Zo weinig moet je naar je beleggingen kijken (want je doet het te vaak)
Eerlijk zeggen: hoe vaak kijk jij hoe het er met je beleggingen voor staat? Het is heel menselijk om dat vaak te doen en al helemaal als het slecht gaat op de beurs. Je wil toch weten hoe het met jouw zuurverdiende centen gaat. Toch is de kans groot – als jij je hierin herkent – dat jij jouw beleggingen veel te vaak aan het controleren bent.
Hoe vaak moet je dan naar je beleggingen en investeringen kijken? En waarom is het niet slim om dit te vaak te doen? Je moet toch juist op de hoogte blijven van je financiën?
Je beleggingen te vaak controleren
Ramit Sethi, financieel expert en auteur van ‘I Will Teach You To Be Rich‘, heeft duidelijke taal: “Als je je afvraagt hoe vaak je naar je investeringen moet kijken, doe je het waarschijnlijk te vaak”, schrijft hij op zijn blog. “Het frustreert me enorm als nieuwe investeerders hun beleggingen checken alsof het hun Twitter-feed is.”
Dat zegt hij niet zomaar, maar met een psychologische reden: wij mensen hebben last van verliesaversie. Dat houdt in dat we (onbewust) liever verliezen vermijden dan winst maken. Gedragsonderzoekers ontdekten dat we de pijn van een verlies namelijk sterker voelen dan het plezier van een winst (met de gelijke waarde).
In andere woorden: door deze verliesaversie zijn we geneigd om slechte beslissingen te maken om toekomstige pijn te voorkomen. Maar omdat bij veel (zeker nieuwe) investeerders de eerste reactie bij rode cijfers ‘verkopen’ is, breng je jezelf ironisch genoeg alleen maar meer schade toe.
In een artikel dat we eerder schreven, leggen we uit waarom verkopen het domste is wat je kunt doen als je beleggingen minder waard worden.
Hoe vaak moet je beleggingen controleren?
Veel financiële experts raden je dan ook aan om je beleggingen niet eens per dag, week of zelfs maand te checken, maar eerder eens per kwartaal. Vaker hoeft echt niet; als het goed is investeer je voor de lange termijn. Deze dip op de beurs nu is daarom helemaal niet relevant.
Door je beleggingen minder vaak te checken, vermijd je de emotionele achtbaan van schommelingen op de beurs en de kans dat je slechte beslissingen maakt. Onthoud: volatiliteit van koersen is niet erg, zolang jij niet in paniek raakt.
Om niet alsnog een halve paniekaanval te krijgen als het tijd is om je investeringen te checken en je alsnog rode cijfers ziet, is het slim om van tevoren een plan op te stellen voor je financiën. Dat houdt in dat je regels hebt voor wanneer je veranderingen aanbrengt in je portfolio en wanneer je jouw portfolio juist met rust laat.
Wanneer moet je jouw portfolio herbalanceren?
Tijdens het controleren van je beleggingen ieder kwartaal kijk je of je geen grote uitschieters of gekke veranderingen ziet. Ook controleer je of je jouw portfolio eventueel moet herbalanceren.
Wat houdt dit in? In de regels die je voor jezelf hebt opgesteld, heb je bijvoorbeeld bepaald dat 70 procent van je beleggingen uit aandelen bestaat en 30 procent uit obligaties. Tijdens het checken van je investeringen, kijk of je dit inderdaad nog het geval is. Wijkt je huidige portfolio 5 procent of meer af van je gewenste portfolio? Dan is het nodig om je portfolio te herbalanceren.
Controleer ook meteen bij je beleggingen of je niet veel meer geld hebt in een bepaald fonds of aandeel dan in je andere fondsen of aandelen. Dat is verleidelijk als een belegging heel goed presteert. Maar onthoud dat niemand in een glazen bol kan kijken en dat de prestaties van een belegging uit het verleden, geen garanties bieden voor de toekomst.