Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voeding 26 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze lekkernij is een superfood, maar alleen onder 4 voorwaarden

Gezonde chocolade doet wonderen voor de gezondheid van je hart en brein, aldus gezondheidsgoeroe Bryan Johnson. Maar ren nog niet meteen naar de supermarkt voor een bonbonblok, want dat is dan weer géén superfood.

Multimiljonair Bryan Johnson maakt er zijn levenswerk van om zo lang mogelijk niet dood te gaan. Hij besteedt 2 miljoen euro per jaar aan een extreem gezondheidsregime, waarvan een paar onderdelen heel ver gaan. Een beetje een gekkie dus, maar desondanks biedt zijn project een aantal interessante inzichten.

Als een van de belangrijkste onderdelen van zijn dieet noemt Johnson namelijk verrassend genoeg chocola. Hij eet er dagelijks 15 gram van (ongeveer anderhalf blokje). Chocolade bevat een waslijst aan gezondheidsvoordelen, maar alleen als het aan vier voorwaarden voldoet.

Vier voorwaarden maken van chocolade een superfood

Chocolade is naast een lekkernij ook een superfood, maar alleen als het voldoet aan de volgende vier voorwaarden.

  1. Puur (en dan ook echt)
  2. Geen zware metalen
  3. Onbewerkt
  4. Hoog flavanol-gehalte

Gezonde chocolade is puur en heeft een hoog cacaogehalte. Er mogen geen zware metalen in zitten (daar komen we straks nog op). Het is onbewerkt – bij verhitting en verwerking gaan veel vitaminen en mineralen verloren. En tot slot: het moet een hoog flavanolgehalte hebben. En daar willen we nog wat extra woorden aan wijden.

Flavonolen: antioxidanten in gezonde chocola

Cacaobonen zijn een rijke bron van flavanolen. Dit zijn antioxidanten die beschadiging aan cellen en weefsels verhelpen. Daarmee voorkomen ze op de lange termijn mogelijk ziektes als kanker en hart- en vaatziekten.

Hoeveel flavanolen er in chocola zitten, hangt onder andere af van de specifieke cacaoplant waar de grondstof voor de chocolade uit is gehaald. Daarnaast is het belangrijk dat de cacao onbewerkt is, want bij verhitting gaan veel flavanolen verloren. Let bij het kopen van gezonde chocola op de aanwezigheid van ‘rauwe cacao’. Dan weet je dat de cacao niet te zeer verhit is geweest.

Meeste supermarkt-chocolade is ongezond

Spijtig genoeg voldoet een bonbonblok aan géén van de vier criteria, en behoort het dus allerminst tot gezonde cacao. Dit geldt ook voor de meeste andere chocolade-soorten in de supermarkt, zelfs als de suggestie wordt gewekt dat het wél gezonde chocolade is. 

In een onderzoek door de voedselwaakhond van California werden bijvoorbeeld te veel zware metalen aangetroffen (cadmium en loon) in bekende chocolademerken als Lindt en Dove. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat zij andere normen hanteren dan de NVWA. Zij achten de betreffende chocola wél veilig. Gezond is echter een ander verhaal.

Deze chocola is wél gezond

Gezonde chocolade is verkrijgbaar bij bio-winkels als Ekoplaza en Holland and Barrett, zoals het merk Lovechock. Ook op internet kun je vrij gemakkelijk merken vinden die onder de categorie ‘gezonde chocola’ vallen. We noemen Mast, Ghirardelli en Taza Chocolate. Let op de vier criteria en eet een paar blokjes per dag. In dat je geval is deze lekkernij een superfood!

Vind je dat wel heel veel haken, ogen, voorwaarden en criteria? Dan is het gezondste drankje ter wereld misschien meer iets voor jou. Koop je bij iedere Aldi.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.