Het salaris als privé-detective, die steeds vaker ingeschakeld wordt
Regenachtige steegjes, achterover gedraaide autostoelen of bosjes bij een spoorweg. Privé-detectives hebben niet de meest comfortabele, maar wel de spannendste werkomgevingen. Manners onderzoekt: hoe word je een privé-detective en welk salaris verdien je ermee?
Je hoort niet veel over ze en zo hebben ze het ‘t liefst, maar afgelopen weekend haalde één van hen alsnog het NOS Journaal. Op een verborgen opname zagen we hoe een man in een oranje jas de koperen leidingen van een spoorweg verwijderde. Een spoorwegmedewerker, zo leek het, maar niets was minder waar. Het bleek een dief te zijn.
De opnames waardoor hij werd ontmaskerd, waren gemaakt door een privé-detective die in de bosjes zat verscholen. Deze was ingeschakeld door ProRail. Met behulp van het bewijsmateriaal kon de politie de dief in de kraag vatten.
Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van een privé-detective, zo bleek uit het item van de NOS-redactie. Manners is benieuwd welke diensten dit zoal zijn, hoe we onszelf kunnen laten inhuren én welk salaris ermee te verdienen valt.
Dit zijn de werkzaamheden van een privé-detective
Een privé-detective, oftewel een particulier onderzoeker, wordt ingeschakeld voor zaken waar de politie geen tijd of interesse in heeft. Veelvoorkomende gevallen: bedrijven die het ziekteverzuim van een werknemer niet vertrouwen, mannen die hun vrouw niet vertrouwen (of andersom) of verzekeraars die een claim niet vertrouwen. Ook een met de Noorderzon vertrokken familielid is vaak aanleiding tot het inschakelen van een particulier onderzoeker.
Zonder inbreuk te maken op iemands privacy, kunnen privé-detectives op allerlei manieren onderzoek doen. Hieronder vallen DNA-, drugs-, handschrift- en ICT-onderzoek. Daarnaast kunnen ze mensen ondervragen en foto- en video-materiaal verzamelen.
Niet iedere hansworst kan zich laten inhuren om iemands vriendin te schaduwen op een willekeurige stapavond. Alleen met een ‘geel legitimatiebewijs’ mag iemand zich particulier onderzoeker noemen. Deze krijg je door een driejarige opleiding tot rechercheur te volgen, maar ook na een cursus van zes lessen bij (bijvoorbeeld) NHA. Alsnog best haalbaar, zelfs voor hansworsten.
Naast een geel legitimatiebewijs moet je je aanmelden als privédetective bij de Autoriteit Persoonsgegevens én heb je een POB-vergunning (staat voor Particulier Onderzoeksbureau) nodig van Justis.
Het salaris van een particulier onderzoeker
Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je aan de slag als zelfstandige om je diensten aan te bieden bij iedereen die daar interesse in heeft.
Wie geen zin heeft om zelf zijn clientèle te zoeken, kan ook in loondienst gaan bij bijvoorbeeld een recherchebureau. Volgens Indeed verdien je hiermee een gemiddeld bruto-startsalaris van 3.000 euro. Op dit moment staan er vacatures online als particulier onderzoeker bij een verzekeraar en als bedrijfsrechercheur om interne fraude op te sporen.
Een voordeel hiervan is dat je ook met een andere achtergrond de mogelijkheid hebt om het wereldje binnen te rollen. Zo worden ICT’ers veel gevraagd om het digitale speurwerk van een particulier onderzoek uit te voeren. Zo kun je de kneepjes van het vak rustig in een bureaustoel achter de computer leren, alvorens regenachtige straatjes, achterover gedraaide autostoelen of spoorwegbosjes te trotseren.