Dit is de gemiddelde studieschuld van Nederlanders
Als je klaar bent met studeren en naar de hoogte van je studieschuld kijkt, schrikken de meeste mensen toch wel. Tijdens je studietijd kan je schuld namelijk behoorlijk oplopen. En als je eenmaal aan het terugbetalen bent, valt het ieder jaar weer tegen hoeveel je nog hebt staan. Hebben andere mensen ook zoveel studieschuld? Wat is normaal? En hoeveel invloed heeft die schuld eigenlijk op je leven? Dit is de gemiddelde studieschuld van Nederlanders.
We vergelijken de cijfers van 2015 en 2019.
Wat is de gemiddelde studieschuld in Nederland?
Eén ding is zeker: je bent niet de enige met een studieschuld. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2019 in totaal 1,4 miljoen mensen een studieschuld hadden. Dat zijn er 388.000 meer dan in 2015. Maar dan nu de hamvraag: wat is de gemiddelde studieschuld van Nederlanders? Die staat in 2019 op 13.700 euro.
Volgens het CBS loopt de studieschuld elk jaar op. Zeker sinds 2015, het jaar dat het nieuwe leenstelsel werd ingevoerd, kunnen studenten rekenen op een hogere studieschuld. Ter vergelijking: in 2015 lag de gemiddelde studieschuld nog op 12.400 duizend euro. Het CBS verwacht dat deze cijfers alleen nog maar meer gaan stijgen.
Wat voor invloed heeft een studieschuld op je leven?
Op een gegeven moment houdt Duo zijn handje weer op en zal je moeten aflossen. Iedere maand gaat dus een deel van je zuurverdiende centen naar DUO. Gelukkig mag je – afhankelijk van het leenstelsel waar je onder valt – je schuld in 15 of 35 jaar afbetalen. Kun je het aflossen even niet gebruiken, omdat je bijvoorbeeld hard aan het sparen bent? Dan heb je vijf jokerjaren, waarin je het aflossen kunt stopzetten.
De meeste invloed heeft je studieschuld op je hypotheek. Door een gemiddelde studieschuld kan het al snel duizenden euro’s schelen op je maximale hypotheek. Sommige mensen kiezen er daarom voor hun studieschuld te verzwijgen als ze een hypotheek afsluiten. Dat is eigenlijk gewoon fraude, en is daarom niet slim.
Uit een onderzoek van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) in 2019 blijkt dat lenende studenten vaak druk of klachten ervaren door de stress die het lenen met zich mee brengt. Ze voelen zich vaker extreem vermoeid, emotioneel uitgeput en maken zich meer zorgen over het krijgen van een burn-out.
Ook als ze eenmaal zijn afgestudeerd en aan het werk zijn, vinden sommige mensen het idee van een studieschuld niet geweldig. Zij sparen veel en lossen hun studieschuld zo snel mogelijk af, omdat ze het fijn vinden om schuldenvrij te leven. Zeker nu de spaarrente zo laag is, kan dit een goede optie zijn (alhoewel een financiële buffer voor tegenslagen altijd het meest belangrijk is).