Grootste loonstijging in 14 jaar, maar weegt die op tegen inflatie?
We hadden in Nederland in 2022 te maken met de grootste cao-loonstijging in 14 jaar tijd. Dat heeft het CBS vandaag onthuld. Maar hoe verhoudt deze stijging zich tot de inflatie van afgelopen jaar?
Want nu we toch terugkijken naar 2022, dan zien we ook dat de inflatie zijn eigen record heeft verpulverd.
Grootste cao-loonstijging in jaren
Afgelopen jaar stegen de cao-lonen met 3,2 procent ten opzichte van 2022. Dit is volgens de nieuwe cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de grootste stijging sinds 2008. Maar goed, de inflatie was dan ook enorm.
In het vierde en laatste kwartaal van 2022 waren de cao-lonen 3,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is zelfs de grootste cao-loonstijging in twintig jaar tijd. In het tweede kwartaal van 2002 was de stijging met 3,7 procent nog net iets hoger.
Inflatie stijgt nog harder
De ontwikkeling van de consumentenprijzen (cpi) wordt pas komende dinsdag (10 januari) bekend. Het is al bekend dat deze ruim boven die van de cao-lonen ligt. In de eerste elf maanden van 2022 was de gemiddelde toename van de cpi 10,0 procent. Daarmee is de reële cao-loonontwikkeling (de cao-loonontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie) rond de -6 procent in 2022.
Sinds de start van de publicatie van deze jaarcijfers in 1973 is zo’n groot verschil tussen cao-loonstijging en inflatieontwikkeling nog niet voorgekomen.
Overheid grootste stijger als sector
De sector overheid was in 2022 met 4,1 procent de grootste stijger. In de sector gesubsidieerde instellingen en de sector particuliere bedrijven namen de lonen toe met respectievelijk 3,3 en 3,0 procent. Opvallend, want vorig jaar had de sector overheid nog de kleinste loonstijging (1,9 procent).
Grootste loonstijging in bedrijfstak onderwijs
Op het niveau van bedrijfstakken stegen de lonen in 2022 met 5,2 procent het meest in het onderwijs. In het vierde kwartaal is de loonontwikkeling opgelopen naar 7,0 procent. De stijging in het onderwijs heeft te maken met de gelijktrekking van de lonen in het primair en het voortgezet onderwijs.
Na het onderwijs was de bedrijfstak vervoer en opslag (4,6 procent) de grootste stijger in 2022. In de landbouw, bosbouw en visserij en energievoorziening stegen de lonen het minst met respectievelijk 2,0 en 2,2 procent.
8 op de 10 werknemers vallen onder een CAO
De voorlopige cijfers over 2022 zijn gebaseerd op 99 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Dit betekent dat voor verreweg de meeste cao’s in 2022 een definitief akkoord is bereikt. Ongeveer 8 op de 10 werknemers vallen onder een cao.
Ook het minimumloon is meer dan ooit gestegen. Lees hier meer.