Het salaris als commando bij Defensie en zo erg is de ‘ontgroening’
De commando’s bij Defensie zijn een groep elitesoldaten waartoe alleen de allerbesten worden toegelaten. In dit artikel lees je of je daar ook een elitesalaris voor ontvangt én of die opleiding echt zo zwaar is als ze zeggen.
De commando’s zijn de crème de la crème van de Nederlandse krijgsmacht, waar alleen de allerbeste mannen voor in aanmerking komen. Mannen ja, want tot nu toe heeft geen enkele vrouw de opleiding succesvol doorlopen. Van alle mannen die aan de zwaarste opleiding van Defensie beginnen, valt trouwens ook 80 procent af. In dit artikel bekijken we hoe opleiding eruit ziet en welk salaris zo’n elitesoldaat uiteindelijk opstrijkt.
Geef je nu al op? Dan ben je wellicht meer geïnteresseerd in het salaris na ‘de grootste pretstudie van het hbo’.
Zo zwaar is de opleiding tot commando
Het Korps Commandotroepen kent de zwaarste én beruchtste opleiding van alle afdelingen van Defensie. Als ‘spijkerbroek’ − zo noemen ze normale mensen bij Defensie − begin je aan de vooropleiding. Deze bestaat uit 8 weken zware training, waarvan de meest bekende elementen een klimweek in de Belgische Ardennen en een overlevingsweek in de Biesbosch zijn.
Na 7 weken volgt het hoogtepunt: de ‘afmatting’. In één week tijd leggen de aspirant-commando’s 200 kilometer af. Tussen de etappes door zijn er ook nog fysieke opdrachten die uitgevoerd moeten worden. De laatste nacht heet de ‘commandantenmars’, een tocht van 25 kilometer met verzwaarde bepakking. Deze mars eindigt in de Engelbrecht van de Nassaukazerne in Roosendaal.
Hier komen de aspiranten ‘s ochtends binnen door de Tranenpoort. Wie heelhuids aankomt, is voortaan geen ‘spijkerbroek’ meer maar een groene baret. Om dit te vieren wordt het hoofddeksel bij ontvangst volgegoten met bier.
En dan begint het pas echt
Als het goed is, zijn nu bijna alle jongens van de mannen gescheiden. Maar nog niet allemaal. Nu begint het hoofdonderdeel van de opleiding tot commando. Dit duurt ongeveer een jaar en bestaat uit een serie lesmodules, zoals ‘hinderlagen leggen’, ‘overvallen plegen’, ‘waarnemen en verkennen’ en ‘in- en exfiltraties uitvoeren’. Wederom zal hier nog een aantal aspiranten afvallen.
Wie ook dit jaar doorstaat, zal de eindstreep wel halen. Het restant van de opleiding bestaat uit het volgen van een specialisatie. Je kunt kiezen uit vier specifieke rollen.
1. Verbindingsspecialist
Een verbindingsspecialist is gespecialiseerd in communicatie en weet alles van radioverbindingen, fotografie, video, satellietverbindingen, afluistertechnieken en elektronische oorlogsvoering.
2. Demolitie-expert
De demolitie-expert zorgt voor toegang tot vijandige gebieden door elke deur, muur of andere versperring op te blazen. Naast dit zogeheten ‘breachen’ worden demolitie-experts sinds de missies in Irak en Afghanistan (waar veel bermbommen werden geplant) ook gespecialiseerd in ‘searchen’. Oftewel: het opsporen en onschadelijk maken van bommen.
3. Scherpschutter
De scherpschutter behoeft niet veel introductie en zal ongetwijfeld populair zijn bij aspirant-commando’s. Want wat is er vetter dan urenlang op een rots in Pakistan te liggen wachten, om uiteindelijk precies op het juiste moment een of andere baardmans twee kilometer verderop een kogel door zijn kop te jagen?
We laten ons een beetje meeslepen, maar de officiële taakomschrijving komt op hetzelfde neer. Je moet met ‘gespecialiseerde wapens doelen kunnen raken op grote afstand’. Daarnaast zijn camouflage en besluipen ook belangrijke onderdelen van dit specialisme. Precies wat we zeiden.
4. Medisch specialist
Tot slot is er de medisch specialist, misschien wel de meest belangrijke van de vier. De opleiding duurt in ieder geval het langst. Medisch specialisten krijgen een intensieve medische training, zodat ze ernstige traumaslachtoffers in leven kunnen houden. Hiervoor doen ze eerst een periode ervaring op in het ziekenhuis en op de ambulance.
Wie opgeleid is tot specialist, is klaar om toe te treden tot een team. Elke commandoploeg bestaat uit één officier en acht manschappen: twee van elke specialisatie.
Het salaris van een commando bij Defensie
Als korporaal commando speciale operaties begin je net als elke andere soldaat op een bruto-maandsalaris tussen de 2.950 en 3.250 euro per jaar. Hier komen echter allerlei toeslagen bij, die vooral in het geval van een commando heel hoog kunnen oplopen.
In een interview met het AD vertelt een oud-commando dat hij elke maand 5.500 euro aan toelages kreeg bovenop zijn normale salaris. Oefeningen in het buitenland leveren al 50 euro per dag extra op. Als je 9 van de 12 maanden van huis bent, zoals de commando in het interview, is dit een leuk extraatje.
Hoe word je commando?
Commando worden doe je niet vanwege het geld, maar omdat je het in je hebt om de allerbeste te zijn. Bij Manners zijn we − anders dan onze naam doet vermoeden − helaas meer jongens dan mannen. Anders hadden we nu met een Accuracy AX-precisiegeweer in de dorre bergen van Pakistan gelegen.
Ben jij wel uit het juiste hout gesneden? Meld je dan aan via deze pagina van Defensie.
Of lees een van onze artikelen over de andere vacatures bij Defensie, zoals het salaris van een soldaat bij de Luchtmobiele Brigade.