Zo vloeit goedkope Russische olie toch naar sanctielanden
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn er nogal wat sancties opgelegd. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je als land gebruik maakt van een maas in de wet. En dat gebeurt natuurlijk wel. Door het Verenigd Koninkrijk welteverstaan.
Het mag geen nieuws heten dat de fossiele brandstofmarkt volledig over de kop is gegaan sinds de invasie in Oekraïne. Gasprijzen, benzineprijzen, olieprijzen; alles ging omhoog. Door de sancties verkoopt Rusland zijn olie tegen ‘dumpprijzen’. En ja, dan wordt het toch wel weer interessant, denk je als land dan blijkbaar.
Olie vanuit Rusland via India en China
Het Verenigd Koninkrijk importeert nog steeds miljoenen vaten Russische olie, ondanks de sancties die zijn opgelegd aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de BBC naar aanleiding van twee afzonderlijke onderzoeksrapporten, die de Britse nieuwszender heeft ingezien. Door een maas in de wet wordt namelijk Russische ruwe olie geraffineerd in landen als India en China en doorverkocht aan het Verenigd Koninkrijk.
Hoewel deze constructie officieel niet illegaal is en niet in strijd is met het Russische olieverbod, ondermijnt het volgens critici wel de sancties die er juist voor moeten zorgen dat Rusland minder geld heeft voor de oorlog in Oekraïne. De Britse regering ontkent dat er sinds 2022 enige import van Russische olie heeft plaatsgevonden.
Verenigd Koninkrijk ziet maas in de wet
Een woordvoerder van de regering verklaarde wel dat de internationaal erkende zogeheten ‘oorsprongsregels’ bepalen dat ruwe olie, eenmaal geraffineerd in een ander land, voor handelsdoeleinden wordt geclassificeerd als afkomstig uit dat raffinageland. Die regels voor raffinage maken het mogelijk dat producten gemaakt van ruwe olie uit Rusland op Britse bodem terechtkomen.
Nu is het de vraag of andere landen met sancties richting Rusland deze maas in de wet ook gebruiken om toch goedkope olie uit Rusland te kopen.