Nieuw onderzoek linkt ook zwarte thee aan een lager sterfterisico
Het drinken van thee brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Het versterkt je immuunsysteem, bevat veel minder cafeïne dan koffie en helpt om diabetes te voorkomen. Nieuw onderzoek stelt zelfs dat er je levensduur mee verlengt.
Liever koffie? Dan hou je toch best rekening met het maximale aantal kopjes dat je per dag mag drinken. Als je er ver boven zit, kan het geen slecht idee zijn om een gezond alternatief te bedenken. Thee bijvoorbeeld. Mensen die meerdere kopjes aan hun dagelijkse routine toevoegen, hebben namelijk een lager overlijdensrisico. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse National Cancer Institute.
‘Met twee kopjes thee per dag leef je langer’
Ongeveer een half miljoen mannen en vrouwen van middelbare leeftijd namen deel aan de initiële fase van het onderzoek. Gedurende vier jaar moesten de Britse proefkonijnen vragenlijsten invullen die bijhielden hoeveel thee ze dronken. Bij de follow-up 11 jaar later gebruikten de onderzoekers die oorspronkelijke gegevens in combinatie met sterftecijfers van de Britse National Health Service.
Hoewel eerder onderzoek naar thee-inname en sterftevoordelen zich richtte op Aziatische bevolkingsgroepen – die voornamelijk groene thee drinken – is dit een van de grootste en meest uitgebreide onderzoeken naar het verband tussen het drinken van zwarte thee en sterftecijfers. 85 procent van de deelnemende mannen en vrouwen waren theedrinkers, waarvan 89 procent naar verluidt zwarte thee dronk. En mocht je geen fan zijn van zwarte of groene, ook gemberthee heeft een heel aantal gezondheidsvoordelen.
Vergeleken met de mensen die helemaal geen thee dronken, hadden de deelnemers die minstens twee of meer kopjes per dag dronken een 9 tot 13 procent lager sterfterisico. Een hogere consumptie werd overigens ook in verband gebracht met een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten, ischemische hartziekten en beroertes.
Het onderzoek
De bereidingswijze, zoals met melk of suiker, en de voorkeurstemperatuur van de thee maakten weinig verschil in de resultaten. Net als de snelheid waarmee het lichaam van de testpersoon cafeïne verwerkte. Lees de uitkomsten van het volledige onderzoek hier na.