Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Grootste festival ter wereld van start dat 6000 keer Lowlands is

Het grootste festival ter wereld gaat deze week van start. Het gros van de bezoekers gaat erheen omdat ze eindelijk eens dood willen gaan. Klinkt gek, maar het is wel zo. Maak kennis met Kumbh Mela in India, dat 6000 keer zo groot is als Lowlands.

Af en toe dringt het besef binnen dat je als Nederlander helemaal niet weet hoe het is om een mens te zijn. Je weet alleen hoe het is om Nederlander te zijn, die (in het geval van ondergetekende) niet gelooft in God, graag een drankje drinkt op het terras, op vakantie gaat in Spanje en zich drukmaakt om de vooruitzichten op de woningmarkt.

In hoeverre is het mogelijk om je te verplaatsen in het leven van een hindoe in India, die zich op dit moment op het grootste festival ter wereld bevindt? Manners doet een poging.

Kumbh Mela is geen Lowlands

Kumbh Mela is geen festival als Lowlands. De naar verwachting 400 miljoen bezoekers zullen vast een beetje gaan voor de gezelligheid, maar religieuze motieven voeren de boventoon. Ze hopen hun ziel te reinigen door zich onder te dompelen in de Ganges, ironisch genoeg de meest vervuilde rivier ter wereld. Al moeten we niet de hele tijd ironisch gaan doen, want dan begrijpen we onze hindoeïstische medemens natuurlijk nooit.

Het festival vloeit voort uit een legende over een heilige kruik (de letterlijke vertaling van Kumbh Mela). Een aantal goden vochten met elkaar om de kruik, waarna ze de inhoud morsten op vier plaatsen in India. Op deze plekken in India wordt Kumbh Mela gevierd. Het festival vindt eens in de 12 jaar plaats en duurt zes weken.

400 miljoen hindoes op zoek naar Nirwana

Het uiteindelijke doel van het wekenlange baden is om aan het eind van je leven te mogen sterven. Hindoes geloven in reïncarnatie, waarbij je ziel na je dood in een ander wezen (mens of dier) terugkeert. Deze cyclus is alleen te doorbreken met een onbezoedelde ziel en een brandschoon karma. Dan mag je naar ‘nirwana’, een soort hemel, en heb je eindelijk rust.

Naast baden in een vieze rivier is er ook nog wat ander vermaak op Kumbh Mela aanwezig. Er lopen mensen rond die verkleed gaan als de goden uit het verhaal. Zij voeren toneelstukken uit, gezeteld op olifanten of paarden. Daarnaast lopen er ook religieuze figuren rond die je geld kunt geven om nog wat extra zonden weg te nemen. Klinkt toch minder leuk dan Lowlands.

Nee, we snappen globaal wel wat de bedoeling is. Maar om ons echt voor te stellen hoe het is om je een ziel te voelen die al duizenden jaren leeft, steeds als een ander wezen, en daarom naar een festival te gaan waar je elke ochtend in de Ganges gaat liggen om uit deze cyclus te ontsnappen, lukt ons nog niet echt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.