Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Het salaris als student met de nieuwste bijbaan van Defensie

Met een zogeheten Defensity College lonkt Defensie naar hoogopgeleide studenten met een goedbetaalde bijbaan. Dat wil zeggen, er valt een beter salaris mee te verdienen dan als flitsbezorger of achter de bar.

We hadden al het Dienjaar, de betaalde snuffelstage voor afzwaaiende middelbare scholieren. Nu is er ook het Defensity College. Hiermee richt Defensie zich op een iets oudere doelgroep: begin-twintigers die studeren aan de hogeschool of universiteit. In eerste instantie gaat het om een bijbaan, maar uiteindelijk hoopt men dat een deel blijft hangen om het beperkte militairenbestand van de Nederlandse krijgsmacht naar een hoger niveau te tillen. Manners ontdekt of het salaris interessant genoeg is om studenten hun bed voor uit te laten komen.

Het salaris van een bijbaan bij Defensie

Als student bij het Defensity College (rare naam trouwens) verdien je een brutosalaris van 16,50 euro per uur. Niet iets om steil van achterover te slaan, maar voor studenten alsnog een prima vergoeding. Veel andere bijbaantjes zullen niet ver boven het minimumloon uitkomen.

Het Defensity College gaat om een bijbaan van 1 of 2 dagen per week die je naast je studie kan doen. Hierbij doorloop je een normale militaire opleiding en wordt je gedurende periodes van zes maanden afwisselend ingezet bij de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Gedurende het traject kun je onder andere abseilen en klimmen in de Beierse Alpen, meelopen met de Nijmeegse Vierdaagse, leren kompaslopen of deelnemen aan een coachingsprogramma. Klinkt best leuk, zeker als je ervoor betaald krijgt.

Defensity College voor hoogopgeleiden lijkt al voorzichtig succes

Naast algemene taken wil Defensie ook gebruik maken van de expertise die de studenten hebben vanuit hun vakgebied. Hierbij denkt men aan studenten die hun technische kennis kunnen inzetten om een communicatielijn met een satelliet te ontwerpen. Groene studenten kunnen duurzame innovaties bedenken om de CO2-uitstoot van een marineschip te verminderen. Zelfs historici kan men gebruiken, aldus de wervingstekst van Defensie, om ‘ervoor te zorgen dat we leren van het verleden’.

Het programma is al een paar maanden in de lucht en lijkt redelijk succesvol te zijn. Volgens Defensie melden zich 120 sollicitanten per maand. Voorlopig staat de vacature nog steeds open. Volg jij een studie op hbo- of wo-niveau en heb je al minimaal 100 studiepunten? Dan kun je je aanmelden via Werken bij Defensie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.