Goedkoopste stad in Europa is rijk aan cultuur, eten en natuur
Terwijl Boedapest, Krakau en Praag elk jaar worden platgewalst door rolkoffers, blijft een andere fonkelende parel van het Oostblok dit lot bespaard. En dat terwijl het de goedkoopste stad van Europa is.
Waar Budapest 6,9 miljoen toeristen op bezoek kreeg in 2022, stokte in Sofia in hetzelfde jaar de teller op 900.000. Een verklaring hiervoor is moeilijk te vinden. Sofia zit bomvol cultuurschatten, het is de goedkoopste stad van Europa en de sfeer is gemoedelijk − qua veiligheid scoort het hoger dan bijvoorbeeld Stockholm, Berlijn en Rome. Nu willen we dit niet meteen verpesten, maar een beetje extra toeristen vinden de Bulgaren best oké (hebben we gevraagd).
Sofia: de verstopte parel van het Oostblok
Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en telt 1,2 miljoen inwoners. Om de verstopte parel van het Oostblok van jullie scherm af te laten fonkelen, belichten we een aantal interessante aspecten van Sofia. Van kerken tot beren en van bieren naar een voetbalstadion mét sintelbaan.
1. Vier bezettingen zorgen voor cultureel divers Sofia
In de loop van de geschiedenis is Sofia bezet geweest door de Romeinen, de Grieken, de Ottomanen en de Russen. Elk van hen stampte zijn eigen gebouwen, standbeelden en heiligdommen uit de grond. Wie door Sofia wandelt, wandelt dan ook door vier invloedssferen uit net zoveel tijdperken.
Zo ligt een moskee van de Ottomanen uit 1566 op een steenworp afstand van de Sint Alexander Nevsky-kathedraal van de Russen uit 1923. Weer een stukje verderop ligt het door westerse architecten ontworpen Ivan Vasov-theater.
2. Aan de voet van bergmassief Vitosha
Ook natuurliefhebbers komen in Sofia aan hun trekken, want op amper tien kilometer afstand ligt het bergmassief Vitosha. Hier kun je niet alleen wandelen en van de natuur genieten. Er zijn ook thermaalbaden, meren en beren (maar die kom je waarschijnlijk niet tegen).
3. De Bulgaarse keuken is verrassend veelzijdig
Dat er in Bulgarije net als in alle Oostbloklanden stoofpotten met vlees en aardappelen worden gegeten, had je zelf ook wel kunnen verzinnen.
Wat wellicht verrassend is, is dat het land ook bekend staat om gerechten als moussaka, borek en een koude yoghurtsoep die Tarator heet. Door de ligging nabij Turkije en Griekenland kent Bulgarije veel invloeden vanuit de gezondste keuken ter wereld. Hierdoor is het ook geschikt voor wie liever vegetarisch eet.
Izvata Tavern
Manners laat zich door een gids het restaurant Izbata Tavern tippen, waar je traditioneel Bulgaarse gerechten zoals hierboven afgebeelde Sirene po shopski kunt eten.
Voor het bier laten we ons naar Hambara sturen, een ondergronds café dat geheel wordt verlicht met kaarsen. We kunnen de bierprijs in dit specifieke café niet vinden, maar de rum kost 3 Bulgaarse Lev. Zo’n 1,50 euro. De prijs van een gemiddelde halve liter in Sofia ligt rond de 3,75 Lev. Omgerekend is dit ongeveer 1,90 euro.
4. Sofia is het thuishonk van cultclub CSKA Sofia
In Sofia bevindt zich een onvervalst Oostblokstadion mét sintelbaan, waar met een capaciteit van 43.230 verrassend veel mensen inpassen.
CSKA Sofia staat momenteel tweede achter Ludogoretz en met een beetje geluk spelen ze deze zomer kwalificatiewedstrijden voor de Europa League dan wel Conference League. Heerlijk om zo’n potje bij te wonen, lijkt ons.
Nu ook goedkope vluchten naar Sofia
Sofia wordt inmiddels door meerdere budget-airlines gevonden. Zo vliegen Wizz Air en RyanAir er voor een prikkie heen vanuit Eindhoven. Op het moment van schrijven kun je in medio mei voor 55 euro heen en weer.