4 gevaarlijke welness-trends op social media die juist ongezond zijn
Ook voor aap gestaan met een blauwe tong door methylene blue of in je blote billen? We hopen van niet. De onderstaande welness-trends op social media zijn juist niet goed voor je gezondheid.
Anno 2023 geloven veel mensen de raarste dingen die op social media worden verteld. Een onbekend supplement dat zorgt voor een langer leven? Men slikt het zonder er onderzoek naar te doen, en dat kan gevaarlijke gevolgen hebben. In dit artikel: 4 dubieuze welness-trends op social media die je vooral over moet slaan.
‘Gevaarlijke’ welness-trends op social media
Van de cinnamon challenge tot het eten van rot vlees, we vertellen je er alles over en waarom je het vooral niet moet doen.
1. De cinnamon challenge
Het klinkt onschuldig: bij de cinnamon challenge heb je een minuut de tijd om een lepel kaneel naar binnen te werken. Zonder water, uiteraard. Deze welness-trend is al jaren populair en verschijnt op verschillende social media-platforms, maar artsen waarschuwen ook al jaren dat deze trend niet zonder gevaar is.
https://www.manners.nl/cardioloog-magnesium-hart-essentieel/
Mildere klachten van de challenge zijn hoestaanvallen, een bloedneus, een brandende keel en overgeven. Maar het eten van zo’n droge hap kaneel kan ook zorgen voor ademhalingsproblemen, verstikking, astma-aanvallen, longontsteking en in heftige gevallen zelfs een klaplong. Er zijn dan ook al verschillende jongeren in het ziekenhuis gekomen door deze challenge.
2. Methylene blue
Heb je vrij recent nog influencers met een blauwe tong voorbij zien komen? Dat komt door de methylene blue-trend. Dit is een desinfecterend, schimmelwerend en antiparasitair stofje en gewoonlijk gebruikt om – jawel – aquariums schoon te maken.
De voordelen van dit blauwe goedje zijn, volgens de influencers, eindeloos. Zo zou het je cognitieve functies vergroten, en werken als medicijn tegen Alzheimer, Parkinson en dementie.
Klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Verschillende dokters hebben inmiddels al laten weten dat deze claims onzin zijn. “De wetenschap ondersteunt letterlijk geen van deze beweringen. In feite is het gewoon een hele hoop onzin”, laat wetenschapper Dr Darren Saunders op zijn Twitter weten. Een andere arts, Hussain Abdeh, liet aan The Independent weten dat een grote dosis methylene blue zelfs giftig kan zijn. Geloof dus niet zomaar alles wat influencers verkondigen.
3. Perineum Sunning
Met de bilnaad de zon in? Volgens vele influencers zou je bilnaad blootstellen aan de zonnestralen ervoor zorgen dat je een enorme dosis energie krijgt. “Wanneer je bilnaad 30 seconden in de zon komt, dan krijg je meer energie dan wanneer je een volledige dag met je kleren aan in de zon paradeert”, claimt influencer Ra of Earth, goed voor 75K Instagram volgers, op zijn platform.
We hoeven je vast niet te vertellen dat dit niet zo werkt. Er is dan ook geen wetenschappelijk bewijs dat ‘perineum sunning’, zoals deze trend in het Engels genoemd wordt, werkt. Sterker nog: het kan gevaarlijk zijn voor je billen, aangezien dit gedeelte van je lichaam vrijwel nooit in de zon komt. Deze gevoelige huid verbrandt veel sneller dan bijvoorbeeld je armen of benen. Ons advies: houd dus gewoon je (zwem)broek of bikini aan en vergeet deze gestoorde trend.
4. Rauw (en rot) vlees eten
Een van de gevaarlijkste welness-trends die op social media rondging: rauw, rot vlees eten. Misschien nog wel smeriger dan schoonmaakmiddelen voor je aquarium eten. Het zou de perfecte manier zijn om op een natuurlijke manier ‘high’ te worden. Mocht je een sterke maag hebben en willen weten hoe dat rotte vlees eruit ziet als het opgegeten wordt, check dan deze Twitter-foto.
Zowel rauw vlees als rot vlees zit vol met bacteriën. Die bacteriën verdwijnen door het rauwe vlees te bakken of koken, maar dat geldt niet bij het rotte vlees. Bedorven vlees kan toxisch worden, en dat verdwijnt niet zomaar tijdens het bakken. Zorg er dus altijd voor dat er een vers stukje vlees op je bord ligt.