11 boeken voor volwassen Harry Potter-fans over allerhande magie
Weet je nog, toen je als kind verslingerd raakte aan de Harry Potter-boeken? Toen je niet wilde stoppen met lezen? Deze 11 betoverende boeken brengen die magie terug voor volwassen lezers, terwijl we op de HBO-reboot wachten.
Nu 2025 officieel is afgetrapt, komt de Harry Potter-reboot van HBO ook steeds dichterbij. De streamingdienst gaat de originele boeken van J.K. Rowling compleet opnieuw adapteren in serievorm. Een project dat meer dan tien jaar zal gaan beslaan. Inclusief een nieuwe cast.
Harry Potter komt terug
Je bent helaas nu te laat om jezelf aan te melden, al is de kans klein dat je überhaupt aan de opvallend strenge eisen had voldaan. De reboot staat voor ergens in 2026 op de planning, maar de camera’s gaan dit jaar al aan.
Eindelijk weer in de nostalgische wereld van Harry, Ron en Hermelien duiken… Heerlijk! Terwijl het internet zich tijdens het wachten op de serie bezig houdt met de onzinnige discussie over of een zwarte acteur Sneep kan spelen, raden wij je aan een andere weg in te slaan: die van de boeken.
Nee, niet de Potter-boeken van J.K. Rowling, maar boeken die anno 2025 voor jou als volwassen lezer dezelfde leeservaring kunnen bieden die je als kind had met de avonturen van Harry Potter. Niet willen stoppen met lezen, en volkomen ondergedompeld worden in een magische wereld. De liefde voor lezen hervinden, die veel Potter-fans als volwassenen helaas verliezen.
Boeken voor volwassenen Potter-fans
We tippen 11 boek(reeksen) die dezelfde Harry Potter-vibes bieden, maar dan met een volwassen twist. Perfect om jezelf alvast onder te dompelen in een magische wereld terwijl je aftelt naar de nieuwe serie. Wie weet ontdek je een nieuwe favoriet waar je net zo verslaafd aan raakt als toen je als kind begon aan De Steen der Wijzen…
The Night Circus van Erin Morgenstern
Verwissel de magische tovenaarsschool Zweinstein voor een oneindig magisch circus, en je hebt The Night Circus, van de Amerikaanse schrijfster Erin Morgenstern. Le Cirque des Rêves verschijnt ‘s nachts en is alleen open van zonsondergang tot zonsopgang. Twee jonge tovenaars, Celia en Marco, zijn daarbinnen verwikkeld in een felle tovenaarsstrijd.
Verder gaan we vooral niks spoilen, maar neem maar van ons aan; The Night Circus is net zo’n betoverende kennismaking als het eerste Potter-boek. En, bonus: dit boek staat op zichzelf, dus je hoeft niet in je drukke volwassen leven tijd te vinden voor een lange boekenreeks. Scheelt weer!
The Name of the Wind van Patrick Rothfuss
The Name of the Wind is een vloek én een zegen voor Potter-fans. Patrick Rothfuss heeft met dit boek namelijk volgens zowel fantasy-fans als critici misschien wel het beste fantasy-boek van de afgelopen decennia geschreven. Het issue? De beste man doet al 13 jaar over een sequel die deze trilogie af gaat sluiten en mist continu deadlines. Toch is dit boek anno 2025 absoluut de moeite waard.
Kvothe, een begaafde jongeman met een tragisch verleden, vertelt zijn levensverhaal, van zijn vroege jaren als rondreizend artiest tot zijn tijd als student aan een gerenommeerde magische universiteit. Onderweg ontrafelt hij mysteries, neemt hij het op tegen duistere Voldemort-achtige vijanden en deelt hij zijn zoektocht naar de waarheid achter de moord op zijn ouders. We durven het te zeggen: Harry Potter, maar dan beter. En die sequel? Ook zonder afsluitend vervolg is dit een ijzersterk boek.
A Discovery of Witches van Deborah Harkness
Deborah Harkness schotelt je een vrouwelijke protagonist voor in A Discovery of Witches. Diana Bishop is een historica en tevens (met tegenzin) een heks. Wanneer ze op een behekst manuscript stuit, wordt ze een verborgen wereld vol magische wezens ingezogen.
