een kleine slag om de arm
Dus ja, de stakingen zijn voorbij. Schrijvend Hollywood heeft haar zin gekregen, en hoe. Op alle fronten gaan de talenten die onze favoriete films en series bedenken en schrijven erop vooruit, maar ook wij als kijkers zijn niet meer afhankelijk van de schimmige data-praktijken van Netflix, Disney en Amazon. Bovendien kunnen al deze films en series die door de stakingen on hold gingen eindelijk weer verder in productie gaan.
Tussen 2 oktober en 9 oktober gaat er gestemd worden. Als de meerderheid van de WGA-leden vóór stemt, dan gaat het contract in en is het weer volledig back to (new) business. De kans dat er niet een meerderheid wordt bereikt is met de grote verbeteringen nihil, aldus kenners.
Dit betekent de massale staking in Hollywood voor jou als filmkijker