Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 24 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo herken je ultrabewerkt voedsel en je eet het de hele dag door

Ultrabewerkt voedsel is de volksverslaving nummer 1. Onder meer obesitas, een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, diabetes en kanker zijn mogelijke gevolgen. Maar hoe herken je dit eten vol onnatuurlijke ingrediënten?

Het meest simpele antwoord: loop door de supermarkt en pak een willekeurig product. Grote kans dat je ultrabewerkt voedsel in je handen hebt, tenzij je bij de groente- en fruitafdeling staat.

Nova-classificatie

Maar in de supermarkt vind je ook een aantal uitzonderingen. Om ultrabewerkt voedsel écht te detecteren, en dat is best een confronterend spel achter je winkelkar, kun je het best de Nova-classificatie hanteren. Dit is een een indeling van voedingsmiddelen naar de mate van bewerking. Dit is volgens veel experts een beter classificatiesysteem voor de volksgezondheid dan bijvoorbeeld de nutriscore, zoals in Brazilië al het geval is.

Categorie 1:
Onbewerkt of minimaal bewerkt voedsel (vers)
Categorie 2:
Bewerkte ingrediënten
Categorie 3:
bewerkt voedsel
Categorie 4:
ultrabewerkt voedsel
GroenteSuikerAlles uit blik (groente, fruit, vis)Frisdrank
FruitZoutGezouten of gesuikerde notenChips
Vers vleesAzijnBier, wijnSnoep, gebak, chocola
Verse visOlieGezouten en gerookt vlees Samengestelde vleesproducten als hamburgers
Pure yoghurt BoterKaasInstant soep

De Nova-classificatie is verdeeld in vier groepen, zoals je in de bovenstaande tabel grofweg ziet. Categorie 1 is het gezondst, categorie 4 het ongezondst. Maar dan nog is het moeilijk om ultrabewerkt voedsel te onderscheiden van bewerkt eten uit categorie 3.

Hoe herken je ultrabewerkt voedsel?

Gelukkig staat er in de Nova-classificatie een aantal duidelijke rode vlaggen om ultrabewerkt voedsel te herkennen. Het gaat dus om industrieel bewerkt voedsel, met ingrediënten waarvan je niet wil zien hoe ze daadwerkelijk tot stand komen. Kwestie van goed het etiket lezen.

🚩 5 of meer ingrediënten;
🚩 Het oorspronkelijke voedingsmiddel uit groep 1 is niet meer of nog slechts in beperkte mate aanwezig;
🚩 Ingrediënten die gewoonlijk niet in culinaire bereidingen worden gebruikt, waaronder extracties uit producten zoals gehydrolyseerde eiwitten, caseïne, wei, lactose, maltodextrine, invertsuiker en gluten;
🚩 Toegevoegde additieven om smaken te imiteren of ongewenste eigenschappen te maskeren, zoals; kleurstoffen, smaakstoffen, smaakversterkers, zoetstoffen, vulstoffen, (anti)schuimmiddelen, emulgatoren, glansmiddelen en drijfgassen
🚩 Industriële bewerkingsprocessen die gewoonlijk niet thuis in de keuken worden gebruikt (bijvoorbeeld extrusie).

In dit artikel lees je dat zelfs ultrabewerkt voedsel gezond kan zijn, al zijn dat uitzonderingen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.