Demonen, vampieren, weerwolven, een verboden liefde – Harkness weet al die cliché ingrediënten te combineren zonder dat het cliché aanvoelt. Sterker nog; haar blend van al die elementen levert een volstrekt uniek verhaal op. De manier waarop je met Bishop mee op avontuur gaat doet sterk denken aan de verwondering die waarschijnlijk ervoer toen je als kind voor het eerst Harry Potter las. Heerlijk!
His Dark Materials trilogie van Philip Pullman
Over ambitieuze HBO-adaptaties van iconische fantasyboeken gesproken… De His Dark Materials-serie van HBO pakte uiteindelijk niet zo goed uit als fans hoopten, maar gelukkig hebben we de boeken nog. De reis van Lyra Belacqua begint in een parallel universum waar elk mens een daemon heeft, een fysieke manifestatie van hun ziel.
Wanneer er kinderen beginnen te verdwijnen, ontdekt Lyra een sinistere samenzwering waarbij een mysterieuze substantie genaamd Dust een grote rol speelt.. Haar avontuur beslaat meerdere werelden, met als hoogtepunt een strijd die het lot van alle universa zal veranderen.
The Priory of the Orange Tree van Samantha Shannon
Kiek, weer zo’n geprezen fantasyboek dat niet meteen een ellenlange serie aftrapt. Geen gigantische commitment. Wel zo prettig. The Priory of the Orange Tree speelt zich af in een wereld die verdeeld is door een eeuwenoude rivaliteit en de dreiging van vuurspuwende draken. Ead, een magiër die in het geheim een koningin beschermt, en Tané, een drakenrijder, moeten hun krachten zien te bundelen om een eeuwenoud kwaad te bestrijden.
Dat klinkt weer lekker cliché, maar politieke intrige waar House of Cards U tegen zegt, worldbuilding van de bovenste plank en een schrijfstijl die het geheel naar een hoger niveau tillen maken dit boek echt een parel in het genre. Harry Potter-vibes, maar dan van een hoger niveau.
The Magicians serie van Lev Grossman
Stel je voor: je ontdekt als volwassene opeens dat de Potter-boeken uit je jeugd geen fictie zijn. Dat is basically wat de tiener Quentin Coldwater overkomt. Hij ontdekt dat de magische wereld uit zijn favoriete jeugdboeken echt is als wanneer hij zich inschrijft bij Brakebills, een geheime tovenaarsschool.
Hij komt er echter al snel achter dat magie niet alle problemen oplost en dat de echte wereld uit zijn favoriete boeken veel duisterder is dan hij zich had voorgesteld. Misschien wel de meest directe vergelijking met Harry Potter uit deze hele lijst, maar door The Magicians een Potter-kopie te noemen zou je Lev Grossman echt tekort doen.
Cormoran Strike serie van Robert Galbraith (J.K. Rowling)
Oké, dit is misschien een beetje cheaten, maar alle controverse rondom J.K. Rowling ten spijt – de vrouw kan nog steeds ontzettend verslavende boeken schrijven. Dat doet ze tegenwoordig onder het pseudoniem Robert Galbraith. Onder die naam levert ze geen fantasy over jonge tovenaars af, maar detectives, thrillers, over de privédetective Cormoran Strike en zijn assistent Robin Ellacott. In het huidige London lossen ze allerlei complexe mysteries op. Ook binnen dit genre blinkt Rowling uit met meeslepende verhalen waarin je alsmaar door wil lezen.
The Broken Empire serie van Mark Lawrence
Harry Potter is een echte goederik. Maar wat nou als dat niet het geval was geweest? De gevierde fantasyschrijver Mark Lawrence (praktisch heel zijn oeuvre bestaat uit trilogieën die we van harte aanraden) vertelt in de The Broken Empire-trilogie het verhaal van Jorg Ancrath, een beschadigde en meedogenloze prins. Hij zint op wraak en macht in een grimmige, post-apocalyptische wereld waar magie en wreedheid het verschil maken.
De persoonlijke groei van Jorg, de rol die trauma’s uit zijn jeugd spelen en de magische elementen en worldbuilding doen sterk aan de Harry Potter-boeken denken, maar dan met een veel duisterder en scherper randje. Perfect naar volwassen lezers die op zoek zijn naar die fix.
Ben je niet zo van de boeken, maar wel op zoek naar een magische ervaring? Dan is het wellicht tijd om over te stappen naar een ander iconisch universum…