Het minimale salaris voor een hypotheek op het gemiddelde huis
Klaar voor je intrede op de koopwoningmarkt? Belangrijk om te weten wat daar voor nodig is. Dit salaris moet je verdienen voor een passende hypotheek, om de gemiddelde prijs van een koopwoning te dekken.
Is de koopwoningmarkt voorlopig nog wat te hoog gegrepen en begeef jij je op de markt van huurwoningen? Vergeet dan niet te controleren of je in 2024 recht hebt op huurtoeslag.
De gemiddelde prijs van een huis
De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen was in het derde kwartaal van 2023 gelijk aan 422.000 euro, meldt NVM-makelaars.
Stel dat jij zo’n woning op het oog hebt, dan is het belangrijk om te weten wat je moet verdienen om zo’n huis te kunnen kopen. We gaan er in dit geval van uit dat het de eerste woning is die je koopt, dat je een bestaande woning koopt en dat je in aanmerking komt voor de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting. Daarnaast wordt er uitgegaan van 0 euro inbreng eigen geld en een hypotheek op basis van één inkomen.
Het minmale salaris voor de hypotheek
Voor de berekening van het benodigde salaris gaan we dus uit van bovengenoemde omstandigheden. Om te berekenen welk salaris je nodig hebt om een toereikende hypotheek aan te vragen, maken we gebruik van de rekentool van Wijzer in Geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.
Met een koopprijs van 422.000 euro en een hypotheek ter hoogte van datzelfde bedrag, heb je een minimum bruto maandsalaris nodig van 6.992 euro. Op jaarbasis komt dat uit op een bedrag van 90.614 euro bruto. Er wordt uitgegaan van een hypotheekrente van 5 procent.
Omdat de hypotheek het volledige bedrag voor de woning dekt, heb je eigen geld nodig voor de kosten koper. Met vrijstelling van overdrachtsbelasting is het geschatte kosten-koper-bedrag 6.700 euro. Dat moet dus uit eigen zak worden betaald. Ben jij niet vrijgesteld van overdrachtsbelasting? Dan kun je rekenen op een kosten koperbedrag van 15.200 euro.
Huizenprijzen in Nederland omhoog door leenconstructie van rijken
Zelf een schatting maken van je benodigde salaris? Maak dan zelf een proefberekening. De rekentool geeft altijd een indicatie. Wil je het precieze antwoord voor jouw persoonlijke situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.