Briljant: Glenfiddich-vrachtwagens rijden nu op whisky-afval
Het Schotse whiskymerk Glenfiddich heeft een eigen biogas ontwikkeld, gemaakt van whisky-afval. Inmiddels rijden er al drie vrachtwagens op het goedje rond.
Hiermee is Glenfiddich de eerste distilleerderij die een biogas maakt vanuit het eigen distillatieproces. Met de afvalstoffen van de ongeveer 14 miljoen flessen per jaar wil het bedrijf de CO2-uitstoot van het Schotse verkeer verlagen.
Rijden op whisky-afval
Het Verenigd Koninkrijk is hard bezig met het vergroenen van vrachtverkeer. In die lijn heeft Glenfiddich speciale tankstations geïnstalleerd en vrachtwagens aangepast, zodat ze kunnen rijden op de whisky-brandstof.
De technologie om de afvalstoffen om te zetten in brandstof heeft William Grant & Sons, de moedermaatschappij van Glenfiddich, zelf ontwikkeld. Het bedrijf heeft al kenbaar gemaakt ook andere whisky-distilleerderijen te helpen.
Glenfiddich en de strijd tegen CO2-uitstoot
Zo’n biogas uit whisky is niet helemaal energie-neutraal. Toch wordt de uitstoot volgens de fabrikant met 95 procent teruggedrongen ten opzichte van een gewone diesel. In totaal gaat het om zo’n 250 ton CO2 per vrachtwagen per jaar. Dat staat gelijk aan de totale Co2-uitstoot van 25 Nederlanders in een jaar en levert hetzelfde milieuvoordeel op als het planten van 4.000 bomen per jaar. Naast CO2 stoten de whisky-vrachtwagens ook 99 procent minder schadelijke andere deeltjes en broeikasgassen uit.
Glenfiddich wil zo snel mogelijk zijn hele vloot, zo’n twintig vrachtwagens, op de brandstof laten rijden. Daarnaast gaat William Grant & Sons de technologie beschikbaar stellen voor alle whisky-producenten, zodat deze branche zijn eigen steentje kan bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en de doelen die de regering van het Verenigd Koninkrijk heeft gesteld.