De gemiddelde huizenprijs in Nederland vergeleken met vorig jaar
Voor iedereen die momenteel op zoek is naar een woning zijn de stijgende huizenprijzen geen nieuws meer. Maar zelfs dan zijn de exacte cijfers deprimerend. Woningen waren in september 18,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dit betekent dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland in een jaar tijd met 60.000 euro is stegen.
Het is de grootste prijsstijging sinds 2000.
Gemiddelde huizenprijs Nederland blijft stijgen
Sinds een dieptepunt in 2013 zijn de huizenprijzen alleen maar toegenomen. Maar in 2021 is de stijging helemaal explosief. Volgens Business Insider bereikte de stijging de afgelopen maanden elke keer de hoogste stand in jaren.
Dat is slechts nieuws voor mensen die op zoek zijn naar een huis. Die hadden de explosieve stijging misschien al met eigen ogen opgemerkt, doordat huizen in dezelfde straat elke maand weer voor meer geld te koop worden gezet. Uit cijfers van het Kadaster en het CBS blijkt inderdaad dat je steeds dieper in de buidel moet tasten voor een woning. De gemiddelde verkoopprijs lag in september op 405.165 euro.
Dat bedrag alleen is al deprimerend en duizelingwekkend, maar helemaal als je het vergelijkt met september 2020. Toen was de gemiddelde huizenprijs maar liefst 59.722 euro lager. Als je dit gaat terugrekenen, zijn huizen vorig jaar elke maand gemiddeld 5.000 euro duurder geworden.
Waar gaat dit eindigen?
Een eigen koophuis lijkt op deze manier steeds minder bereikbaar voor starters. Dat lijken de cijfers ook aan te tonen. Voor de derde maand op rij is er een daling te zien in het aantal mensen dat een huis koopt. In september kochten 17.575 mensen een huis. Dat is 15 procent minder dan een jaar eerder.
Waar en wanneer dit precies gaat eindigen met de huizenprijzen, weet natuurlijk niemand. Maar de verwachting is dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland nog wel even zal doorstijgen. Zo presenteerde de ABN Amro gisteren nog hun verwachting dat woningen in 2022 nog met 10 procent duurder worden.
Het vermogen van huiseigenaren vs. huurders per leeftijdscategorie