Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 1 jan 2025
Leestijd: 4 minuten

Zo ziet de gemiddelde Nederlander er in 2050 uit en schrik niet

Wie met een tijdmachine naar het Nederland van 2050 reist, ziet veel oude en dikke mensen die verrassend gezond zijn. De gemiddelde levensverwachting gaat zelfs met vijf jaar vooruit. Dit voorspelt het RIVM in een rapport over de toekomst van de gemiddelde Nederlander.

Deze week presenteerde het RIVM het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkennen. Hierin blikt men vooruit op de ontwikkelingen in de volksgezondheid en zorg. Plat gezegd wordt er een strijd gevoerd tussen de hamburgerverkoper en de medicijnman, waarbij de laatstgenoemde aan het langste eind trekt. We worden dikker én gezonder.

Dit is de gemiddelde Nederlander anno 2050

Het RIVM geeft op zes vlakken een kijkje in de toekomst. We zetten ze voor je op een rij.

1. Levensverwachting

In 2050 worden we bijna vijf jaar ouder dan nu. We leven zelfs 5,6 jaar langer in als goed ervaren gezondheid, maar er komt ook 1,2 jaar met een beperking bij. De gemiddelde levensverwachting in 2050 komt daarmee neer op 86,5 jaar.

2. Ziekten

In 2050 zijn er drie ziektes waarvan veel meer mensen last krijgen: dementie, huidkanker en artrose. Dementie zal ons vaker de das om doen. Dit komt doordat hartziekten en kanker beter genezen kunnen worden, maar tegen het afsterven van het brein is geen kruid gewassen.

De geschetste toekomst door het RIVM bevat ook een duidelijke waarschuwing voor nu. Naar verwachting krijgen veel meer mensen huidkanker doordat ze in het heden onbeschermd zonnen. Klimaatverandering versterkt deze trend.

Tot slot hebben we in 2050 veel last van artrose, een achteruitgang van het kraakbeen waardoor het last krijgt van je gewrichten. Dit wordt de nummer één aandoening van de toekomst.

3. Zorguitgaven

Om de vergrijzende bevolking gezond te houden, zullen de zorgkosten tussen 2019 en 2050 moeten verdubbelen. De grootste groei in kosten vindt plaats onder 80-plussers. Simpelweg omdat er daar in de toekomst veel meer van zijn. Tegelijk daalt het aantal mantelzorgers met 40 procent. Dit maakt de vraag wie de ouderen van de toekomst gaat verzorgen tot het heetste hangijzer van 2050.

4. Gezondheid

Qua gezondheid gaan we er de komende jaren op voor- én achteruit. De voornaamste achteruitgang vindt plaats op psychisch vlak. Zo groeit het aantal burn-out-klachten de afgelopen jaren sterk. Momenteel heeft 20 procent van de bevolking wel eens een burn-out gehad, een verdubbeling ten opzichte van 2009. Ook voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Beide trends zullen zich naar verwachting voortzetten.

In positief opzicht blijft het aandeel van de bevolking dat zich gezond voelt de komende jaren stabiel, ondanks dat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat. 79 procent beoordeelt de eigen gezondheid als goed en het RIVM verwacht dat dit in 2050 ook zo is. Onder 75-plussers stijgt dit percentage zelfs lichtjes naar 59 procent. Ondanks dat zij vaak een chronische aandoening hebben (zoals artrose), voelen ze zich in veel gevallen alsnog gezond en niet beperkt in hun doen en laten.

5. Determinanten (hoe gezond we leven)

Dit is opvallend, aangezien we in 2050 waarschijnlijk veel dikker zijn dan nu. Het RIVM verwacht dat 64 procent van de mensen in de toekomst te dik is. Nu is dat ongeveer de helft. Het alcoholgebruik laat de laatste jaren een dalende trend zien, al drinkt 56,5 procent van de mensen nog steeds meer dan het aanbevolen maximum van één drankje per dag. Ook eten we gemiddeld veel te weinig groente. Maar 22 procent van de mensen eet minstens 300 gram groente per dag. Hoe deze trends zich gaan ontwikkelen, acht het RIVM te onzeker om uitspraken over te doen. Wel is de verwachting dat het aantal rokers blijft dalen. Dit zal halveren van 20 naar 10 procent.

6. Verschillen levensverwachting

Tot slot de verschillen in levensverwachting tussen theoretisch en praktisch geschoolden. Momenteel worden mensen met een hbo- of wo-diploma gemiddeld 83,8 jaar oud. Mensen met maximaal een mbo 1-diploma halen de 80 meestal niet. Zij hemelen gemiddeld op 79-jarige leeftijd. Hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen, vinden de onderzoekers moeilijk te voorspellen.

Het rapport van het RIVM

Het Volksgezondheid Toekomst Verkennen is online in totaliteit in te zien. Naast de zes trendscenario’s die we net hebben doorgenomen, formuleert het RIVM 5 grote opgaven die ons te wachten staan. Het grootste vraagstuk is hoe we een recordaantal oude mensen gaan verzorgen, zowel op financieel vlak . Om de ziektelast in 2050 in ieder geval een beetje te drukken, knoop je de komende jaren één boodschap in je oren. Wear sunscreen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.