Hoeveel slaap heb je nodig om optimaal te functioneren?
Het is ons vroeger allemaal verteld: een mens heeft acht uren slaap per nacht nodig. Maar is dat wel echt zo? Onderzoeken tonen aan van niet. Zo blijkt dat zeven tot acht uur slaap per nacht maar voor 65 procent van de volwassenen het ideale aantal uren slaap is. Hoe kan dat? En hoeveel slaap heb je nodig?
Gelukkig is er een eenvoudige techniek om daarachter te komen.
Slapen is belangrijk
Dat genoeg uren slapen belangrijk is, staat buiten kijf. Zo kan één slapeloze nacht je stressniveau al met 30 procent doen stijgen. Je kunt dan minder goed beslissingen maken, je geheugen werkt minder goed, je raakt sneller geïrriteerd en je kunt moeilijk gefocust blijven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact die zo’n slapeloze nacht heeft op je immuunsysteem.
Kortom: te weinig slaap is dodelijk voor je productiviteit. Met genoeg uren slaap kun je optimaal functioneren op je werk, heb je genoeg energie over voor hobby’s of side hustles en zit je lekkerder in je vel. Maar dan rest nog steeds de vraag: hoeveel slaap heb je nodig?
Hoeveel slaap heb je nodig om optimaal te functioneren?
Dat verschilt dus per persoon. 65 procent van de volwassenen presteert dus het beste met zeven à acht urenslaap. De rest van de mensen zit daarboven (met soms wel tien uur slaap per nacht) of eronder. Die laatste groep mensen voelt zich met een nacht van zes uren ook gewoon uitgerust.
Hoe kan het dat sommige mensen meer slaap nodig hebben dan anderen? Dat ligt aan hun slaapefficiëntie. Ieder mens slaapt in slaapcycli. Zo’n cyclus bestaat uit een fase van lichte slaap, gaat daarna over in de fase van diepe slaap en bereikt ten slotte de REM-slaap. Om ‘s ochtends fris en fruitig op te kunnen staan, moet je deze slaapcyclus vier of vijf keer doorlopen.
Mensen die weinig slaap nodig hebben, komen sneller dan anderen in hun REM-slaap terecht. Dat is de fase van slaap die ertoe doet. Blijf jij langer in de fase met lichte slaap hangen? Dan heb je simpelweg langer de tijd nodig om die slaapcyclus genoeg keren te doorlopen.
Techniek om jouw slaapritme te achterhalen met 7,5 uren als vertrekpunt
Volgens slaapexpert Floris Wouterson kun je er gelukkig zelf achter komen of jij veel of weinig slaap nodig hebt. In zijn boek Superslapen deelt hij een manier om te experimenteren hoeveel slaap je nodig hebt. Zo’n slaapcyclus duurt dus niet bij iedereen even lang, maar is bij de meeste mensen negentig minuten. Dat betekent dat de gemiddelde mens 7,5 uren slaap nodig heeft. Neem dat als vertrekpunt. En zorg voor een stabiel ritme.
Stap 1: Hoe laat moet je op?
Bepaal de tijd waarop je vanaf nu iedere dag gaat opstaan. Zo kun je jouw avond inrichten met het tijdstip waarop je naar bed gaat in ogenschouw.
Stap 2: Bereken je bedtijd
De volgende stap is om het gemiddelde van 7,5 uur terug te rekenen van de tijd dat je opstaat. Als jij iemand bent die heel moeilijk in slaap komt, kun je die 7,5 uur het best een beetje ruimer nemen. Tip: zet ook ‘s avonds een wekker als je naar bed moet. Zo weet je zeker dat je op tijd onder de wol ligt.
Stap 3: Hou vol
Nu is het tijd om te experimenteren. Hou de nieuwe tijden tien dagen. Daarna kan je de balans opmaken. dan wordt je automatisch wakker na tussen de zeven en negen uren geslapen te hebben.