11 geniale details in Oppenheimer met een Nederlands sausje
De vader van de atoombom sprak een aardig woordje Nederlands. En Cillian Murphy nu ook. Dit zijn elf geniale feiten en details over Oppenheimer, de man én de film.
De Koude Filmoorlog wordt voorlopig in het voordeel van de blonde bom beslecht. Maar qua feitjes en details zijn Oppenheimer en Barbie wel aan elkaar gewaagd.
Weetjes over Oppenheimer
Een voetbalteam aan weetjes, maar eerst even keuvelen met de man in onze vaderlandse taal.
Oppenheimer sprak Nederlands
Toen Oppenheimer in de herfst van 1928 gastdocent was aan de universiteit van Leiden, verbaasde hij vriend en vijand door lezingen in het Nederlands te geven, zonder echte ervaring met de taal. Van studenten kreeg hij de liefkozende bijnaam ‘Oppie’
En Cillian Murphy nu ook
Robert Downey Jr. a.k.a. Iron Man heeft naar eigen zeggen nooit een acteur grotere opofferingen zien maken dan Cillian Murphy voor de hoofdrol van Oppenheimer. Schertsend (?) voegde hij eraan toe dat de Peaky Blinders-ster 30.000 woorden Nederlands had geleerd.
Een amandelnoot per dag
Volgens co-ster Emily Blunt leefde Cillian Murphy op een dieet van één amandelnoot per dag om er even mager uit te zien als Robert Oppenheimer.
Geen CGI
Regisseur Christopher Nolan heeft een welbekende aversie voor special effects. Maar in Oppenheimer is geen enkel shot doorspekt met CGI. Ook de scène met de ontploffing van de atoombom niet.
Beroemde quote is millennia oud
Now I Am Become Death, the Destroyer of Worlds is geen quote van Oppenheimer zelf, maar één van de Hindoeïstische god Krishna uit de Baghavid Gita. Om deze invloedrijke religieuze tekst (geschreven in de tweede eeuw voor Christus) beter te begrijpen, leerde de wetenschapper zelfs Sanskriet, een zo goed als dode taal.
Boek waarop film gebaseerd is niet
De film is gebaseerd op het boek American Prometheus: The Triumph And Tragedy of J. Robert Oppenheimer uit 2006. Ironisch genoeg niet in het Nederlands vertaald, staat daarin wel het verhaal over zijn tijd in Leiden.
Filmrol is bijna 20km lang
Normaliter alleen gebruikt voor epische veldslagen of actiescènes, Oppenheimer werd in het geheel geschoten op IMAX-film. De volledige rol is 17,7 kilometer lang en weegt bijna 300 kilo. Bovendien moest Kodak een speciale IMAX-filmrol ontwikkelen om de scènes in zwart-wit op te nemen. Een unicum.
Eerst een held, later de rode vijand
Volgens de beruchte FBI-baas J. Edgar Hoover was Oppenheimer een agent van de Sovjet-Unie. In 1954 moest de wetenschapper voor een speciale onderzoekscommissie verschijnen die zijn loyaliteit in twijfel trok. En hoewel de vermeende communistische banden achteraf complete onzin bleken te zijn, verloor hij zijn status als held en werkte hij nooit meer voor de Amerikaanse overheid.
De appel
(Mini-spoiler) In de eerste vijf minuten van de film probeert Oppenheimer zijn professor te vergiftigen door een appel met cyanide te injecteren. Hoewel echt gebeurd, was het meer dan vermoedelijk een veel minder dodelijke substantie. Naar verluidt zouden de ouders van Oppenheimer de universiteit van Cambridge hebben overtuigd geen aangifte te doen.
Zelfgekozen ballingschap
Van 1955 tot aan zijn dood in 1967 leefde Oppenheimer uit het publieke oog. En uit dat van de FBI. Na een zeiltrip besloot hij om te verhuizen naar één van de Amerikaanse Maagdeneilanden. Volgens de lokale legende (en de BBC) koos hij de eilandengroep uit omdat het als laatste getroffen zou worden door een nucleaire ontploffing.
Oppenheimer Beach
Op het afgelegen St.John met een inwonersaantal van 800 mensen, woonde hij deeltijds met zijn gezin in een zelfgebouwd vakantiehuisje, aan een paradijselijk strand, tegenwoordig genaamd ‘Oppenheimer Beach’.