Review: espressomachine Sage Oracle Touch
Als je third wave-koffie wil drinken, moet je dat ofwel laten maken door een barista of zelf een baristacursus volgen om thuis met een espressomachine goede resultaten te kunnen halen. De Oracle Touch van Sage Appliances belooft third wave-koffie met groot gebruiksgemak en automatisering in elke fase. Manners testte of het mogelijk is om thuis barista-koffie te maken zonder de bijbehorende skills onder de knie te hebben.
De meeste thuiscappuccino’s ontstijgen het niveau van automatenkoffie of cupjes niet. Wij hebben thuis een Nespresso-apparaat én een QuickMill espressomachine voor de goede Italiaanse espresso’s. Die laatste gebruik ik, maar pas na honderden kopjes oefenen (YouTube is je vriend), had ik voldoende barista-skills in de vingers. Mijn vriendin heeft daar geen zin in, dus als ik er niet was, was ze aangewezen op de Nespresso-capu’s. Die ze niet lekker genoeg vindt, waardoor ze altijd afhaalt bij koffiebars.
Aan de slag met de Sage Oracle Touch
De Sage Oracle Touch is in potentie dé oplossing voor dit soort huishoudens. Zowel de geoefende hobby-barista als degene die het liefst alleen op een knopje drukt en hoopt op een goed resultaat kan hiermee echt lekkere koffieproducten fabriceren. Althans, dat is de belofte van de fabrikant. Of dat ook zo is, moet blijken. Hiervoor testte Manners een maand lang de Sage Oracle Touch en dit zijn onze bevindingen.
De Sage Oracle Touch-experience begint bij het niet te missen touchscreen. Via de automatische touchscreenbediening maken we in drie eenvoudige stappen onze favoriete koffie: maling, bereiding en melk. Via dit schermpje konden we ook de intensiteit, melktextuur en temperatuur gemakkelijk aan onze smaak aanpassen en vervolgens met een unieke naam opslaan (je kunt tot 8 gepersonaliseerde drankjes maken en bewaren). Het touchscreen is erg mooi en werkt perfect.
Fase 1: bonen malen en aanstampen
Bij handmatige espressobereiding moet je tientallen dingen goed doen om tot een solide espressoshot te komen. Je moet de optimale maalgrootte instellen en inschatten of je niet te veel of te weinig koffie in je portafilter maalt. Vervolgens moet je met een stamper de koffie precies goed aanstampen. Niet te hard, maar ook niet te zacht. Niet schuin, anders loopt het water er niet goed doorheen en krijg je slechte espresso. De meeste mensen krijgen dit nooit onder de knie en zelfs al lukt het je, dan nog kan de kwaliteit per keer verschillen.
Bij de Sage Oracle Touch is de bonenmaler handmatig of digitaal in te stellen zodat je elke keer de maling hebt die perfect past bij je bonen. Dit is belangrijk om de optimale doorlooptijd te krijgen voor je espresso. De bonenmaler weegt bovendien voor elk shot precies het juiste gewicht (22g) af. Het hele proces van malen tot en met aanstampen is letterlijk één druk op de knop. Je wacht en vervolgens draai je de portafilter onder de maler vandaan en heb je een perfect gevulde basket. Zonder geklooi met een stamper. Een barista zou het niet beter hebben gedaan.
Fase 2: de bereiding
Een temperatuurverschil van slechts 1°C kan het verschil maken tussen een bittere of uitgebalanceerde espresso. De Sage Oracle Touch heeft een digitale temperatuurregeling. Samen met de twee boilers van roestvrij staal en een verwarmde zetgroep zorgt deze technologie ervoor dat de temperatuur binnen het optimale bereik blijft.
Na de maling, klik ik de portafilter onder de extrusiekop en zet die aan. Na exact 8 seconden is de pre-infusie klaar en druipen er twee prachtige staartjes espresso in mijn kopje(s). Na de gekozen extrusietijd stopt hij vanzelf en heb ik een perfect gelukte espresso. Die kun je uiteraard meteen opdrinken. Getest, en de espresso smaakt zeer zacht, rijk en niet te bitter. Professioneel. Dit is onder meer het gevolg van een functie die ook in professionele espressomachines zit waarmee plotselinge overdruk (met als gevolg te bittere espresso) voorkomen wordt.
