Griekenland voert Spartaanse werkweek in en druist in tegen trend
Waar er volop wordt getest met een 4-daagse werkweek ten behoeve van de werknemer, roept Griekenland juist een Spartaanse 6-daagse werkweek in het leven. Met deze maatregel hoopt het land de arbeidstekorten in te perken.
De 6-daagse werkweek geldt niet voor iedere sector. Vooral werknemers in de landbouw en detailhandel moeten eraan geloven. Voor de extra gewerkte uren ontvangen de werknemers 40 procent extra salaris, dat dan weer wel. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?
6-daagse werkweek
Terwijl er in allerlei Europese landen wordt geëxperimenteerd met kortere werkweken, is er in Griekenland een wet aangenomen die juist een langere werkweek mogelijk maakt. De wet werd een paar maanden geleden al goedgekeurd, maar is sinds begin juli ook in de praktijk van kracht.
Met de invoering van een werkweek van 48 uur hoopt de Griekse regering de grote personeelstekorten in het land aan banden te leggen. Sinds de economische crisis die startte in 2009 heeft Griekenland het zwaar. De Griekse bevolking krimpt en veel jonge Grieken – met name hoogopgeleide – trekken het land uit. Door de huidige werknemers langere werkweken te laten maken, hoopt de Griekse regering het arbeidstekort in te perken.
Grieks salaris
Grieken hebben de laagste koopkracht van alle landen in Europa, vertelt een Griekenland-correspondent bij de Vlaamse omroep VRT Nieuws. Het minimumloon is gelijk aan een bedrag van 830 euro bij een fulltime werkweek. De Grieken verdienen gemiddeld zo’n 900 euro per maand, terwijl zij dus de langste werkweken hebben in vergelijking met de rest van de EU.
De 6-daagse werkweek heeft tot weinig protest geleid. Volgens de correspondent is dat te verklaren door een angstcultuur onder Griekse werknemers. Leven zonder inkomen uit werk is lastig: de gemiddelde werkloosheidsuitkering is zo’n 300 euro per maand.
In deze Europese landen leven mensen het langst én het kortst