5 dagelijkse gewoonten die de oudste mensen op aarde delen
Nederland vergrijst. Uit cijfers van het CBS blijkt dat we steeds ouder worden, maar ‘s werelds oudste mensen leven op andere plekken. Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat we ook op latere leeftijd nog vitaal zijn. Inspiratie voor gezonde gewoontes halen we daarom graag uit de Blauwe Zones.
Even opfrissen: de Blauwe Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief de meeste mensen in goede gezondheid oud worden. Een stuk ouder dan in andere delen van de wereld. Dit zijn onder meer Sardinië (Italië), Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan) en het schiereiland Nicoya (Costa Rica).
Blauwe Zones: gewoonten van de oudste mensen
Deze Blauwe Zones worden al jarenlang onderzocht door Dan Buettner, die er zijn levensdoel van maakte om de geheimen van deze zones te ontrafelen. Eerder deelden we de ochtendrituelen van de mensen uit de Blauwe Zones. Naast ochtendrituelen zijn er echter nog meer gewoontes die we kunnen afkijken. Wie weet schuilt hier het geheim in om oud te worden.
1. De hele dag actief zijn
De mensen uit de Blauwe Zones staan niet per se bekend om intensieve HIIT-workouts of lange hardloopsessies. Maar dat betekent niet dat deze mensen de hele dag stil zitten. Integendeel: ze leven een dynamisch leven en zijn de hele dag bezig. Denk aan lopend boodschappen doen en op de fiets naar het werk, maar ook aan sporten met een lage intensiteit zoals yoga en tai chi.
Een belangrijke les die wij hieruit kunnen leren: plan regelmatig een pauze in tijdens je werkdag. Doe die ochtendwandeling voordat je met je werkdag begint, en loop ook tijdens de lunchpauze een blokje om. Niet alleen de beweging is goed voor je lijf, ook de frisse lucht komt je productiviteit ten goede.
2. Plantaardig eten
Voeding speelt een grote rol in ons leven, omdat we onze energie uit voeding halen. Als we kijken naar het voedingspatroon van mensen uit de Blauwe Zones, dan valt het op dat de grootste focus op het eten van planten ligt. Er wordt dus voornamelijk veganistisch gegeten.
Vegan dieet proberen? Zo krijg je de belangrijkste voedingsstoffen binnen
Komt dat als een verrassing? Niet echt. Uit een recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat plantaardig eten een direct verband heeft met een verlaagd risico op hartaandoeningen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die vooral plantaardig voedsel eten 52 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan de mensen bij wie plantaardig voedsel minder vaak op het menu staat.
Een ander opvallend feitje over eten is dat mensen uit de Blauwe Zones geen fan zijn van intermittent fasting. Een goed vullend ontbijt is een belangrijk patroon in een gezond voedingspatroon.
3. Sociaal contact met naasten
Actief in contact blijven met mensen om wie je geeft, is goed voor je. Zeker op oudere leeftijd. Zo blijkt uit onderzoek dat de kans op dementie boven de 75 jaar aanzienlijk minder wordt bij mensen die verschillende sociale connecties hebben.
4. Tuinieren
We zijn er al jaren achter dat stress funest is voor onze gezondheid. Er zijn meerdere manieren om met stress om te gaan. Een factor die de mensen uit de Blauwe Zones met elkaar gemeen hebben, is dat zij er vaak voor kiezen om te tuinieren. En dat gaat verder dan de plantjes water geven. Kijk niet vreemd op als je op Okinawa een bejaarde in een perenboom ziet klimmen.
Tuinieren werkt stress-verlagend en is een goede manier om op lage intensiteit in beweging te blijven. De positieve bijwerkingen van tuinieren zijn onder meer het uitstellen van symptomen van dementie en een verbeterde mentale en fysieke gezondheid.
5. Opstaan met een taak
Ook een interessante conclusie van Dan Buettner: het is belangrijk om iedere dag op te staan met een taak. Dat kan een heel klein doel op een dag zijn, zoals sporten of fruit plukken. Dit geldt overigens vooral vanaf je pensioen. Tijdens je school- en werkleven doe je dit natuurlijk al.