Het volgende kopje ga ik verder bereiden tot een ander koffieproduct. Voor een Americano gaat het apparaat door naar de volgende fase en vult hij het kopje via een apart heetwaterkraantje met heet water aan tot een Americano. Ook goed van smaak.
Fase 3: melk opschuimen
Vervolgens maak ik een latte, een flat white en een cappuccino. (Weet je het verschil niet tussen deze koffieproducten? Schaaf dan hier je kennis bij). Daarbij is het tijd om de stoompijp te gebruiken en de melk (of melkvervanger) op te stomen tot microschuim. Dit kun je handmatig doen of automatisch.
Dankzij de dubbele boiler kun je zelfs stomen terwijl je espresso wordt gemaakt, hetgeen tijd scheelt. De stoompijp heeft veel druk en brengt je melk snel op temperatuur en textuur. Fantastische feature vind ik de thermometer die is geplaatst in het puntje van de stoompijp waardoor je live kan zien hoe de temperatuur van je melk oploopt. Dit werkt echt super.
Ik probeerde zowel de handmatige als automatische manier van opschuimen. Beide had ik al snel onder de knie en nadat ik het apparaat en met name de enorme power en druk die de pijp kan genereren goed had leren kennen, was het eenvoudig om de melk goed van textuur te krijgen. De latte art maak je uiteraard wél zelf en handmatig, dat kan geen apparaat automatisch doen. Al snel had ik mijn techniek aangepast en tekende ik weer de mooiste latte-art-plaatjes, zowel met handmatig als met automatisch gestoomde melk.
De Sage Oracle Touch zit vol slimmigheidjes en verrassinkjes
Na elke opschuimbeurt is het heel belangrijk je stoompijp te schoon te spoelen en spuiten om te voorkomen dat je apparaat verstopt raakt. Dit drukken alle YouTube-barista’s je altijd op het hart. Heel handig is Sage Oracle Touch’s autopurge-functie die direct na het schuimen je stoompijpje vanzelf reinigt zodat je dit nooit zult vergeten.
De lekbak geeft zelf aan als hij vol is en dat heeft ons al meerdere keren een overstroming gescheeld. Het schoonmaken, water bijvullen, onderhouden en ontkalken gaat allemaal erg makkelijk, handig en intuïtief. De Sage Oracle Touch blijft me verbazen met tal van slimmigheidjes en verrassinkjes die de irritaties van normale espressomachines oplossen.
Het leuke aan de Sage Oracle Touch is dat hij behoorlijk kneusproof is, dus geschikt voor elk huishouden. Nu kunnen eindelijk ook onhandige mensen echt lekkere espresso’s en cappuccino’s maken en zijn ze niet langer aangewezen op cupjeskoffie met slecht-geschuimde melk. Of op vieze automatenkoffie. Als je graag zelf de barista uithangt, is de Sage Oracle Touch een zeer betrouwbaar gereedschap met veel power en kwaliteit onder de motorkap. Ben je minder handig, dan haal je met de Sage Oracle Touch je eigen barista in huis die alles voor je doet.
Sage Oracle Touch: conclusie
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de fase is die vooraf gaat aan de extrusie van de espresso. De Sage Oracle Touch slaagt er werkelijk in dit te reduceren tot één druk op de knop. Meesterlijk! Het kiezen van je favoriete drankje wordt dankzij het touchscreen en het swipen ook echt een makkie (en een feestje). Toen we eenmaal gewend waren aan de machine (binnen een dag), lukte de espresso elke keer.
In de testmaand maakten we meer dan honderd espresso’s waarvan er niet één mislukte. Chapeau! De laatste fase, het opschuimen van de melk tot een perfecte textuur en temperatuur was ook zeer eenvoudig te doen. Met de Sage Oracle Touch moet iedereen een goede latte, cappuccino of flat white kunnen maken. Of welk ander favoriet koffiedrankje dan ook. De Sage Oracle Touch maakt zijn belofte volledig waar.
Je bestelt de Oracle Touch bij Sage voor €2.599,90.